Zadovoljna.si
Lama Karma Wangmo

Osebna rast

Prva slovenska budistična nuna: Prvi korak je, da se sprejmemo takšne, kot smo

J.V.
30. 09. 2022 09.19
2

Lama Karma Wangmo je budistična nuna in učiteljica budističnih znanosti, ki je svoje življenje posvetila tibetanskemu budizmu, praksi meditacije, odkrivanju uma in poglabljanju vase.

"Od malega sem se spraševala, kdo sploh sem jaz. Imela sem občutek, da bi bilo to dobro raziskati. To se mi je zdelo pomembno vprašanje, od kje sploh prihajam, kakšen je moj namen," je v podkastu Aidea, ki ga vodi Klemen Selakovič, dejala Lama Karma Wangmo, ki deluje kot budistična nuna in učiteljica budističnih znanosti. Tekom pogovora sta se dotaknila pomembnih življenjskih in duhovnih tem, kot so bistvo življenja, iskanje sreče, meditacija, spoznavanje resničnosti itd.

"Pri Lami Karmi Wangmo in ljudeh s podobno življenjsko potjo me najbolj pritegnejo uvidi, ki so jih dosegli z intenzivnim večletnim opazovanjem svoje zavesti in zaznavanja. Menim, da se lahko moderni, zahodni človek z budističnimi praksami veliko nauči in pogleda naravo svojega trpljenja pobliže. Predvsem, da kdaj pogleda, od kod izhaja občutek jaza in kaj nam ta občutek v življenju prinaša," nam je zaupal Klemen.

Klemen Selakovič: 'Ljudje imamo, žal, neverjetno sposobnost, da iz tam kjer smo, sanjamo o kraju, kjer bi radi bili.'
Preberi še
Klemen Selakovič: 'Ljudje imamo, žal, neverjetno sposobnost, da iz tam kjer smo, sanjamo o kraju, kjer bi radi bili.'

Lama je namreč odgovore na številna vprašanja našla v budizmu, ki je pot prakse in duhovnega razvoja, ki vodi do vpogleda v pravo naravo resničnosti. Budistične prakse, kot je meditacija, so način spreminjanja sebe, da bi razvili lastnosti zavesti, prijaznosti in modrosti. Izkušnje, razvite v budistični tradiciji skozi tisočletja, pa so ustvarile neprimerljiv vir za vse tiste, ki želijo slediti poti, ki na koncu doseže vrhunec v razsvetljenju. Razsvetljeno bitje vidi naravo resničnosti povsem jasno, tako, kot je, in živi popolnoma naravno v skladu s to vizijo. To je cilj budističnega duhovnega življenja, ki predstavlja konec trpljenja za vsakogar, ki ga doseže.

Dotaknila sta se tudi sreče, ki jo v življenju iščemo prav vsi."Naša resnica je pozitiven pol, ki ga zakrije negativna zavesa, ki pa je zgolj začasna. S tem, ko meditiramo, ne rabimo iti v Tibet in iskati nekaj eksotičnega, novega, ampak samo poskušamo odkriti to naše bistvo in dovoliti temu bistvu, da nas vodi. Ne, da nas vodijo vse te naše navade, ki so nastale z vsemi temi našim negativnimi stanji uma. Pot meditacije je samoodkrivanje našega bistva. Dokaz, da pa imamo vsi to bistvo oziroma pozitivno stran v nas, pa je, da vsi iščemo srečo, tudi v trpljenju iščemo srečo (od najmanjše žuželke do človeka) in vsi si prizadevamo najti srečo, kar koli že za nas ta sreča je," pravi Lama Karma Wangmo.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete TUKAJ


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 357