Zadovoljna.si
Kanye West

Novice

Ali problemi z duševnim zdravjem opravičujejo njegovo vedenje?

J.V.
27. 10. 2022 05.00
0

Slavni raper Kanye West, ki naj bi pred enim letom svoje ime spremenil v Ye, se je zaradi svojega spornega in bizarnega vedenja v preteklih letih že večkrat znašel v samem središču škandalov. Od odmevnega spora s Taylor Swift do javnega napadanja svoje nekdanje žene Kim Kardashian – vsem incidentom, ki jih je glasbenik 'zakuhal', je skupna ena stvar, zaradi katere so nekateri njegovo vedenje opravičevali. Tudi njegova bivša žena. In to je njegovo duševno zdravje. Pa je to res lahko izgovor za njegovo neprimerno obnašanje in neprimerne izjave? Mnogi se strinjajo, da ne.

"Kanye West je šel predaleč," je stavek leta. Nič novega ni, da slavni raper povzroča polemike in s svojim neprimernim vedenjem priteguje pozornost javnosti in medijev. Samo letos se je o Kanyeju govorilo več kot o kateri koli drugi slavni osebi. Najprej je napadel družino Kardashian, ker naj bi mu preprečevala, da bi lahko videl svoje otroke, nato je grozil novemu srčnemu izbrancu svoje nekdanje žene, Petu Davidsonu. Kasneje je sprožil spor s srajco z napisom "White Lives Matter" na svoji reviji na tednu mode v Parizu in napadal ljudi, ki so mu to očitali. 

 'Kričala je. Tablete je imela že v rokah.'
Preberi še
'Kričala je. Tablete je imela že v rokah.'

Dejstvo je, da ima Kanye strašno navado, da se postavlja v ospredje zelo osebnih zadev, v katere je malo ali nič vpleten, in uporablja svojo javno platformo, da na družbenih omrežjih napade tistega, ki je po njegovem mnenju kriv. Njegovi zadnji dve potezi pa sta ga stali kariere. 

Prva je tista o tragično preminulem Georgeu Floydu, ki ga je obtožil smrti zaradi mamil in ne zaradi policijske brutalnosti, druga pa je napad na judovske skupnosti po svetu s svojimi sovražnimi komentarji. Prva poteza mu je prinesla 250 milijonov evrov vredno tožbo Georgeove družine, zaradi antisemitizma pa so sodelovanje s slavnim reperjem prekinila številna podjetja.

Kanye West
Kanye WestFOTO: Profimedia

Posledično je izgubil več kot 400 milijonov evrov samo v enem dnevu. Zmanjšalo se je tudi število poslušalcev njegove glasbe na glasbenih platformah, omejen je tudi dostop do njegovih družbenih omrežij. Še večja težava pa je, da se v njegovih besedah znajdejo skrajneži in še dodatno podžigajo sovraštvo.

Bipolarna motnja se sicer spreminja od človeka do človeka, načeloma pa gre za depresijo, pri kateri se obdobja depresije izmenjujejo z obdobji neizmerne evforije, vzhičenosti in močne energije. Gre torej za dva pola (manično depresijo), ki se skozi različni obdobji izmenjujeta. Omenjeno motnjo se navadno zdravi s terapijami in tudi zdravili, prav prekinitev zdravljenja pa pogosto privede do epizode, kakršno naj bi imel pred očmi svetovne javnosti prav Kanye. Strokovnjaki sicer bipolarno motnjo delijo na tip I in II ter ciklotimijo; medtem ko je za prvi tip značilna vsaj ena manična ali mešana epizoda, lahko pa mine tudi brez epizode depresije, je za tip II značilno, da vsebuje tako epizode navdušenja (hipomanije) kot močne depresije, ki s seboj prinašajo močno žalost, nizko samopodobo in obup. Pri ciklotimiji gre za lažjo obliko motnje, ki pa s seboj prinaša ciklične spremembe razpoloženja, a so simptomi precej blažji.

A kljub vsemu še danes obstajajo številni, ki ga zagovarjajo in njegovo vedenje opravičujejo z diagnozo bipolarne motnje, zaradi katere bi mu morali takšno vedenje oprostiti. Duševno zdravje je že tako stigmatizirano in uporaba tega kot izgovora za Kanyejevo vedenje samo še dodatno uveljavlja te stigme. Reči, da počne to in ono zaradi lastnih psihičnih težav, pomeni, da vsako drugo osebo omalovažujejo, pišejo na spletni strani Her. Kanye je bil sicer vedno zelo odprt, ko gre za njegovo duševno zdravje oziroma za bipolarno motnjo, s katero se borijo (ali so se borili) tudi Demi Lovato, Tom Fletcher, pokojna Carrie Fisher, Catherine Zeta-Jones, David Harbour, Mariah Carey, Frank Sinatra, Jimi Hendrix, Stephen Fry, Sting, Kurt Cobain, Robert Downey Jr., Halsey, Selena Gomez, Lily Allen, Ben Stiller in še bi lahko naštevali. A le redki se obnašajo tako, kot se Kanye. Zato se mnogi strinjajo, da njegova dejanja nimajo nobene zveze z njegovim duševnim zdravjem. To, kar počne on, je ustrahovanje. Pete Davidson naj bi celo moral poiskati strokovno pomoč zaradi načina, kako se je Kanye do njega obnašal in ga javno napadal. 

Antisemitizem, rasizem, homofobija, transfobija ali sovraštvo do kogar koli, pa tudi nasilje do drugih ne govorijo o človekovi duševni bolezni, temveč o njegovih prepričanjih. Takšna stališča so preprosto pokazatelj karakterja človeka, in tudi če obstaja nek razlog, zakaj ima oseba takšno stališče, to ne pomeni, da so upravičeni in da tej osebi ni treba nositi posledic za svoja dejanja, poroča Healthline.

Zvezdniki, ki trpijo za bipolarno motnjo
Preberi še
Zvezdniki, ki trpijo za bipolarno motnjo
Kim in Kanye
Kim in KanyeFOTO: Profimedia

Vir: misszdrava, healthline.com, her.ie

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399