Zadovoljna.si
Jessica Vartoughian

Moda

EKSKLUZIVNO: 'Prva dama nohtov' o trendih, življenju...

Mateja Knaus
27. 10. 2016 13.03
0

Ime Jessica Vartoughian vam morda ne zveni preveč znano. Če pa imenu Jessica namesto priimka dodamo besedico nohti, pa je skorajda ni ženske, ki ne bi te besedne zveze povezala z zdravimi, naravnimi nohti. In Jessica Vartoughian, ustanoviteljica te izjemne blagovne znamke za nego nohtov, je pretekli teden gostovala v Sloveniji. V ekskluzivnem pogovoru za naš portal je spregovorila o svoji poslovni poti, družini, delu in trendih, ki bodo to zimo kraljevali na naših nohtih.

Jessica Vartoughian uporabnicam po vsem svetu že desetletja prinaša lepotne izkušnje s čudovitimi popolnimi barvami in linijami za naravno nego nohtov. V Sloveniji je ambasadorka njene blagovne znamke Jessica že 17 let gospa Slavica Bizjan, ki skrbi, da imajo vsi pomembnejši slovenski kozmetični saloni v svoji ponudbi tudi tretmaje s temi izjemno kakovostnimi izdelki za nego nohtov in na sodelovanje s katero je največja svetovna avtoriteta na področju negovanja nohtov izjemno ponosna. Pretekli teden je Jessica Slovenke počastila s svojim obiskom in ob tej priložnosti v ekskluzivnem intervjuju spregovorila o svoji poslovni poti, družini, delu in barvah, ki bodo to zimo kraljevale na naših nohtih.

Zgodba Jessice Vartoughian je prava zgodba o ameriškem uspehu, po kateri bi brez težav posneli tudi hollywoodsko filmsko uspešnico. Rodila se je v Romuniji, kot hčerka armenskih staršev. Čeprav sta bila starša dobro situirana, sta se zaradi nesigurne situacije v domovini leta 1962 odločila vse pustiti za sabo in se z družino preseliti v Združene države Amerike. In tu se začne njena zgodba o uspehu ...

Tretmaje blagovne znamke Jessica v svojem salonu že več kot desetletje nudi tudi lepotna strokovnjakinja Branka Pavlović.
Tretmaje blagovne znamke Jessica v svojem salonu že več kot desetletje nudi tudi lepotna strokovnjakinja Branka Pavlović. FOTO:

Kako ste se kot najstnica počutili, ko sta vam starša rekla, da se selite v ZDA? Ste vedeli, kaj pričakovati?

Moram priznati, da mi ni bilo preveč hudo, saj sem vedela, kam gremo. V Romuniji smo namreč s starši veliko hodili v kino, kjer so vrteli ameriške filme, vedela sem, kje in kaj je Hollywood, prav tako smo bili opremljeni z informacijami in izkušnjami daljnih sorodnikov, ki so že živeli tam. Takrat je bila to obljubljena dežela, dežela priložnosti. Pozneje pa sem spoznala, da je Amerika tudi dežela trdega dela.

Kdaj pa ste pravzaprav začutili strast do urejanja nohtov? Ste to prinesli s sabo iz domovine ali se je ta ljubezen rodila onstran Atlantika?

Z urejenostjo nohtov sem bila 'okužena' že kot majhna punčka. Odkar pomnim je imela moja mama vedno urejene in nalakirane nohte ter skrbno urejeno pričesko. Bila je zelo elegantna. In če sem bila pridna, mi je dovolila, da sem imela tudi jaz nalakirane nohte. Seveda sem bila takrat zelo važna (smeh). Tudi zaradi tega sem se v Romuniji odločila obiskovati šolo za manikuro in pedikuro. Ko smo se nato preselili v ZDA, pa se najprej nisem želela ukvarjati z nego in oblikovanjem nohtov, ker je bil ta poklic tam precej zaničevan. Želela sem študirati in postati psihologinja ali učiteljica, ampak sta mi starša dejala, naj grem delat, ker nismo imeli denarja. In tako sem, čeprav praktično nisem govorila angleško, pristala v kozmetičnem salonu ter se začela ukvarjati z nohti. Sem si pa pozneje, ko sem že imela uspešno podjetje, privoščila nekaj seminarjev o psihologiji v LA. Za dušo, veste.

