Zadovoljna.si
Emmy nagrade 2019

Novice

Igra prestolov ponovno (in še zadnjič) slavila na emmyjih

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
25. 09. 2019 15.21
0

Preteklo nedeljo so bili podeljeni »TV oskarji« emmyji, tokrat 71. po vrsti. Zvezdniška smetana se je zbrala v Los Angelesu v Microsoft Theatru in tudi tokrat je Igra prestolov pometla s konkurenco in domov odnesla kar 12 nagrad. Tako se je serija primerno poslovila tudi na področju nagrad, saj se je letos iztekla njena zadnja (osma) sezona.

»Igra prestolov« je tako slavila v mnogih kategorijah, tudi glavni - najboljša dramska serija. Niti Kit Harington za Johna Snowa niti Emilia Clarke za Targaryenovo nista prejela nagrad v igralskih kategorijah, je pa emmya prejel Peter Dinklage za stransko vlogo in to že četrtič.

Patricia Arquette
Patricia ArquetteFOTO: AP

Po številu nagrad je sledila serija »Černobil«, ki se je morala »zadovoljiti« z desetimi. Miniserija, katere tematika zanima tudi Slovence (zlasti generacijo 1986), je tako prejela nagrado za najboljšo miniserijo, režijo in scenarij. Zlahka bi si nagrado zaslužil tudi Stellan Skarsgård za odlično odigrano vlogo sovjetskega politika Borisa Shcherbina. Nagrade za stransko vlogo v seriji ni uspelo osvojiti tudi Emily Watson, premagala jo je Patricia Arquette za vlogo v seriji »The Act«.

Phoebe Waller-Bridge
Phoebe Waller-BridgeFOTO: AP

Med glavnimi dobitniki nagrad za komično serijo se je znašla britanska »Fleabag« in odnesla domov vse glavne nagrade v svoji kategoriji, mdr. za najboljšo komično serijo in najboljšo žensko igralko v komični seriji. Slednjo je prejela odlična Phoebe Waller-Bridge, ki trenutno nastopa tudi v napeti serij »Killing Eve«, sočasno pa je tudi soscenaristka prihajajočega 25. Bondovega filma »No Time To Die«, ki bo na ogled leta 2020. Kljub kritiški hvali »Fleabag« ne bo doživela 3. sezone.

Michelle Williams navdušuje tudi na TV-ekranih, saj je prejela emmyja za najboljšo igralko v biografski miniseriji »Fosse/Verdon«, v kateri je upodobila igralko in plesalko Gwen Verdon. V svoji kategoriji je tako premagala Amy Adams, ki je prepričljivo odigrala v trilerski seriji »Sharp Objects«. Slednja serija se na letošnjih podelitvah emmyjev kljub kritiški hvali ni odrezala najbolje, saj je ostala praznih rok.

Michelle Williams
Michelle WilliamsFOTO: AP

Med dobitniki glavnih nagrad je potrebno izpostaviti še najboljšega glavnega igralca, saj jo je prejel Billy Porter za vlogo v seriji »Pose« ter tako postal prvi temnopolti homoseksualni igralec, ki je prejel tovrstno nagrado. V seriji, ki se ukvarja z LGBT tematiko, nastopa še nekaj znanih imen kot so Kate Mara (žena »Billyja Elliota« in sestra ravno tako znane igralke Rooney Mara)  ter James Van Der Beek (stari znanec iz Simpatij).

Odlična serija »Dead To Me« je bila nomirana v kategoriji glavne igralke v komični seriji, vendar Christina Applegate nagrade ni prejela. Trenutno že poteka snemanje 2. sezone in avtorica Liz Feldman bi si glede na dosedaj videno opravljeno delo prihodnje leto zaslužila še vsaj kakšno nominacijo v glavnih kategorijah.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375