Zadovoljna.si
jade smith

Novice

Kaj je alopecija, bolezen, zaradi katere je Jada Pinket Smith izgubila lase?

J.V.
29. 03. 2022 05.00
0

Jada Pinkett Smith je v preteklosti večkrat iskreno spregovorila o bolezni, zaradi katere je izgubila svoje lase, in o tem, kako težko se ji je bilo s tem spopasti. V preteklosti je zaradi tega pogosto nosila lasulje, julija lani pa se odločila, da se preneha skrivati in lase povsem pobrije.

Izgubljanje las je lahko zelo hud čustven stres in pritisk, še posebej za ženske. Sodobna družba nam je vcepila stereotipe o lepih, močnih in bujnih las, ki jih povezujemo s samozavestjo in uspehom. Lepi in močni lasje so znak zdravja in ženske z njimi izžarevamo svojo moč. Lasje so zaščitni znak mnogih in lasje so tisti, ki pokažejo na urejenost in skrb zase. In ravno zato je izgubljanje las lahko resnično zelo velika psihična obremenitev, ne le za ženske, tudi za moške. 50-letna Jada Pinkett Smith že leta zelo odkrito govori o soočanju z izpadanjem las. Informacijo je prvič javno razkrila leta 2018 v svoji seriji Red Table Talk. 

Izpadanje las - zakaj do njega pride in kako ga ustaviti?
Preberi še
Izpadanje las - zakaj do njega pride in kako ga ustaviti?

"Veliko ljudi se sprašuje, zakaj nosim turbane. No, o tem nisem govorila. Ni lahko govoriti o tem, ampak bom govorila o tem," je takrat povedala. "Nekega dne sem bila pod tušem in imela v rokah polne pesti las in sem si rekla: 'O moj bog, ali bom plešasta?'," je dodala. "To je bil eden tistih trenutkov v mojem življenju, ko sem se dobesedno tresla od strahu. Zato sem si postrigla lase in jih strižem še naprej."

Jada in Will na oskarjih.
Jada in Will na oskarjih.FOTO: Profimedia

V boju proti izpadanju las je nekaj časa celo prejemala injekcije steroidov. "Zdi se, da pomagajo, vendar ne zdravijo ... Odprta sem tudi za druge ideje," je dejala v video objavi leta 2018. Pred kratkim pa je Jada pokazala svojo obrito pričesko in pripisala zasluge svoji 21-letni hčerki Willow, ki jo je navdihnila za prehod.

"Willow me je prisilila, da to storim, ker je bil čas, da se prepustim," je podpisala fotografijo, ki jo je delila na družbenem omrežju Instagram. Na podelitvi nagrad Critics Choice Awards v začetku tega leta je celo poudarila svoj videz, tako da si je nadela diamantno pokrivalo v vrednosti skoraj 50 tisoč evrov, na nedeljski podelitvi pa se je ponovno znašla v središču pozornosti, po tem, ko se je iz nje ponorčeval Chris Rock

Izpadanje las
Izpadanje lasFOTO: Dreamstime

Kaj sploh je alopecija?

Krožno izpadanje las imenujemo tudi alopecia areta, ki je redka avtoimuna bolezen, ko telo napada svoje lastne lasne mešičke, lasje pa zato v krogih, manjših ali večjih, izpadejo.

Krožno izpadanje las: kakšni so vzroki in kako si pomagati
Preberi še
Krožno izpadanje las: kakšni so vzroki in kako si pomagati

Androgena alopecija

Nekateri ljudje so na izpadanje las obsojeni že ob rojstvu, saj od očeta ali od matere, lahko pa tudi kar od obeh staršev, podedujejo problematičen gen, zaradi katerega se jim začnejo lasje tanjšati, krajšati in izpadati že relativno zgodaj – lahko tudi v dvajsetih ali tridesetih letih. Pri ženskah se androgena alopecija po navadi kaže tako, da se začnejo na določenih delih lasišča lasje močno redčiti in tanjšati, kar vodi v nastanek manjših, plešam podobnih zaplat. Pri moških se običajno androgena alopecija začne z blago razredčenim lasiščem v predelu nad senci, prek tanjšanja in redčenja na predelu nad čelom ter na vrhu glave, pa vse do popolne pleše, pri čemer pogosto v zatilju in na predelu zalizcev lasišče ostane normalno poraščeno. V nekaterih primerih moški opažajo enakomerno tanjšanje las po celotnem lasišču.

Alopecija areata

Nenavadna in redka avtoimunska bolezen, kjer obrambni sistem napade lastne lasne mešičke ali mešičke dlak, saj jih zaznava kot tujke, prizadene približno dva odstotka populacije. Posledica bolezni je delno ali popolno izpadanje las, lahko pa začnejo izpadati tudi dlake na telesu – vključno z obrvmi in trepalnicami. Za zdaj še vedno ni natanko znano, kaj povzroča izbruh bolezni, zdravniki pa sklepajo, da gre pri alopeciji areati za genetsko bolezen, ki naj bi jo aktiviral stres, pa tudi določena zdravila in cepiva. Bolezen sicer ni nalezljiva in zaradi nje oboleli ne umrejo, a marsikateri bolnik z alopecijo areato ima manjšo samozavest in se težje vključuje v okolje. Prav tako za alopecijo še ne poznamo zdravila. Nekaterim obolelim začnejo sčasoma lasje oziroma dlake spet rasti, drugim se stanje nikoli ne izboljša.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375