Zadovoljna.si
Blaž Učakar

Novice

Blaž Učakar (Čedahuči): Vse v mojem življenju se pretvori v glasbo

J.V.
07. 06. 2023 10.13
0

"Vse v mojem življenju se pretvori v glasbo. Radost, trpljenje, če mi je hudo, igram glasbo, če mi je lepo, igram glasbo ... Vse je med seboj povezano," pravi Blaž Učakar, pevec in predstavnik skupine Čedahuči, ki v svoji glasbi združuje pridih folk rocka, indieja, countryja in popa.

"Včasih je bilo tako, da je bila glasba terapija in da sem največ ustvarjal takrat, ko sem trpel. V zadnjih letih pa se je to spremenilo in zdaj ustvarjam ne glede na to, kako se počutim. Slab dan, dober dan ... Ni pomembno. Je bil pa zagotovo izziv to spremeniti, torej, ko si radosten in igraš, je zelo drugače, kot kadar ustvarjaš iz bolečine. Ampak vseeno zelo lepo," pravi Blaž Učakar, pevec skupine Čedahuči, ki se podpisuje pod nekaj najlepših in najbolj čutnih skladb pri nas. 

Slovenski folksterji, kot jih radi poimenujejo, letos praznujejo že deseto obletnico delovanja. "Naša zgodba se je začela v začetku 2013 in že aprila istega leta smo izdali prvo malo ploščo ČEDAHUČI EP. Naslednje leto je sledil naš prvi pravi album Severnica, ki je v slovenskem glasbenem prostoru doživel zelo lep odziv. Od takrat smo šli čez različne faze – od tega, da smo se počutili na vrhu sveta, do tega, da smo skoraj razpadli in v vmesnem času se je zamenjala tudi zasedba benda. V začetku 2022 pa smo se zbrali v zasedbi, ki bo koncertno aktivna tudi letos."

Skupina, ki jo poleg Blaža sestavljajo še Anže Žurbi (bobni), Romana Prosenc (glas in perkusije), Danijel Bogataj (glas, violina, električna kitara), Jure Mihevc (el. kitara in lapsteel) in Aljaž Hrastar (bas). "Trenutna ekipa je zelo lepa, tudi izven odra, ko odvzamemo inštrumente. Zelo dobro se razumemo in to se zagotovo čuti tudi na odru," pravi Blaž in doda, da se trenutno pripravljajo na njihov naslednji koncert, ki bo 30. junija na festivalu Lent

Pravi, da je zanimanja za to zvrst glasbe pri nas vedno več, pri ustvarjanju glasbe pa se trudijo poslušati predvsem sebe. "Jaz sem tako začel ... Meni je to dobro, mogoče bo še komu. Ko je skupina postala bolj znana, pa sem začel razmišljati tudi o tem, ali bo to všeč drugim ... Zato mi je  zdaj zelo dragoceno, da se vračam k temu, da je meni nekaj lepo. Sam vedno gledam na to, da naredimo komad, ki ga bomo z veseljem vedno znova igrali. Ni vsak komad tak. Gledam na tak način; če komad rad igram, potem je nekaj tu."

Čedahuči
ČedahučiFOTO: Neža Dolmovič

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 357