Zadovoljna.si
Božična večerja

Novice

Prenesite si brezplačno e-knjižico in osvojite nagrado!

zadovoljna.si
06. 12. 2016 09.42
0

Pred nami je najlepši mesec v letu, čas druženja s prijatelji, zbliževanja z družino, pripravljanja in uživanja dobrot ter obdarovanj. Kljub temu pa se veseli december lahko hitro spremeni v stresni december. Namesto da bi v številnih aktivnostih uživale, so te, zlasti za nas ženske, pogosto številne vrstice v rokovniku, ki jih moramo čim prej prečrtati. Kupovanje daril ter strah, da bomo kupile kaj napačnega, pripravljanje pojedin in spet pomislek, da bo pri kuhi šlo kaj narobe ... poleg vsega tega pa se še vrstijo zabave, za katere se moramo polepšati in primerno obleči, seveda pa so tu še dnevne družinske in službene obveznosti! Prazniki so lahko prav naporna reč, kajne? Zato vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih 'zvoziti' nekoliko lažje in uživati v tem predprazničnem času.

Da bi se letos izognile prazničnemu stresu, vam svetujemo, da dobro razmislite, kaj vam in vaši družini v tem prazničnem času največ pomeni.
Da bi se letos izognile prazničnemu stresu, vam svetujemo, da dobro razmislite, kaj vam in vaši družini v tem prazničnem času največ pomeni.FOTO: Thinkstock
Prenesite si brezplačno e-knjižico 'Nasveti za 'deluxe' praznike s čim manj stresa' in osvojite nagrado! Kliknite TUKAJ!

Praznične nakupe opravite v enem dnevu, ne pozabite na seznam

Tekanje po trgovinah in iskanje daril za najbližje nas lahko zelo utrudi. Če vam nakupovanje ni ravno v užitek in ste med tistimi, ki po koncu službe skoraj vsak drugi dan na hitro odidejo še do bližnjega nakupovalnega središča, kjer potem počasi in postopoma skozi ves december izbirajo in nabirajo darila, vam svetujemo, da letos določite en dan, ki ga boste namenile izključno kupovanju daril. Po nakupih se odpravite zgodaj zjutraj, pred odhodom pa sestavite seznam daril, ki jih imate namen kupiti ali pa vsaj seznam ljudi, ki jih želite obdarovati, s pripombico, kaj je tej osebi ljubo. Tako ne boste zmedeno hodile med policami trgovin, kupovanje božičnih daril pa bo postalo manj naporno. Pa še en nasvet – daril nikar ne kupujte zadnji trenutek, temveč jih nakupite že kak teden ali celo dva pred božičem.

Da ne bi česa pozabile ter se nato jezile nase, predvsem pa da bi vse lahko opravile predčasno in v miru, si naredite pregleden seznam obveznosti.
Da ne bi česa pozabile ter se nato jezile nase, predvsem pa da bi vse lahko opravile predčasno in v miru, si naredite pregleden seznam obveznosti. FOTO: Thinkstock

Stvari si pripravite vnaprej

Da ne bi česa pozabile ter se nato jezile nase, predvsem pa da bi vse lahko opravile predčasno in v miru, si naredite pregleden seznam obveznosti. Načrtujte, kdaj jih boste opravile, po možnosti tudi, kje. Vnaprej lahko premislite kopico stvari, od tega, kaj boste letos obleke na novoletno zabavo, s čim boste obdarile najbližje do tega, kaj boste postregle za božično večerjo, ki jo je mogoče pripravljati več dni. Nekatere jedi lahko namreč pripravite že nekaj dni prej in si olajšate kuhanje na božični dan.

Pri izbiri jedi, ki jih želite postaviti na praznično mizo, ostanite skromne. Manj je več, saj veste! Tri različne juhe, štiri glavne jedi in pet sladic ne bodo pričarali še dodatnega božičnega vzdušja, vi pa boste ves dan preživele v kuhinji in na koncu pristale med samimi lonci. Skuhajte raje nekaj manjšega ali nekaj, kar veste, da bo razveselilo vaše najbližje. Tako boste lahko božični večer preživele s svojo družino in prijatelji, oni pa bodo – verjemite – veliko bolj cenili vašo družbo kot hrano.