Jessica Vartoughian
Jessica VartoughianFOTO: Aljoša Kravanja

Kako ste potem prešli iz dela za nekoga do lastnega podjetja?

Ko sem se v ZDA izučila za kozmetičarko, dobila licenco in začela delati, sem opazila, da sem res dobra v urejanju ter lakiranju nohtov in da imajo ljudje radi mene in moje delo. Najprej sem sicer kot uslužbenka delala za drobiž v salonih, kjer mi je bilo sicer všeč, a tam se nihče ni preveč posvečal temu, kako delam in kaj stranke pravijo na moje delo. Ko pa so moje delo začele hvaliti znane osebnosti, so se mi odprle oči. Ugotovila sem, da je to moje poslanstvo, da to res obvladam in to je bila odlična osnova za cilj, ki sem si ga zadala kot svojo življenjsko nalogo - ustvariti lasten sistem naravne nege nohtov, ki po lepoti in učinkovitosti rezultatov v svetu ne bo imel primere.

Številni tega ne vedo, a prav vi ste 'izumiteljica' francoske manikure, ki danes velja za večno klasiko in sinonim urejenih nohtov.

Res je. Leta 1978 sem med obiskom Romunije postala pozorna na to, kar sem sicer kot otrok videvala že pri moji mami: da so imele ženske konice nohtov s spodnje strani pobarvane z belim svinčnikom. A to ne ostane dolgo, jaz pa sem želela trajnejši učinek, zato sem iskala rešitev in pogruntala, da lahko s svinčnikom pobarvam tudi zgornjo konico nohta in jo nato prelakiram s prozornim ali nežno pudrastim odtenkom laka. Seveda sem to najprej preizkusila na sebi, prva stranka, ki sem ji naredila francosko manikuro pa je bila Joanna, takratna soproga znanega ameriškega voditelja in komika Johnnyja Carsona.

Jessica Vartoughian
Jessica VartoughianFOTO: Aljoša Kravanja

To je bil kar velik korak naprej v vaši profesionalni karieri, kajne?

Seveda. Nikoli ne bom pozabila, da sem si takrat naredila francosko manikuro na nohtih na nogah in ko sva s soprogom obiskala eno izmed lepotnih veleblagovnic v New Yorku, sem opazila, da vse ženske strmijo v moja stopala. Bilo je poletje in obute sem imela odprte sandale. Nisem vedela, kaj gledajo, zato sem soproga vprašala, če je na meni kaj narobe, če imam morda strgane sandale. Pa mi je samo odvrnil, da vsi občudujejo moje nohte na nogah. V tem sem videla priložnost, zato sem najela novinarja, ki je poskrbel za objavo članka na to temo v reviji Time Magazine ter me označil za 'prvo damo nohtov'. In to sem ostala vse do danes, kar si štejem v izjemno čast.

Verjetno je bil ta naziv tako čast, kot tudi odgovornost ...

Vsekakor. Še bolj sem se predala zavezi, ustvariti lasten sistem naravne nege nohtov, ki po lepoti in učinkovitosti rezultatov v svetu ne bo imel primere.

Saj ravno to: kako vam je uspelo z naravnimi nohti vsa ta leta kljubovati umetnim snovem, gelu, lepilu?

