Zadovoljna.si
Filmi leta 2019

Novice

Filmi, ki so zaznamovali leto 2019 in jih morate pogledati

Kristina Žust
05. 12. 2019 07.56
0

Leto se izteka in spodobi se, da pred novim letom naredimo krajši pregled filmov, ki so zaznamovali letošnje leto. Med njimi se znajdejo tako filmi, ki so bili odlično sprejeti pri kritikih, kot filmi, ki so jih predvsem oboževalci oz. gledalci pričakali odprtih rok. V primerjavi s prejšnjim letom tokratno obdobje ni bilo leto filmskih nadaljevanj, čeprav tudi med njimi najdemo megauspešne predstavnike iz povsem različnih žanrov ("Ledeno kraljestvo" in "Tisto").

Nekateri filmi so bili uvrščeni tudi na seznam najbolj pričakovanih filmov letošnjega leta, ki ga najdete na spodnji povezavi.

Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna
Preberi še
Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna

Joker

Začnimo z "Jokerjem", ki se je izkazal za največji filmski uspeh tega leta, saj je hvaljen tako pri kritikih kot gledalcih, tudi tistih, ki niso ljubitelji tega žanra, in je vsebinsko bistveno bogatejši film kot nekateri drugi Marvelovi predstavniki. Več o filmu in njegovem glavnem igralcu Joaquinu Phoenixu si lahko preberete na tukaj, Phoenixu pa se zagotovo obeta nominacija za oskarja, če ne kar kipec. Film na portalu IMDB dosega odlično oceno 8,7 in se z več kot milijardo dolarjev zaslužka uvršča med rekorderje.

Med zmagovalci filmskega festivala v Benetkah tudi film Joker
Preberi še
Med zmagovalci filmskega festivala v Benetkah tudi film Joker
Film Joker
Film JokerFOTO: Profimedia

Bilo je nekoč ... v Hollywoodu

Težko pričakovan Tarantinov film "Bilo je nekoč … v Hollywoodu", ki je premiero doživel maja na filmskem festivalu v Cannesu, ni razočaral. Film o filmskem zvezdniku v zatonu ter njegovem dvojniku se dogaja v času tragičnih Mansonovih umorov. Uspeh je doživel pri kritikih, gledalcih in v blagajnah, kjer je ob proračunu 90 milijonov dolarjev zaslužil 371 milijonov ameriških zelencev. V njem so se v glavnih vlogah odlično znašli zvezdniki Leonardo DiCaprio, Brad Pitt in Margot Robbie (prijateljica in soigralka Katarine Čas v "Volku z Wall Streeta").

Leonardo DiCaprio navdušuje v enem najbolj pričakovanih filmov leta
Preberi še
Leonardo DiCaprio navdušuje v enem najbolj pričakovanih filmov leta
Filmi leta 2019
Filmi leta 2019FOTO: Profimedia

Ad Astra: Pot do zvezd

Brad Pitt je v letošnjem letu navdušil še v enem filmu, in sicer v znanstveno-fantastičnem trilerju o inženirju (Pitt), ki med galaksijami išče svojega očeta (Tommy Lee-Jones), ki se je pred leti izgubil v vesolju na eni od misij. Film je imel podoben proračun kot "Bilo je nekoč… v Hollywoodu", vendar se je v blagajnah izkazal slabše kot pri kritikih. V tem filmu se je končno zgodilo sodelovanje med Pittom in režiserjem Jamesom Grayem, ki sta ga sicer načrtovala že za film "Izgubljeno mesto Z", a se ni izšlo s Pittovim urnikom snemanj.

Filmi leta 2019
Filmi leta 2019FOTO: Profimedia

'The Irish man'

Scorsesejev film z bogato "mafijsko" igralsko zasedbo – Robert DeNiro, Al Pacino in Joe Pesci – je ena najdražjih in najdaljših filmskih stvaritev slovitega režiserja, saj traja 209 minut in je filmske studie stal 159 milijonov dolarjev. Film v blagajnah ni bil tako uspešen, je pa navdušil kritike. Premiero je doživel septembra na filmskem festivalu v New Yorku.

Top romantične komedije za jesenske dni
Preberi še
Top romantične komedije za jesenske dni

Leto biografskih muzikalov

Letos so na svoj račun zagotovo prišli ljubitelji biografskih filmov, poleg tega pa je šlo še za zgodbe o dveh ikonah medijskega sveta – Elton John in Judy Garland. Eltona Johna je v "Rocketmanu" upodobil Taron Egerton, za prestižno vlogo pa sta se (neuspešno) potegovala tudi Daniel Radcliffe (širši publiki znan predvsem po vlogi Harryja Potterja) in James McAvoy. Elton John naj bi pred leti sicer izjavil, da je njegova prva izbira za vlogo Justin Timberlake. Egerton je dobro opravil svoje delo in tudi odpel vse pesmi v filmu, podobno kot Renée Zellweger v filmu "Judy", ki se osredotoča na zadnja leta divinega življenja, ko si je poskušala povrniti bogastvo z nastopanjem v Londonu ter obdržati skrbništvo nad otroki. Zellwegerjevi se zagotovo obetajo nominacije za najprestižnejše filmske nagrade. Judyjina hčerka Liza Minelli je sicer na Facebooku javno objavila, da se z Zellwegerjevo nikoli ni niti srečala niti govorila, in projektu odrekla podporo.

