Zadovoljna.si
a2dac1d900_62924341

Dieta

Najbolj znan slovenski nutricionist razkril, kakšna je optimalna dieta

J.V.
21. 03. 2023 11.42
1

Jernej Orgin je prehranski svetovalec, magister inženir prehrane in najbolj znan nutricionist v Sloveniji, ki si je velik del prepoznavnosti (vsaj med mladimi) zgradil z objavami na družbenih omrežjih, kjer v svojih videih pogosto razbija najbolj znane prehranske mite.

Jernej Ogrin je bil gost v novi epizodi podkasta AIDEA, ki ga vodi Klemen Selakovič, v dve uri dolgem pogovoru pa sta se dotaknila številnih tem na področju hujšanja in prehrane. Med drugim tudi aktualnih prehrambenih trendov, kakovosti hrane, zasvojenosti s hrano in vpliva sladkorja na inzulin, Jernej pa je razkril tudi, kako naj bi izgledala optimalna dieta ter kakšne koristi ima trenutno najbolj priljubljena dieta na svetu – prekinitveni post ali intermittent fasting.

Dieta 16:8, ki je v resnici bolj kot dieta način prehranjevanja, saj ne prepoveduje uživanja nobenih živil, je v zadnjih letih postala zelo vroča tema na področju prehrane in hujšanja. S postenjem naj bi celicam pomagali zadihati, telesu omogočimo obnovo, 'fasting' pa pripomore tudi k boljši koncentraciji in razmišljanju, okrepil naj bi imunski sistem in podaljšal življenje. 

"Glavni 'benefit', ki ga trenutno tudi znanost poskuša predstaviti, je to, da če ti prekinitveno postenje omogoča, da reduciraš svoj trenutni energijski vnos in ti s tem pomaga izgubiti telesno maso, super. Delaj po tem, če ti to omogoča, da se spustiš na tisto zdravo telesno maso in da potem to vzdržuješ," pravi Jernej, ki to izpostavlja kot glavno prednost prekinitvenega posta. 

Eno od vprašanj, ki ga kot prehranski svetovalec najpogosteje sliši, je zagotovo, kakšna je optimalna dieta. Ta po njegovih besedah temelji na štirih kriterijih. Prvi kriterij je, da je hrana energijsko primerna. "Kalorični vnos ne sme biti ne previsok ne prenizek, ampak tak, da ti omogoča zdravo telesno maso."

Drugi pogoj je, da hrana zagotavlja vsa hranila, ki jih telo potrebuje, torej mora biti hranilno bogata. Tretji pogoj je, da je hrana združljiva s preferencami posameznika, z njegovimi verskimi prepričanji in kulturo, obenem pa mora biti lokalno in finančno dostopna. Kot četrti pogoj pa je izpostavil to, da mora biti hrana posamezniku všeč. "Najlažje je zdravo prehrano doseči, če izbiramo med vsemi živili, ki so nam na voljo. Izbiramo sadje, zelenjavo, stročnice, žitarice, tudi kaj mesa in rib, jajca, mleko, mlečne izdelke ... Večji izbor živil imamo, večjo verjetnost imamo, da bo naša hrana kakovostna."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnite TUKAJ

Goran Hrvaćanin: Vsi, ki si želimo pozornosti, nam je verjetno nekaj manjkalo v življenju
Preberi še
Goran Hrvaćanin: Vsi, ki si želimo pozornosti, nam je verjetno nekaj manjkalo v življenju
Marjan Ogorevc: Nekdo, ki je poln travm, išče partnerja, ki bo nadomestil čustveno praznino
Preberi še
Marjan Ogorevc: Nekdo, ki je poln travm, išče partnerja, ki bo nadomestil čustveno praznino
Karel Gržan: Uvesti bi morali veščino logičnega razmišljanja
Preberi še
Karel Gržan: Uvesti bi morali veščino logičnega razmišljanja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375