V priprave vključite tudi bližnje

Če boste med letošnjimi božičnimi prazniki gostiteljice, vas verjetno čaka precej kuhanja, peke in ostalih opravil. Ker same ne boste uspele napeči vseh potic, piškotov in kolačev, za pomoč prosite tudi ostale družinske člane ali morda prijateljico, ki rada peče. Razporedite opravila, pri tem pa ne pozabite, da lahko svoj del k pripravam pridajo tudi otroci. Če nič drugega, lahko kaj pospravijo, napišejo voščilnice ali pripravijo pogrinjke. Tudi pečenje in kuhanje je lahko prav prijeten družaben dogodek, še posebej, če boste pričarale praznično vzdušje z božično glasbo in kakšno skodelico kuhanega vina. Če boste imeli par dodatnih rok, se boste med pripravo prazničnih dobrot lahko dodobra naklepetale, nasmejale in sprostile, pa še veliko hitreje bo vse nared za veliki večer oziroma dan.

Razporedite opravila, pri tem pa ne pozabite, da lahko svoj del k pripravam pridajo tudi otroci.
Razporedite opravila, pri tem pa ne pozabite, da lahko svoj del k pripravam pridajo tudi otroci.FOTO: Thinkstock

Postavite si prioritete

Da bi se letos izognile prazničnemu stresu, vam svetujemo, da dobro razmislite, kaj vam in vaši družini v tem prazničnem času največ pomeni. Morda vam ne pomeni veliko, da je vsa hiša okrašena in da se miza šibi od dobrot. Morda tudi vsi vaši prijatelji bolj kot ročno izdelane voščilnice cenijo, da več časa preživite skupaj. Če ste vsako leto več dni skupaj pekle različne vrste dobrot, letos prosite bližnje naj izberejo tri njihove najljubše in specite le-te. Morda pa bi bili enako veseli tudi kupljenih. Konec koncev je danes naprodaj množica posladkov, pripravljenih po tradicionalnih receptih.

Prazniki za vse

Nikar ne pozabite, da je praznični čas namenjen tako vašim bližnjim kot tudi vam. Zato je zelo pomembno, da svoj čas in energijo razdelite pravično in je nekaj pustite tudi zase. Prepogosto je to lepo obdobje stresno samo zato, ker se poskušate spremeniti v popolno mamo, partnerico, prijateljico in kuharico. Ne glede na to, kakšne predpraznične obveznosti vas čakajo, vsaj enkrat tedensko si vzemite čas zase in za tisto, kar vas razbremeni ter sprosti. Za nekatere je to dobra knjiga s skodelico vročega čaja v roki, za druge ležanje v vroči kopeli, medtem ko iz radia odmevajo zvoki vaših priljubljenih skladb, za tretje kakšna športna aktivnost, morda celo joga ali meditiranje. Tudi to bo pripomoglo k temu, da boste lažje preživele stresne priprave na praznike.

#PraznikiZaVse je sporočilo praznične kampanje, ki so jo pri Lidl Slovenija namenili vsem ženskam, Santa Claram, kot jim pravijo, ki skrbijo za to, da so božični prazniki vedno nekaj posebnega, in jim posvetili čudovit praznični oglas, v katerem smo prepričani, da se boste našle tudi ve.

Prenesite si brezplačno e-knjižico 'Nasveti za 'deluxe' praznike s čim manj stresa' in osvojite nagrado!

Za vas smo pripravili praznično obarvano e-knjigo, ki si jo lahko prenesete TUKAJ in vsebuje nepogrešljive nasvete, kako preživeti praznike s čim manj stresa in recepte za pripravo okusnih prazničnih jedi, ki bodo navdušile vaše goste!

To pa ni vse! 23. 12. 2016 bomo med vsemi, ki bodo e-knjigo prenesli, izžrebali 15 nagrajencev, za katere je Lidl Slovenija pripravil praznični 'Survival kit'. Imena nagrajencev bodo objavljena na uradni Facebook strani Zadovoljna.si, 23. 12. 2016 po 15.uri.

Sponzorirana vsebina.


 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493