Filmi leta 2019
Filmi leta 2019FOTO: Profimedia

Prevarantke v komedijah

Letošnje leto je postreglo kar z dvema komičnima filmoma o ženskih prevarantkah – kot prvega bi izpostavili film "Prevarantke na Wall Streetu". Komična kriminalka, v kateri je v glavni vlogi tokrat presenetljivo prepričljivo nastopila Jennifer Lopez in upodobila striptizeto veteranko, eno osrednjih figur v striptiz klubu, ki se skupaj z nekaj svojimi ženskimi somišljenicami odloči maščevati poslovnim možem z Wall Streeta, iz katerih kar vejeta napuh in pohlep.

Filmi leta 2019
Filmi leta 2019FOTO: Profimedia
8 najboljših filmov o morskih psih, ki jih morate pogledati
Preberi še
8 najboljših filmov o morskih psih, ki jih morate pogledati

V vlogah prevarantk sta se znašli tudi Anne Hathaway in Rebel Wilson v t. i. komediji "Prevarantki", v kateri skušata izvabiti od moških čim več denarja, njuna glavna tarča pa je tehnološki milijarder. Film so med drugim snemali na Majorki, precej bolje pa se je odrezal pri gledalcih kot kritikih, saj je ob proračunu 21 milijonov dolarjev zaslužil skoraj petkrat več.

Filmi leta 2019
Filmi leta 2019FOTO: Profimedia

Strašljivi 'Mi'

Tudi za ljubitelje grozljivk je imelo letošnje leto kaj ponuditi, izpostavili pa bi odlično grozljivko "Mi", ki je drugo tovrstno delo odličnega režiserja Jordana Peela, ki je po uspešnici "Zbeži!" tako dosegel še en izvrsten film, ki se bo tako kot predhodnik zagotovo uvrstil med klasike svojega žanra. Film se lahko pohvali tudi z bogato igralsko zasedbo, ki jo sestavljajo Lupita Nyong'o, Winston Duke in Elisabeth Moss.

Tudi "Tisto" je dobil svoje nadaljevanje, in sicer "Tisto: Drugo poglavje", ki bo zagotovo navdušil ljubitelje žanra, dobro pa je bil sprejet tudi pri kritikih. Izpostavili bi tudi znano igralsko zasedbo z Jessico Chastain in Jamesom McAvoyem na čelu.

Uspešnice za mlade, ki bodo navdušile tudi starejšo publiko

Evforiji, ki spremlja pohod "Ledenega kraljestva 2" po kinematografih enostavno ni mogoče ubežati. Ne glede na to, kako marsikoga jezi pojavljanje Elze, Ane, Krištofa in Olafa na vseh mogočih koncih in predmetih, je treba priznati, da gre za enega najboljših animiranih filmov v zadnjih desetih letih, ki bo marsikoga spomnil na svoje otroštvo ob gledanju lepih Disneyjevih klasik, v katerih dobro premaga zlo. Ogled filma je tako priporočen tudi starejši publiki, pred tem pa si skušajte ogledati tudi prvi del (pa ne zato, ker ne bi razumeli zgodbe v 2. delu, saj je v uvodu vsa predzgodba iz 1. dela ustrezno razložena).

Najlepši božični filmi za čarobne decembrske večere
Preberi še
Najlepši božični filmi za čarobne decembrske večere

Ne moremo brez omembe še ene Disneyjeve odlične animacije. Poleti je premiero doživel "Levji kralj", ki enostavno jemlje dih s svojo realistično animacijo, pri kateri ima gledalec občutek, da gleda dokumentarni film – resnične posnetke.

Ledeno kraljestvo II
Ledeno kraljestvo IIFOTO: Profimedia

Tandem Metod Pevec in Katarina Čas navdušuje

Na koncu poglejmo še slovenske filmske stvaritve – na letošnjem 22. Festivalu slovenskega filma je slavil celovečerec "Zgodbe iz kostanjevih gozdov" in prejel vsega skupaj kar 11 vesen. Prvenec mladega slovenskega režiserja Gregorja Božiča se dogaja ob jugoslovansko-italijanski meji, kjer živi stiskaški mizar, na drugi strani reke pa se kostanjarka Marta odloči, da bo zapustila svoj žalostni kraj in iskala srečo na drugi strani oceana.

Največ medijske pozornosti pa je v zadnjih dneh deležen nov film odličnega režiserja Metoda Pevca "Jaz sem Frenk", v katerem v glavnih vlogah nastopajo slovenska igralska zvezda Katarina Čas ter igralska veterana Janez Škof in Valter Dragan. Zgodba o dveh bratih – eden upornik, ki prisega na socialistične vrednote (Frenk), drugi tajkun v lovu za denarjem (Brane). Katarina Čas upodobi Branetovo ženo, ki še vedno goji čustva do Frenka.  Zgodba je postavljena v Tržič, nekdanje pomembno industrijsko mesto, tamkajšnje zgodbe ljudi pa so bile navdih ustvarjalcem filma. Film, ki ga decembra skušajte ujeti v vaših kinematografih.

Premiera filma Jaz sem Frenk
Premiera filma Jaz sem FrenkFOTO: Katja Goljat

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375