Haha, dobro vprašanje. Bilo je težko, a mi nikoli ni niti na kraj pameti padlo, da bi spremenila svojo vizijo, svojo filozofijo. Prepričana sem, da ne bi mogla kljubovati umetnemu, če ne bi imela široke skupine kakovostne klientele, ki mi je dal vedeti, da delam dobro, da delam prav. Med njimi je bilo tudi veliko zvezdnic, kot so Julia Roberts, Demi Moore, Barbrara Streisand in številne druge zvezdnice svetovnega formata. Poleg tega sem imela zelo sofisticiran pristop k oglaševanju, dobro sem sodelovala s televizijskimi postajami in priznanimi blagovnimi znamkami lakov za nohte. Tudi v promocijo naravnih nohtov smo vložili resnično ogromno denarja; na začetku vse, kar smo zaslužili. Seveda sem takrat kdaj pa kdaj tudi podvomila v to, da nam bo uspelo, vendar so mi sodelavci ves čas govorili, naj vztrajam na začrtani poti, ker je prava. Verjela sem vase, v svoje izdelke in v svoje delo, kar se je na koncu izkazalo za odlično potezo. Danes sem res izjemno srečna in ponosna na vse, kar sem dosegla.

Jessica Vartoughian
Jessica VartoughianFOTO: Aljoša Kravanja

Bili ste tudi med prvimi, ki so se začeli zavedati, da se nohti med seboj močno razlikujejo ...

Na začetku svoje poti sem delala s številnimi izdelki različnih blagovnih znamk. Opazila sem, da ko nanesem prvo plast, torej osnovni lak oziroma bazo, je reakcija nohtov različna. 'Nohti niso vsi enaki,' sem opozarjala svoj takratni tim in jih spraševala, kaj lahko naredim. Sicer se je takrat že pisalo o tem, da se nohti tako kot koža razlikujejo od posameznice do posameznice, a bila sem prva, ki je že leta 1978 trgu ponudila tudi izdelke za nego in lakiranje različnih tipov nohtov in različno poškodovanih nohtov.

Ves čas sem se učila od strank in na podlagi njihovih izkušenj razvijala ter izpopolnjevala svoje izdelke. Prišlo je tudi do tega, da sem stranki nanesla povsem enake lake kot ob zadnjem obisku, a so se nohti tokrat izsušili. Vprašala sem jo, ali se je v tem času v njenem življenju kaj spremenilo in ugotovila, da je začela jemati zdravila za srce. Vsekakor je noht izjemnega pomena, saj je pokazatelj dogajanja v našem telesu.
Na podlagi vseh teh izkušenj in številnih analiz različnih tipov nohtov, sem trgu ponudila produkte, ki so posebej namenjeni za nego suhih, krhkih in normalnih nohtov ter nohtov po odstranitvi umetnih nohtov. Osnova mojega sistema je njegova neverjetna preciznost, sposobnost da odpravlja specifične probleme. Še danes trdno verjamem, da je zdravje osnova negovanja nohtov in kože; moji produkti pa so sestavljeni tako, da kar najbolj vzpodbujajo naravne moči zdravljenja, ki jih ima telo.

Jessica klinika za nohte je letos praznovala že 40 let delovanja.
Jessica klinika za nohte je letos praznovala že 40 let delovanja. FOTO:
Vaša klinika za nohte je letos praznovala že 40 let delovanja. Kako se spominjate začetkov?

Celotna družba Jessica Cosmetics International, znotraj katere je tudi moja klinika za nohte, ima korenine v enem samem salonu, ki je bil specializiran izključno za nego naravnih nohtov in sem ga odprla leta 1969. V vsem tem času je klinika bila in ostaja center inovacij. Tu sem iznašla postopek naravne transplantacije nohtov, edinstveno metodo, pri kateri se odlomljeni noht nevidno spet pričvrsti, ne da bi ostajali nevarni robovi ali izdajalske črte.

