Zadovoljna.si
Eric Bana in Rachel McAdams

Novice

Filmske drame, ki so nastale po top knjižnih uspešnicah

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
10. 07. 2019 07.51
0

Številni filmi niso delo izvirnega scenarija, ampak povzeti po knjigah, ki so lahko prave knjižne uspešnica ali pa le krajše novele, ki jih nato priredijo za film. Iz literature izhajajo različni filmski žanri – od sage Gospodarja prstanov, Marvelovih akcijskih junakov (Črni panter, Stotnica Marvel), do grozljivk Stephena Kinga (Tisto, Misery in podobni). Tokrat vam predstavljamo nekaj odličnih dramskih filmov, ki so v poletnem času odlični za ogled na ekranu ter tudi branje njihovih knjižnih predlog.

Reese Witherspoon v filmu Divja
Reese Witherspoon v filmu DivjaFOTO: Profimedia

Začnimo z Reese Witherspoon in njeno Divjo iz leta 2014. Knjiga, napisana po resničnih dogodkih oz. doživetjih Cheryl Strayed, je pustolovska drama o ženski v tridesetih, ki se po svojih življenjskih neuspehih (droge, propadel zakon) poda na skoraj 1.800 km dolgo Pacifiški gorsko pot, na kateri se želi spopasti s svojimi notranjimi demoni. Ena zahtevnejših vlog Witherspoonove, pri kateri za njen »pohodniški« videz niso uporabljali ličil in iz seta umaknili tudi vsa ogledala. Ob izidu filma je bila knjiga v Sloveniji tak hit, da je bila v knjižici potrebna zgodnja rezervacija.

Julia Roberts v filmu Jej, moli, ljubi
Julia Roberts v filmu Jej, moli, ljubiFOTO: Profimedia

Julia Roberts je bila znova ljubko gledljiva v uspešnici Jej, moli, ljubi. Knjiga, po kateri je bil film leta 2010 posnet, je dobesedno zasvojila bralke. Znova resnična zgodba o ženski v tridesetih (Elizabeth Gilbert), ki želi presekati svojo dosedanjo življenjsko rutino, ki ji ne ustreza oz. se v njej dolgočasi. Zato se poda v različne konce sveta odkrivat samo sebe in že zaradi snemalnih lokacij v Italiji, Indiji in na Baliju je film vreden ogleda, pa tudi izposoje knjige v knjižnici za branje na plaži.

Eric Bana in Rachel McAdams
Eric Bana in Rachel McAdamsFOTO: Profimedia

Hvaležen material za upodobitev na filmskih platnih so ljubezenske zgodbe. Eden od takih primerov je Žena popotnika v času z Rachel McAdams in Ericom Banom, posnet pred desetimi leti po knjižni uspešnici istega imena. Mešanica romantike in znanstvene fantastike, ki je na voljo tudi na knjižnih policah pri nas. Boljših kritik je bila deležna drama Pokora, kjer se ljubezen prepleta s tragičnostjo vojne. V filmu blestijo Keira Knighthley, James McAvoy in Saoirse Rosnan. Za slednjo je bila to ena prvih velikih vlog, ki jo je postavila na filmski zemljevid.

Angelški pacient
Angelški pacientFOTO: Profimedia

V isti žanr se uvršča tudi kritiško hvaljena in čutna drama Angleški pacient, ki je bila posneta v devetdesetih. Film je prejel številne nominacije za zlati globus, bafto in oskarja. Slednjega je med igralci prejela Juliette Binoche in režiser Anthony Minghella. Tudi ljubezenska zgodba med premožno gospodinjo in mlajšo prodajalko v filmu Carol je bila 2015 posneta po romanu, in sicer »The Price of Salt« iz leta 1952 uspešne avtorice Patricie Highsmith, ki je mdr. ustvarila lik Toma Ripleyja. Njeni romani so služili za številne odrske in filmske predelave, mdr. tudi Hitchcocku.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375