Zadovoljna.si
Princesa Diana

Kraljevo

Kaj se je zgodilo v pariškem predoru, ostaja skrivnost tudi 25 let kasneje

N. Č.
31. 08. 2022 05.00
0

Danes mineva natanko 25 let, odkar se je svet poslovil od princese ljudskih src, Diane Frances Spencer. Njena nesrečna smrt še danes buri duhove javnosti, saj je zaradi poplave teorij zarote težko ločiti med dejstvi in ugibanji. Serijo dokumentarnih filmov o življenju in smrti najslavnejše princese na svetu lahko zdaj najdete tudi na VOYO.

Po ločitvi od princa Charlesa je princesa Diana še naprej neutrudno delala v podporo dobrodelnim ustanovam po vsem svetu, pri čemer je svojo slavo uporabila za ozaveščanje o številnih humanitarnih vprašanjih. Po neuspelem zakonu in vsem znani aferi princa Charlesa se je tudi Diana podala v lov za novo ljubeznijo.

Julija 1997 so Diano videli na počitnicah v St. Tropezu na jugu Francije. Po poročanju britanskih medijev je bila princesa na obisku pri Dodiju Al-Fayedu, sinu egiptovskega milijarderja Mohameda Al-Fayeda. Čez poletje je večkrat bivala v njihovi družinski vili s kar tridesetimi spalnicami. Konec avgusta sta Dodi in Diana devet dni preživela na njegovi luksuzni jahti. Križarila sta po Sredozemlju, od juga Francije pa do Sardinije, nato pa sta z zasebnim letalom odletela v Pariz. 

Princesa ljudskih src je sicer nameravala zapustiti francosko prestolnico že prej, a je bivanje zaradi ostrih kritik protiminske kampanje nato podaljšala. 

Dianina pisma Dodiju
Preberi še
Dianina pisma Dodiju
Diana in Dodi na (zadnjih) počitnicah
Diana in Dodi na (zadnjih) počitnicahFOTO: Profimedia

"Na predvideni datum, tisti četrtek, se ni vrnila samo zato, ker so jo toriji napadli zaradi njene protiminske akcije. Očitali so ji, da je kampanjo izkoristila le za nadaljnje pridobivanje pozitivne podobe v javnosti, kar jo je zelo razburilo. Poklicala nas je in rekla, da bo počakala, da se razmere v Veliki Britaniji umirijo, in da se bo namesto v četrtek vrnila konec tedna," je pojasnil Colin Tebbutt, ki je za princeso Diano delal več kot dve leti.

Dodi in Diana sta izkoristila podaljšan postanek v Parizu. Pred vrnitvijo nazaj v London sta zaljubljenca večerjala v hotelu Ritz, nato pa sta se odločila vrniti v Dodijevo stanovanje blizu Elizejskih poljan. Cilja žal nista dosegla, saj sta oba preminila v avtomobilski nesreči, ki se je pripetila triindvajset minut čez polnoč, 31. avgusta. V nesreči sta bila udeležena še voznik, Henri Paul, ki je podlegel poškodbam že na kraju nesreče, in telesni stražar, Trevor Rees-Jones, ki je po čudežu preživel tragično nesrečo. Trevor Rees-Jones je bil po nesreči najprej deset dni v komi, medtem ko so se zdravniki trudili na vse pretege, da bi ga obdržali pri življenju. Utrpel je hude poškodbe glave, ki so povzročile amnezijo. Njegovo pomanjkanje spominov tiste usodne noči pa je še bolj podžgalo teorije zarote, ki so se kar vrstile ena za drugo, ko je svet žaloval za princeso.

Diana in Dodi le nekaj ur pred nesrečo.
Diana in Dodi le nekaj ur pred nesrečo.FOTO: Profimedia

Kaj natančno se je zgodilo tisto noč v pariškem predoru, ostaja skrivnost, najverjetnejša in najširše sprejeta razlaga pa je, da je do tragične nesreče prišlo med pobegom pred paparaci, ki so na vsak način želeli fotografirati sveže zaljubljen par. V času njunega razmerja je Dodi Diano redno razvajal z razkošnim nakitom, kupil naj bi ji tudi dva prstana, enega je nosila celo na dan smrti, vendar ne kot zaročnega. V njegovi hotelski sobi so po smrti odkrili še prstan "Dis-moi Oui" oz. "Reci mi da", zato so se kmalu pojavile govorice o domnevni zaroki in celo nosečnosti. Te govorice so bile sicer pozneje ovržene, saj je obdukcija pokazala, da Diana v času smrti ni bila noseča, vendar mnogi še danes menijo, da je kraljeva družina rezultate obdukcije priredila v upanju, da bi ohranili dostojanstvo in ugled. Iz istega razloga so se pojavile špekulacije, da naj bi bila ravno kraljeva družina odgovorna za Dianino smrt, vpletena pa naj bi bila celo CIA (Central Intelligence Agency, Centralna obveščevalna agencija). Oglasil se je tudi nekdanji ostrostrelec, pripadnik SAS (Special Air Service, specialna organizacija Britanske kopenske vojske), ki je za medije povedal, da je njegova enota prejela ukaz, naj eliminirajo članico kraljeve družine, in sicer s pomočjo močne luči, usmerjene v voznika avtomobila. 

VIDEO: Diana je vedela, da jo bo Charles ubil
Preberi še
VIDEO: Diana je vedela, da jo bo Charles ubil
Razbitine avtomobila, v katerem je življenje izgubila princesa Diana.
Razbitine avtomobila, v katerem je življenje izgubila princesa Diana.FOTO: Profimedia

Kakšen je bil potek dogodkov tiste usodne noči? Kdo je bil zares odgovoren za nesrečo? Je bil voznik Henri Paul res pod vplivom prepovedanih substanc? Je bil avtomobil res tehnično neustrezen in nevaren? Je bila težava v zavorah? Zakaj je Diana že pred nesrečo verjela, da bo njeno življenje ugasnilo ravno v prometni nesreči?

Slutila je, da bo umrla v prometni nesreči
Preberi še
Slutila je, da bo umrla v prometni nesreči

Odgovori vas čakajo na VOYO! Angleški dokumentarni film Dianina smrt: Iskanje resnice razkriva podrobnosti preiskave nesreče, dokumentarca 7 dni, ki so pretresli dvor in 7 dni, ki so pretresli svet pa prikazujeta proces žalovanja dvora in ljudi, ki so ljubili princeso ljudskih src. Vse si oglejte TUKAJ.

Princesa Diana
Princesa DianaFOTO: BBC

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375