Vzporedno s prepoznavanjem mojega imena kot sinonima za zdrave, naravne nohte, je v kliniko prihajalo vse več znanih osebnosti. Sistem JESSICA je postal sinonim urejenosti, ki so ga cenile najpomembnejše medijske osebnosti širom sveta. Žene politikov, filmske zvezde, manekenke in druge znane osebnosti so redno zahajale v mojo prenovljeno kliniko na Sunset Boulevarju. In še danes prihajajo.

Na katerem področju vašega delovanja pa v teh 40 letih opažate največje spremembe?

Spremenile so se generacije, spremenil se je profil strank. Nekoč so v salon prihajale ženske, ki so bile večinoma doma, gospodinje in mame, danes pa ima večina žensk kariero. Večina današnjih strank v ZDA je danes torej poslovnih žensk, med njimi so učiteljice, medicinske sestre, oglaševalke, tudi igralske in pevske zvezde. A ena stvar se nikoli ni spremenila: vse še vedno prisegajo na naravne nohte. Glede tega so zelo disciplinirane. Ko namreč ženska enkrat spozna vse lepote naravne nege nohtov, jim ostane zvesta tako rekoč do groba. Nenadoma to postane izjemno pomembno. Tako kot ščetkanje zob. Urejeni nohti ženski namreč vlivajo pogum, samozavest, moč, zadovoljstvo, naredijo jo sofisticirano in uglajeno.

Tudi na področju manikure se je z leti veliko spremenilo. Nekoč se o tem praktično ni govorilo v javnosti. Jaz sem bila sploh prva strokovnjakinja za manikuro, ki se je znašla v kakšni reviji ali časopisu. Zahvaljujoč izjemno zadovoljni stranki, novinarki, ki je po vsakem obisku kaj napisala o meni. Tudi ko se je rodila moja hčerka, je o tem pisala tako, kot da bi se rodil kraljevi otrok. Morda se tega niti ne zavedamo, a nihče nas ne vpraša, od kod nam tako lepa polt, vsi pa opazijo naše nohte. Bolj kot si mislimo. Tudi moški. A tukaj ne govorim o dolgih, umetnih, divje poslikanih nohtih: ljudem prej in bolj v oči padejo lepo urejeni naravni nohti. Lahko so pobarvani, a morajo biti lepo oblikovani in urejeni. Za to, da so ženske prišle do tega spoznanja, pa je bilo potrebnega veliko osveščanja in izobraževanja na tem področju.

Jessica Vartoughian
Jessica VartoughianFOTO: Aljoša Kravanja

Kakšen bi bil torej vaš osnovni nasvet za ženske – kako naj skrbimo za svoje nohte?

Osredotočiti se morajo na zdravje nohtov, izbirati izdelke, za katere so prepričane, da jih ne bodo poškodovali. Pomembno je tudi biti nežen z nohti, zlasti pri odstranjevanju gelov. Nič namreč ne pomaga, če na nohte nanesete nežne (soft) gele, če jih ne odstranite pravilno in dovolj nežno. Nikoli nikomur ne dovolite, da poškoduje ali odstrani povrhnjico nohta. Poleg vsega tega pa ženskam svetujem predvsem, naj imajo vedno nalakirane nohte. Lak namreč ščiti noht in skrbi, da ni izsušen ali poškodovan.

Glede na to, da narekujete trende manikure, jim tudi sledite? 

Seveda sledim trendom. Včasih sem govorila, da mi določen trend ni všeč. Danes vem, da je bilo to narobe. Stranki je treba ustreži vsaki njeni želji. Sicer je res, da v ponudbi mojih izdelkov ni ravno vseh barv, ker imam vseeno specifičen profil strank. Med njimi ni otrok in najstnic, zato ni veliko bleščic in divjih odtenkov. Je pa res, da glede barve starost ni pravilo. Imam recimo stranko, staro krepko čez 50 let, ki pa že od nekdaj obožuje živahne odtenke barv na svojih nohtih. Nore barve. A na njej so prečudoviti, pašejo ji. Ker je to ona, takšen je njen karakter.

V kakšne odtenke naj torej odanemo naše nohte to zimo, da bomo 'in'?

