Zakaj obiskati Goričko?
Goričko je eden tistih krajev v Sloveniji, kjer še vedno lahko začutimo tišino narave, ritem podeželja in toplino pristnih človeških stikov. Pokrajina se razprostira po gričevnatem severovzhodu države, tik ob meji z Madžarsko in s svojo razgibanostjo ponuja popoln oddih od vsakdanjega vrveža.

Goričko je del Krajinskega parka Goričko zavarovanega kot območje Natura 2000, ki varuje naravno bogastvo območja, in skupaj z regijama v Avstriji in na Madžarskem tvori Trideželni naravni park Goričko-Raab-rség, kar regiji daje še dodatno mednarodno razsežnost. Pokrajina je eden redkih krajev v Sloveniji, kjer so zavarovane redke živali, kot so bele štorklje, vidre, smrdokavre in rogači. Ljubitelji narave bodo tu našli številne poti za sprehode in kolesarjenje, saj je v parku urejenih več tematskih in učnih poti, poleg tega pa deluje tudi kot del Pomurske planinske poti in Evropske pešpoti E7, ki Goričko povezuje s širšo pokrajino.

Kaj si lahko ogledamo?
Med največjimi znamenitostmi Goričkega gotovo izstopa grad Grad, veličasten grajski kompleks, ki velja za enega največjih gradov v Sloveniji. S prenovljenimi razstavnimi prostori, delavnicami in dogodki, ki se odvijajo skozi vse leto, ponuja obiskovalcem vpogled v bogato zgodovino tega območja.

Le nekaj kilometrov stran, v vasi Selo, stoji Rotunda, romanska cerkev iz 13. stoletja z ohranjenimi freskami gotskega slikarstva, ki velja za eno najstarejših sakralnih stavb pri nas. Za ljubitelje narave je obvezen postanek na Bukovniškem jezeru, obdanem z gozdom in številnimi pohodniškimi potmi. V njegovi bližini se nahajata kapelica sv. Vida in Vidov izvir, ki naj bi imel po besedah domačinov posebno energijsko in zdravilno moč. Posebno doživetje ponuja tudi vas Filovci, kjer še vedno ohranjajo tradicionalno prekmursko lončarsko obrt. V Lončarski vasi si lahko ogledate staro panonsko hišo, vstopite v ateljeje lokalnih mojstrov in se celo poskusite v izdelovanju lastne glinene posode.

Kulinarična doživetja Goričkega
Obisk Goričkega ni popoln brez okušanja lokalne kulinarike, ki združuje bogate okuse domače kuhinje in vplive panonske ravnine. Med najbolj prepoznavnimi jedmi je zagotovo prekmurska gibanica, večplastna sladica iz maka, skute, orehov in jabolk, ki nosi oznako zaščitene tradicionalne jedi. Pokrajina slovi po domačih mesninah, predvsem po suhomesnatih izdelkih, kot so klobase, prekajeno meso in zaseka.

Ena najbolj značilnih jedi regije je tudi bujta repa, zimska jed iz kisle repe in svinjine, ki je bila tradicionalno pripravljena ob večjih kmečkih opravilih, zlasti ob kolinah. Pomembno mesto v kulinariki zavzema bučno olje, pridelano iz praženih semen oljne buče in ima značilen oreškast okus. Goričko pa je tudi vinorodna pokrajina, kjer številne kleti in turistične kmetije ponujajo degustacijo lokalnih vin. Med belimi sortami prevladujejo laški in renski rizling, šipon ter traminec, vse bolj pa se uveljavljajo tudi rdeče sorte.

Če iščete destinacijo, ki vas bo presenetila s svojo spokojnostjo, toplino ljudi in bogastvom naravnih ter kulturnih zakladov, je Goričko pravi kraj za vas. Primeren je za enodnevni izlet ali vikend oddih, saj s svojo naravno lepoto in pristnostjo vabi k ponovnemu obisku.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV