Bi poskusili veganske palačinke, burek s tofujem in špinačo, veganski bolognese, suši brez ribe (in brige) ali morda vegansko pico, ki si jo lahko brez slabe vesti privoščite tudi trikrat na dan? Ne gre za šalo, vse te jedi resnično obstajajo, recept zanje pa vam izda Kamala, kreativna chefinja, ki zna iz običajnih sestavin rastlinskega izvora na okusen, barvit in neobičajen način ustvariti izvrstne jedi. Brez mesa, brez mleka, brez jajc. Je namreč zaprisežena veganka, ki se je za tak način prehranjevanja odločila predvsem zaradi vere v karmo in reinkarnacijo. "Res je, bio prehrana je moja cona udobja. Paleta številnih okusov, ki jo ponujajo tovrstni izdelki, pa predstavlja neizmerne možnosti ustvarjanja in kombiniranja. In ne, na krožniku ni nujno vedno zelenjava. Palačinke običajno pripravim brez nje," pojasni vedno nasmejana mojstrica.
"Življenje mora biti pestro, začinjeno, sladko – prav takšno, kakršna je lahko prehrana rastlinskega izvora, ki telesu zagotavlja dovolj energije in goriva za vsakodnevne izzive," je prepričana kreativna kuharica, ki v spletni oddaji Po vegansko s Kamalo pripravlja hitre ter enostavne brezmesne recepte, s katerimi želi ljudi spodbuditi, da se predajo okusom lastne ustvarjalnosti in se učijo razmišljati zunaj ustaljenih okvirjev. "Oddaja je namenjena vsem, ki bi radi preizkusili nove okuse, mamicam, ki rade kuhajo zdrave obroke za svoje otroke, športnikom, ter vsem, ki bi radi preizkusili tudi nekaj, kar je malo manj mastno, a vseeno slastno," pove umetnica, ki zase pravi, da rada predvsem eksperimentira z začimbami in lokalnim sestavinam pričara globalni priokus. "Menim, da je vsaka nezačinjena hrana neokusna, tudi mesna. Zato si začinite življenje z uporabo raznolikih omamnih začimbnih mešanic," svetuje veganska chefinja in poudarja, da je spekter veliko širši od zgolj soli, popra, česna, čebule in jušne osnove.
Kot pravi, nikogar ne želi siliti v vegetarijanstvo ali veganstvo, saj ima vsakdo pravico živeti tako, kot se mu zdi prav. Ljudem bi rada le približala svet brezmesnih jedi in pokazala, da ta vrsta prehrane niti približno ni dolgočasna in enolična. "Veganskih jedi je na milijone. Pravzaprav je vsaka jed na tem planetu lahko veganska, če iz originalnega recepta odstranimo živalske sestavine. Tudi pica. Ali pa lečin tatarec in znameniti bolognese." Za slednjega je idejo dobila med svojimi popotovanji po svetu. "Videla sem, da so špageti bolognese povsod zelo priljubljeni in si rekla, da bi jih tudi sama rada poskusila," nam je zaupala v pogovoru. Kako je iz ideje nastal končni izdelek – špageti 'veganese', pa izveste v spodnjem video prispevku:
Kot pravi, gre vse, kar je splošno priljubljeno, v slast tudi veganom. Z minimalnimi spremembami, seveda. Burger, tortilja, burek, giros, pomfri ... Kamala vse te priljubljene kalorične bombe, ki so cvrte tudi v veganski različici, pretvori v zdrave in hranljive obroke, primerne za vse ljudi sveta. Ko je leta 2016 kot 12. tekmovalka izpadla iz šova MasterChef, je dejala, da je vesela, da je prišla med top 5 in pri tem ves čas ostala zvesta svoji viziji. "Hoditi je treba po robu, če želiš priti na stran, kjer ni bil še nihče. Ne bojim se pokazati vseh svojih občutkov, ne glede na to, ali sem doma med štirimi stenami ali pa sedim pred oknom, ki je odprto in me gleda širna Slovenija. To sem jaz. Kamorkoli me daš," je takrat strnila svoje misli in se podala na pot kulinaričnega raziskovanja, spoznavanja, odkrivanja in preverjanja – okusov, kultur, občutkov, tekstur.
Sedaj v oddaji Po vegansko s Kamalo na Mercatorjevi spletni platformi M SOSESKA razbija mite o veganstvu in s svojim kuharskim znanjem dokazuje, da veganska hrana ni preveč zapletena, predraga in neokusna. "Če bom s svojimi veganskimi recepti navdušila in prepričala tudi mesojedce, je moja misija opravljena," pravi Kamala, a v isti sapi dodaja, da ne želi nikogar prepričati v to, da sta vegetarijanski in veganski polpet enaka ali boljša od mesnega, ker to preprosto ne drži. Zagotovo pa lahko ob pomoči njenih idej vsakodnevna prehrana postane bolj uravnotežena, pestra in zanimiva. Z mesom ali brez. "Pridite z mano in se potopite v svet neverjetnih okusov. Ker kuhati in jesti po vegansko, je vedno božansko," je prepričana ustvarjalna kuharica, ki na Mercatorjevi ulici kuharskih mojstrovin med posodo vrti svojo čudežno palico in ustvarja magično okusne veganske jedi.
M SOSESKA je spletna vsebinska platforma z video vsebinami, do katerih lahko dostopajo prav vsi sosedje. Namenjena je aktivnemu preživljanju prostega časa, spodbuja raznolik življenjski slog, ruši tabuje o veganstvu, niza ideje za okusna kosila in romantične večerje, vabi k ustvarjanju najboljših sladic, obenem pa odstira skrivnosti gospodinj, navdušencev nad tehnologijo, kulturo, glasbo in še marsičem. Vsebine so na voljo na različnih Mercatorjevih družbenih omrežjih: od Facebooka in Instagrama, pa do TikToka, YouTuba in Pinteresta, stekajo pa se na enotno platformo, imenovano M SOSESKA, ki omogoča virtualno druženje vseh sosedov – brez prepirov, brez fovšije.
Sponzorirana vsebina