Zima bo v znamenju različnih odtenkov rjave, v prazničnem času bo na nohtih tudi veliko bleščic in svetlečih odtenkov. Prav tako bodo aktualne bleščice v kombinaciji z rdečo – tega v naših salonih trenutno res veliko delamo. Poleg tega pa sta barvi te zime tudi zlata in srebrna. Srebrna je sedaj res velik hit, a paziti morate, katero nianso izberete, saj vsak odtenek ne pristoji vsem tenom kože.

Seveda pa je glavno vodilo še vedno izbiranje barve laka glede na vaš karakter. To boste potem res ve in s takimi barvami na nohtih se boste tudi najbolje počutile. Tudi veliko naših zvezdniških strank je že več desetletih zapriseženih istim barvnim odtenkom. Ponavadi je tako: ko ženska najde odtenek, ki ji pristoji, v katerem se dobro počuti, mu običajno ostane zvesta do groba. Lahko vmes sicer tudi eksperimentira in se prilagaja trendom, a na koncu se vedno vrača k odtenku, ki jo najbolj nazorno definira.

Ko se človek pogovarja z vami, dobi res močan dokaz vaše predanosti delu, ki ga opravljate. Prav zato sem prepričana, da vam načrtov ne primankuje ...

Ravnokar sem odprla nov salon, ki je resnično čudovit in na katerega sem izjemno ponosna. Seveda bi rada v prihodnje odprla še nekaj salonov po vsem svetu. Prav tako bi rada ustanovila svojo šolo, tudi o tem se že dogovarjamo, tako da upam, da se ta projekt uresniči v naslednjem letu ali dveh. Najbolj od vsega pa si seveda želim, da bi moji otroci nadaljevali uspešno zgodbo Jessica izdelkov za nego nohtov in lakov za nohte. Pred leti sem imela namreč priložnost, da bi prodala svoje podjetje in moji otroci so bili močno proti temu. Rekli so mi, da bi radi nadaljevali mojo dediščino.

Imam namreč sina in hčerko, in na oba sem izjemno ponosna, saj sta uspešna v poslu, ki ga opravljata. Tudi onadva sta ponosna name. Hčerka me celo sedaj, ko sem v Sloveniji, ves čas spremlja preko spleta. Ravno včeraj me je klicala in mi povedala, da me je ravnokar videla na slovenski televiziji in da je res ponosna, da svoje znanje predajam mlajšim generacijam (Jessica je predavala na dveh slovenskih srednjih šolah za kozmetiko in frizerstvo, op.n.) tudi na tej strani Atlantika. Oba pomagata tudi v mojem podjetju, a imata svoji življenji, svoje posle. Hčerka ima tri otroke, sin dva, tudi ena izmed mojih vnukinj ima že otroka. Tako da ja, v Ameriki smo postali kar velika družina in resnično upam, da se bo kdo od njih odločil prevzeti moje podjetje in bo nadaljeval delo, ki sem ga začela. To so moje največje sanje.

Jessica Vartoughian
Jessica VartoughianFOTO: Aljoša Kravanja

Vsaka ženska si zasluži lepe nohte!

Danes Jessica vodi družbo Jessica Cosmetics International, ki jo je ustanovila. Mlado dekle iz Romunije je zaznamovalo celotno kozmetično industrijo. Prva je odkrila, promovirala in učila naravno nego nohtov; njen je bil prvi salon, ki se je ukvarjal izključno z nego nohtov. Jessicini produkti se dandanes prodajajo v vseh uglednih hišah v Ameriki, Evropi in Aziji. Zatorej ni nobeno čudo, da njene nasvete iščejo in objavljajo ugledne ženske revije kot je Elle, Vogue, Harper's Bazaar in Queen. Kot strokovnjak na področju nege nohtov, predavateljica in poslovna ženska je Jessica pravo utelešenje "ameriških sanj".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493