Zadovoljna.si
Anja Drnovšek

Intervju

'Še vedno je veliko žensk, ki so podrejene moškim'

Matej Arh
13. 04. 2023 05.00
0

Shirley Valentine velja za kultni lik iz 80. let, ki je v politično negotovem času odpirala vprašanje žensk in skrbela za njihovo opolnomočenje. Več kot 30 let pozneje so vsa ta vprašanja še vedno aktualna, o njih pa smo govorili z Anjo Drnovšek, znano slovensko igralko, ki ta konec tedna stopa v Shirleyjine čevlje oz. čevlje Sanje Valentin v najnovejši predstavi koprskega gledališča.

Čeprav je britanski lik Shirley Valentine v 80. letih prejšnjega stoletja prišel izpod rok moškega, Willyja Russlla, ki si je denar vrsto let služil kot damski frizer, slovenska različica Sanje Valentin prihaja izpod taktirke Katje Pegan, a vendarle ostaja zvesta vsem tistim vprašanjem in dvomom, ki so danes aktualni prav toliko, kot so bili pred 30 leti. Sanjo Valentin tokrat igra Anja Drnovšek, ki smo jo slovenski gledalci že dodobra spoznali, med drugim je pustila velik pečat v serijah, kot so Reka ljubezni, Usodno vino in Najini mostovi, po porodniškem dopustu pa se je letos vrnila na odrske deske. Čeprav je pred kratkim že odigrala prav tako kultni lik, Lepo Vido, ki je hkrati tako podobna, a drugačna, se svoje nove vloge in izziva veseli, saj je, kot pravi sama, čas, da pokaže, kaj zna. V uro in pol trajajoči predstavi je (S)Anja namreč pogosto sama, družbo ji delata le Mak Tepšić in Mojca Partljič, ob njih pa še plesalci, ki se bodo pod taktirko Mihe Krušiča zavrteli celo v ritmih sirtakija. 

Danes sodijo med najbolj znane Slovenke, vsem pa je skupno to
Preberi še
Danes sodijo med najbolj znane Slovenke, vsem pa je skupno to

Kot pove Anja sama, v življenju vsake ženske pride do trenutka, ko se je treba ustaviti in se vprašati, kaj zdaj: ''Preveriti, če smo dosegli svoje sanje, saj imamo različne sanje. Mislim, da so tako naša hrepenenja kot tudi naše sanje uresničljive, le pomembno je, da se znamo ustaviti in preveriti, ali smo že tam, da se nam slučajno ne zgodi to, da življenje mine.''

Ob tem pa Anja priznava, da se ji zdi, da je kljub vsemu feminizmu in pozivom k enakopravnosti še vedno ogromno žensk, ki so podrejene moškim:

Koreograf predstave je vsem dobro znani Miha Krušič, ki se je med drugim za to predstavo lotil tudi sirtakija, ki ga odpleše mladi igralec Mak Tepšić, ki smo ga spoznali tudi v priljubljeni seriji Gospod profesor. Kot je povedal sam, je sodelovanje s Krušičem vedno odlična izkušnja:

Tudi Anja je že večkrat sodelovala s Krušičem, v smehu pa priznava, da se je ob delu z njo on naučil tega, da je včasih manj več. ''Imava zgodovino v tem teatru, najbolj me je namučil v predstavi Ventilator, ko sem bila pa noseča, se je pa on naučil, da je včasih manj več. Sicer pa sem vesela, da me je naučil, kako lahko še bolj zasijem, tudi če sem na odru sama. On ima res oko za to, da ve, kaj narediti s človekom na odru, preprosto ima vizijo za to,'' je še povedala Anja, ki bo s predstavo Sanja Valentin premierno na oder koprskega gledališča stopila jutri zvečer. 

Anja Drnovšek kot Sanja Valentin
Anja Drnovšek kot Sanja ValentinFOTO: Jaka Varmuž

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375