Zadovoljna.si
Karel Gržan

Osebna rast

Karel Gržan: Uvesti bi morali veščino logičnega razmišljanja

J.V.
13. 10. 2022 09.03
1

Pater dr. Karel Gržan je humanist, pisatelj, scenarist, publicist, rimskokatoliški duhovnik in izjemen govorec, ki izžareva sočutje, toplino in inteligenco. V podkastu Aidea, ki ga vodi Klemen Selakovič, se je med drugim razgovoril o duhovni prebujenosti, osvobajanju in ljubezni do življenja. Sam močno verjame v to, da biti srečen ni dobitev, ampak odločitev, obenem pa vse spodbuja k temu, da razmišljajo s svojo glavo.

"Vedno bi morali vaditi pozornost pred nekaj ni, kaj pa je. Česa se bom danes lahko veselil, kaj mi je dano kar me krepi ... Mi  smo pa perfekcionisti, ki so nas skozi to, bi rekel pedagogiko učili, kaj še ni čisto pa bi moralo biti. Ja, tam pa je še prah, tistega pa še nisem pospravil ... Ali pa, ko sam pridem h komu na obisk in rečem 'Kako krasen dom imate', pa mi reče 'Ja, zgornji štuk pa še ni omotan'. Me ne briga zgornji štuk. Pozoren je treba biti na to, kar pa je že. Ker nam, da to moč, da se lažje spoprimemo s tistim, kar pa še ni," je v epizodi priljubljenega podkasta Aidea, ki ga vodi Klemen Selakovič, dejal pater Karel Gržan.

Prva slovenska budistična nuna: Prvi korak je, da se sprejmemo takšne, kot smo
Preberi še
Prva slovenska budistična nuna: Prvi korak je, da se sprejmemo takšne, kot smo

Tekom pogovora sta se dotaknila številnih življenjskih in duhovnih tem, pater Karel Gržan pa je zelo lepo poudaril tudi, kako zelo pomembno je, da se zavedamo, da smo čudoviti in da drug drugega spoštujemo."Treba je vedeti, da je vsak od nas čudovit. Pripovedovati si je treba to kar je, posebej v odnosu. Preden rečeš nekomu nisi, pa spet nisi, povej kaj je. Tako lažje živimo, lažje preživimo. Pa tudi sebe moraš imeti rad."

Klemen Selakovič: 'Ljudje imamo, žal, neverjetno sposobnost, da iz tam kjer smo, sanjamo o kraju, kjer bi radi bili.'
Preberi še
Klemen Selakovič: 'Ljudje imamo, žal, neverjetno sposobnost, da iz tam kjer smo, sanjamo o kraju, kjer bi radi bili.'

Spregovorila sta tudi o tem, da bi morali več razmišljati z lastno glavo in pri tem uporabljati logiko. Pater verjame, da smo se ljudje ujeli v hipnotično stanje in da bi morali uvesti veščino logičnega razmišljanja, obenem pa se ne strinja s tem, da nam je sprejemanje okoliščin vsiljeno in da se pasivno strinjamo z vsem, kar nam drugi ponujajo.

 Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ

"Če hočeš skuhati dobro zelenjavno župco, moraš biti sprejet v tej kulinariki, moraš vedeti, katere sestavine in začimbe (uporabiti) ... Tudi za medsebojni odnos je zelo pomembno vedeti, kaj je tisto kar izboljša okus. Eden takšnih temeljev je recimo, preden ti bom rekel, kaj mi je šlo na živce (pri tebi), ti bom povedal, za kaj sem ti pa hvaležen."


KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375