Zadovoljna.si
Božična večerja

Novice

Super ideje za odlično božično večerjo

Zadovoljna.si
21. 12. 2023 15.30
0

Božično obdobje je čas, ko se družine in prijatelji zberejo skupaj, da praznujejo in uživajo v čarobnosti praznikov. In nič ni boljše od popolne božične večerje, ki združuje okusno hrano, toplino domačega vzdušja in ljubezen, ki se deli med najbližjimi. Da bo božični večer resnično popoln in boste svojim gostom postregli z najokusnejšimi prazničnimi dobrotami, smo v nadaljevanju za vas pripravili nekaj nasvetov in predlogov za popolno božično večerjo.

Božič je poseben čas v letu, ki nas združuje s družino in nam omogoča, da uživamo v dragocenih trenutkih skupaj. In nič ni boljše od občutka, ko se vsi zberejo okoli obložene božične mize in skupaj uživajo v okusnih jedeh. Božična večerja je priložnost, da se preizkusimo v kuharskih veščinah, odkrijemo nove okuse in ustvarimo nepozabne spomine.

Raziskava je pokazala, da smo zaradi druženja ob dobri hrani lahko bolj srečni in zdravi, in čeprav kuhanje za večjo družbo marsikomu predstavlja stres, pa je z malo organizacije in kakovostnimi izdelki lahko zelo prijeten dogodek. Možnosti za pripravo zanimivih, razkošnih in okusnih prazničnih jedi so skorajda neomejene, in prav zaradi tega se je včasih težko odločiti za eno. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj top idej, kaj letos pripraviti za božično večerjo, ki bo navdušila tudi tiste z najbolj strogimi brbončicami. 

Tatarski biftek
Tatarski biftekFOTO: Thinkstock

PREDJED

Ko gre za hladne predjedi obstaja kar nekaj klasik, na katere prisegamo vsako leto. Med njimi je zagotovo na prvem mestu tatarski biftek, ki ga lahko pripravite tako iz najboljšega kosa govedine kot iz lososa ali tune. Recept za najboljši tatarski biftek, tak, kot ga pripravijo mojstri, najdete TUKAJ, če bi letos radi za spremembo poskusili lososovega, pa vam svetujem, da preizkusite lososov tatar z avokadom. Odlična alternativa tatarskemu biftku je lahko tudi doma pripravljena pašteta, ki jo lahko pripravite iz prekajenega lososa ali iz jajčevcev.

GLAVNA JED

Že veste, kaj bo letos glavna zvezda vaše praznične pojedine? Če se še vedno niste odločili in iščete navdih, smo na spletni strani Okusno.je našli nekaj odličnih predlogov. Klasika je seveda pečen piščanec, ki pa ga lahko letos pripravite nekoliko drugače in ga marinirate v pinjencu. Ker boste piščanca pred peko vsaj 12 ur marinirali v pinjencu, se vam bo meso kar topilo v ustih. Odlična mesna izbira je tudi svinjska pečenka, ki bo kraljica na vaši praznično obloženi mizi, pripravite pa lahko tudi flank steak v gorčični omaki. Poleg pečenega piščanca je ena najpogostejših jedi, ki si jih lotevamo v prazničnem času tudi goveja pečenka Wellington. Čeprav je priprava nekoliko bolj zapletena, se bo vaš trud bogato obrestoval, saj je jed resnično nekaj izjemnega. 

Za vse, ki ste si letos zaželeli morske pojedine, pa je odlična ideja sočno pečen losos v hrustljavem ovoju listnatega testa bo s svojim okusom in izgledom očaral prav vse goste.

Pečenka Wellington
Pečenka WellingtonFOTO: Thinkstock

PRILOGE

Verjetno se vsi strinjamo, da je ena izmed nepogrešljivih prazničnih prilog zagotovo francoska solata, vašo praznično mizo pa bodo popestrile tudi številne druge. Pripravite lahko kruhov venec z masleno česnovo polivko, ki bo zagotovo pravi hit, ali pa svoje goste pocrkljate z zelenjavnimi prilogami, kot so: pečeni šampinjoni s kremnim nadevom, zapečena cvetača v sirovi omaki, brstični ohrovt s slanino in mandlji ali pečen pastinak, obogaten z dodatki, ki poudarijo njegovo naravno sladkobo in ga spremenijo v pravo zelenjavno poslastico. 

SLADICA

Nobena prava božična pojedina pa ne sme miniti brez vsaj ene sladice, ki bo zadovoljila vašo potrebo po sladkem. Najbolj klasična praznična sladica je seveda potica, a če ste se morda že naveličali orehove, lahko letos poskusite tole odlično kokosovo potico s čokolado. Goste pa boste zagotovo navdušili tudi, če pripravite cimetove rolice, priljubljeno sladko božično drevo iz listnatega testa ali pa božično tortico v kozarcu, ki ne potrebuje peke. 

Božična tortica v kozarcu
Božična tortica v kozarcuFOTO: Shutterstock

Upamo, da smo vam dali vsaj kakšno idejo, s čim za božične praznike razvajati brbončice, še vedno pa lahko izbirate med tisoč in enim receptom za praznično jed na Okusno.je!

Kljub vsej slastni hrani pa ne pozabite na zmernost, ki je ključnega pomena tudi med prazniki. Prenajedanje namreč lahko povzroči občutek napihnjenosti in nelagodja v trebuhu, prav tako se lahko pojavijo zgaga, slabost in prebavne težave, saj telo potrebuje več časa in energije za prebavo prekomerne količine hrane.

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Najboljši recept za rdeče in belo kuhano vino
Preberi še
Najboljši recept za rdeče in belo kuhano vino
Tako se boste izognile prenajedanju med prazniki
Preberi še
Tako se boste izognile prenajedanju med prazniki

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375