Zadovoljna.si
Kava

Novice

Pijete kavo z mlekom? Potem to morate vedeti

S.V.
19. 10. 2020 08.11
0

Ljubitelji kave zagotovo spijete vsaj eno na dan, to je zjutraj, preden začnete svoj pester dan. Kava nam popestri klepet s prijatelji, sestanek s sodelavci, obisk sosede ali pot v službo. Obstaja nekaj tehnik, ki lahko takoj izboljšajo kakovost kave, ne glede na to, ali jo boste skuhali doma ali kupili med potjo v službo.

Kava s sveže mletimi zrni

Pražena kava se sicer ne kvari in ima dolg rok trajanja, vendar pa po praženju izgublja ključne kakovosti. Izgublja bogato aromo in tudi okus je lahko vedno manj izrazit. Če lahko, raje izbirajte med kavo s sveže mletimi zrni. Pomembno vlogo pri pripravi kave ima mletje tik pred kuhanjem. 

Marsikdo si ne predstavlja jutra brez dobre kave.
Marsikdo si ne predstavlja jutra brez dobre kave.FOTO: iStock

Izbira mleka

Izbira mleka za pripravo bele kave ali capuccina je pomembna, če želite piti res dobro kavo.  Mleko namreč vpliva na aromatičnost kave in končnemu napitku spremeni okus. Sami veste, da je kava iz avtomata, ki ji dodajo mleko v prahu, neprimerljiva okusu kave, ki ji dodajo pravo kravje mleko. Zagotovo ste tudi vi med tistimi, ki se kdaj ustavite na bencinskem servisu in si vzamete kavo za seboj, saj se vam zaradi obveznosti (otroke je treba odpeljati v vrtce, šole in odhiteti v službo) ne uspe usesti v lokal. Mesec oktober je mesec kave na vseh MOL bencinskih servisih, kjer lahko dobro kavo, ki vam jo pripravijo s sveže mletimi kavnimi zrni in pravim mlekom, spijete za samo 1 €. 

Različni načini priprav kave 

Vsak od nas je ljubitelj določene vrste kave. Nekateri pijete zgolj črno kavo, drugi podaljšano črno kavo, tretji z malo mleka in še mnogo več možnosti poznamo. Črna kava je preprosto kombinacija vode in kave brez mleka, je brez dodanih arom, kot so lahko sladkor, smetana ali mleko. 

Espresso je znana italijanska vrsta kave. Pripravljen je z vodo pod pritiskom, ki se spusti skozi mleto in na ustrezen način potlačeno kavo. Končni izdelek je gosta kava s kremasto peno na vrhu. Zaradi visoke vsebnosti kofeina na enoto je pogosto osnova za druge kavne napitke, kot so cappuccino, macchiato, bela kava, latte macchiato. 

Cappuccino sestavljata torej espresso in mleko. Vendar sta uporabljeni dve vrsti mleka. Napitek vsebuje 1/3 espressa, 1/3 penastega mleka in 1/3 parjenega mleka. Pijete ga lahko ledenega, vročega, s smetano namesto z mlekom in na različne druge načine. 

Kakšno kavo pa najraje pijete vi?
Kakšno kavo pa najraje pijete vi?FOTO: Shutterstock

Macchiato je močna kava z le malo mleka. Prihaja iz Italije in ni dobro domnevati, da je univerzalna po vsem svetu. Macchiato boste lahko v določenem kraju dobili v drugačni skodelici in z drugačno količino kave ter mleka, kot ste vajeni. V Sloveniji imamo podoben problem z belo kavo. Na Primorskem je namreč bela kava espresso z malo mleka in pene. Postreže se jo v srednje veliki skodelici. Medtem ko belo kavo v Ljubljani postrežejo v veliki skodelici, vsebuje pa espresso, veliko penastega mleka in parjenega mleka. Zelo poznan nam je tudi latte macchiato, ki pomeni "obarvano mleko". Gre za kozarec mleka, ki se ga prelije z espressom. 

Vsak od nas je ljubitelj določene vrste kave.

Kava na poti v službo ali med vožnjo na izlet 

Zaradi hitenja v službo ali odpravljanja na izlet zjutraj nimate časa za kuhanje kave. V takih primerih se spotoma ustavite na bencinskem servisu in s seboj vzamete kavo, saj ne želite izgubiti dodatnih minut in se na primer usesti v lokal. Fresh Corner kavo vam na vseh MOL bencinskih servisih pripravijo s sveže mletimi kavnimi zrni in pravim mlekom. Mol bencinski servisi ves mesec oktober namenjajo kavi. V tem mesecu je vsaka vrsta kave le 1 €. 

Pripravili so tudi veliko Fresh Corner nagradno igro, v kateri lahko z malo sreče domov odpeljete Vespo Primavera. Vse, kar morate storiti, je, da v oktobru, ki je, kot že omenjeno, mesec kave na vseh MOL bencinskih servisih, kupite kavo za seboj za le 1 €, shranite račun in na spletni strani vpišete svoje kontaktne podatke. Ko oddate svoje podatke, ste del žrebanja. Z malo sreče si morda ravno vi priigrate Vespo Primavera. 

MOL Vespa banner

Sponzorirana vsebina 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375