Zadovoljna.si
Cold brew kava

Novice

Napitek, ki je hit na družbenih omrežjih, bo navdušil tudi vas

J.V.
29. 03. 2023 14.12
0

Odkrijte, zakaj je pitje hladne kave oz. 'cold brew' kave vse bolj priljubljeno, in spoznajte sedem neverjetnih prednosti tega priljubljenega napitka, ki osvaja tudi na družbenih omrežjih.

Hladno kuhana kava oz. 'cold brew' kava je najnovejši trend v svetu kave in ni težko razumeti, zakaj. Ta vrsta kave je okusna, s subtilno sladkobo, ki je kot nalašč za ledene pijače ali dodajanje okusa vaši jutranji skodelici. Poleg tega ponuja številne impresivne koristi za zdravje, ki jih običajno ne dobite od drugih pijač s kofeinom.

Je zelo okusna

Hladno pripravljena kava je gladka, polnega okusa in okusna. Zaradi počasnega postopka ekstrakcije ima bolj gladek okus kot tradicionalne kave. Za razliko od drugih vroče kuhanih kav, kjer toplota uniči nekatere sestavine okusa, kava s hladnim kuhanjem ohrani vse svoje naravne arome in okuse. Zaradi tega je idealna za pripravo značilnih pijač, kot so ledene kave z mlekom ali celo hladni koktajli.

Ima manj kislosti kot vroča kava

'Cold brew' kava ima precej nižjo kislost kot vroča kava. To je zato, ker postopek ekstrakcije poteka pri veliko nižji temperaturi, kar zmanjša količino kofeina in kislih spojin, ki se sproščajo v pijačo. Posledično je hladno pripravljena kava nežnejša za želodec in jo lahko uživajo tudi ljudje z občutljivim prebavnim sistemom ali tisti, ki trpijo zaradi refluksa kisline.

Cold brew kava
Cold brew kavaFOTO: Adobe Stock

Pripravite jo lahko vnaprej

Ena od velikih prednosti 'cold brew' kave je, da olajša pripravo, saj lahko pripravite veliko količino in jo shranite v hladilniku do dva tedna. To vam omogoča, da hitro popijete skodelico tega hladnega zvarka, ne da bi morali vsako jutro kuhati novo kavo. 

Zaradi nizke vsebnosti kofeina je odlična za občutljive želodce

Druga čudovita prednost hladne kave je, da ima nižjo vsebnost kofeina kot vroča kava. Z uporabo hladne vode za ekstrakcijo okusa so zrna manj izpostavljena toploti, kar zmanjša količino kofeina v vsaki skodelici. Zaradi tega je kot nalašč za tiste z občutljivim želodcem, ki ne želijo zaužiti preveč kofeina. 'Cold brew' vsebuje tudi manj kislin, kar olajša prebavo in lahko pomaga zmanjšati zgago in druge prebavne težave.

Vzamete jo lahko tudi na daljšo pot

Ena najbolj privlačnih prednosti hladne kave je njen rok trajanja. Za razliko od vroče kuhane kave ali navadne ledene kave lahko hladna kava zdrži do dva tedna, če jo shranjujete v hladilniku. Zaradi tega je idealna za ljudi, ki so nenehno na poti in morajo zjutraj vzeti skodelico že pripravljene kave. Uživate jo lahko celo kot popoldanski 'prigrizek' ali pijačo po vadbi, saj je dva tedna kasneje še vedno odličnega okusa.

Razlika med 'cold brew' kavo in ledeno kavo

Ker kava ni toplotno obdelana, ji daje manj grenkobe in naravno sladkobo. 

'Cold brew' kavo skuhamo v hladni vodi in ima zato manj kofeina, ledeno kavo pa pripravimo z vročo vodo in nato ohladimo z ledom.

'Cold brew' kavo pripravimo in postrežemo hladno, vendar to ne pomeni, da je brez okusa. Še več, njen okus je osvežilen in uravnotežen.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 357