Zadovoljna.si
V Cannesu premiera filma Bilo je nekoč v Hollywoodu

Novice

Cannes 2019: filmske poslastice, ki jih je prinesel letošnji festival

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
03. 06. 2019 08.30
0

Cannes, eden filmskih festivalov z najdaljšo tradicijo in uveljavljenim imenom, čigar dogajanje vedno z zanimanjem spremlja ves filmski svet kot tudi vsi svetovni mediji, je tudi letos požel veliko pozornosti. Na tokratnem že 72. filmskem festivalu v Cannesu po vrsti, ki je potekal od 14. do 25. maja, se je predstavilo lepo število filmov (nekateri omenjeni tudi v članku »Med najbolj pričakovanimi filmi leta…«).

Med filmi je na koncu slavila južnokorejska črna komedija Parazit, obarvana s politično-socialnimi notami, delo režiserja Bong Joon-hooja. Žirija z večkrat nagrajenim mehiškim režiserjem Alejandrom Gonzalezom Iñárritujem (številni ga zagotovo poznate po Povratniku z Leondarom DiCaprijem iz leta 2015) na čelu je tako prvič v zgodovini tovrstno nagrado podelil južnokorejskemu filmu, Iñárritu pa je obenem prvi južnoameričan, ki je nosil funkcijo predsednika žirije v Cannesu.

Quentin Tarentino v Cannesu
Quentin Tarentino v CannesuFOTO: Profimedia
Cannes znova postregel z glamurjem in bliščem
Preberi še
Cannes znova postregel z glamurjem in bliščem

Med medijsko bolj izpostavljene filme na festivalu vsekakor sodi težko pričakovan Tarantinov Bilo je nekoč v Hollywoodu, ki si ga bo pri nas mogoče ogledati od avgusta dalje. Quentin Tarantino se je na festivalskem prizorišču mudil z vso glavno igralsko ekipo (Brad Pitt, Leonardo DiCaprio in Margot Robbie) in vse novinarje po premieri prosil, da ne izdajo razpleta filma, da bodo gledalci lahko v polnosti doživeli film. Kritiki so bil nad filmom navdušeni in šušljalo se je tudi o možnem prejetju zlate palme, vendar se na koncu ni izšlo in Tarantinov film ni prejel nagrade v nobeni kategoriji.

Rocketman, biografska glasbena drama o Eltonu Johnu, je bil eden najbolj pričakovanih filmov na letošnjem festivalu.
Rocketman, biografska glasbena drama o Eltonu Johnu, je bil eden najbolj pričakovanih filmov na letošnjem festivalu.FOTO: AP

Rocketman, biografska glasbena drama o Eltonu Johnu, je bil eden najbolj pričakovanih filmov na letošnjem festivalu, deležen tudi precej publicitete. Nesporno je, da si ikona kot je Elton John zasluži svoj film, ki je do sedaj prejel pretežno pozitivne kritike, vendar je v Cannesu ostal praznih rok. V Cannesu je film doživel svetovno premiero, ogledamo pa si ga lahko že tudi pri nas.

Dolor y gloria (Pain and Glory), film mojstrskega režiserja Pedra Almodovarja o življenju filmskega režiserja v zatonu, je v Cannesu slavil in prejel dve nagradi. Antonio Banderas je zasluženo prejel nagrado za najboljšega igralca in Alberto Iglesias za najboljšo glasbo.

Z bogato slavno igralsko zasedbo se lahko pohvali film The Dead Don't Die, ki je v Cannesu ravno tako dožive premiero. Pod okriljem režiserja Jima Jarmuscha, ki je bil v osemdesetih eden glavnih predstavnikov neodvisnega filma,  so v »zombični komediji« mdr. nastopili Bill Murray, Tilda Swinton, Adam Driver, Chloë Sevigny, Steve Buscemi, Selena Gomez in Iggy Pop. Na filmski spored v ZDA prihaja junija.

Antonio Banderas je zasluženo prejel nagrado za najboljšega igralca.
Antonio Banderas je zasluženo prejel nagrado za najboljšega igralca.FOTO: AP

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399