Zadovoljna.si
Maye Musk

Novice

Maye Musk: 70-letna manekenka, ki ruši tabuje o staranju

J.V.
29. 08. 2018 15.04
0

Maye Musk je uspelo vzgojiti tri danes zelo uspešne otroke, eden od katerih je tudi milijarder Elon Musk. A pot ni bila lahka in kot mama samohranilka, je imela v nekem trenutku kar pet služb, da je njena družina lahko preživela. Danes je Maye uspešna poslovna ženska, ki se pri 70-letih lahko pohvali tudi s cvetočo kariero modela, ki ruši predsodke o staranju in je dokaz, da je z močno voljo in trdim delom, mogoče uresničiti še tako nedosegljive cilje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

»Moji starši so edini ljudje, ki so kdaj leteli iz Severne Afrike v Avstralijo z letalom, ki ima samo en motor,« pravi Maye Musk, manekenka in nutricionistka. »Letela sta nad Afriko, čez Arabijo in nato Azijo, brez kakršne koli navigacije. Kdo bi še naredil to s kompasom in zemljevidom?« Razmišljanje izven okvirjev in premikanje meja, sta zagotovo dve lastnosti, po katerih je znana družina Musk. In 70-letna babica desetih vnukov in mama Elonu, Kimbal in Tosci, ni nobena izjema.

V zadnjem letu je bila Maye izbrana za obraz znamke CoverGirl, pojavila se je v oglasu z manekenko Karlie Kloss in se sprehodila po modni brvi revije Dolce & Gabbana. Krasila je naslovnico modne biblije Vogue v Koreji, Veliki Britaniji, Nemčiji in Avstraliji ter naslovnico revije Harper's Bazaar, ki ji je na Manhattanu pripravila veliko rojstnodnevno zabavo. Na Instagramu ima Maye 214 tisoč sledilcev, število tistih, ki z veseljem spremljajo njeno življenje, pa je z vsakim dnem večje. Na družbenem omrežju deli utrinke svojih manekenskih dogodivščin in nutricionistične nasvete, vse objave pa označuje z #justgettingstarted (op.a. komaj sem začela).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na vprašanje, kaj šteje kot največji dosežek v svojem življenju, odgovarja: »Da sem imela tri otroke in preživela.« In res je preživela. Vse od Južne Afrike do Kanade in Združenih držav. Na pragu osmega desetletja njena kariera modela cveti, nikar pa ne pozabimo niti na njen nastop v videospotu za pesem Haunted glasbene dive Beyonce. »Nikoli sem nisem bala staranja, tudi moja mama se ga ni. Umrla je pri 98. letih in nehala delati, ko je bila stara 96 let. Moje mame ni nikoli skrbelo, da bi izgubila samozavest in mislim, da mi je to pomagalo, ker tudi jaz tako čutim.«

Maye Musk
Maye Musk FOTO: Profimedia

Rojena Maye Halderman, je iz Kanade leta 1950 njena družina migrirala v Južno Afriko. Imela je sedem let, ko sta jo starša, ki ju opisuje kot velika pustolovca in raziskovalca, odpeljala na 3-mesečno potovanje iz Južne Afrike do Avstralije. K družini se je preselil družinski prijatelj, ki je pomagal skrbeti za Maye, njeno dvojčico Kaye in njune tri brate in sestre. Kadar niso raziskovali oddaljenih krajev z njihovim enomotornim letalom, so Muskovi starši delali v njihovi kiropraktični ordinaciji, ki je bila poleg njihovega družinskega doma.

»Moji starši so bili podjetniki s lastnim poslom. Z brati in sestrami smo začeli delati, ko smo bili stari približno osem let.« Ko sta bili z dvojčico stari 12 let, sta bili plačani, da sta pred in po šoli delali kot receptorki za očeta. Takšno delovno etiko je ohranila tudi v najstniških letih in Maye je vedno skrbela, da ji ni zmanjkalo dela. Z manekenstvom se je začela ukvarjati, ko je bila stara 15 let. »Bila sem najmlajše dekle na modni pisti,« se spominja danes in dodaja: »Ko sem dopolnila 21 let, so me imeli že za zelo staro, zato sem se poročila in v treh letih rodila tri otroke.« Ker se je že od samega začetka zavedala, da bo njena manekenska kariera kratka, je Maye diplomirala iz znanosti in dietetike, ki so jo poučevati v afriškem jeziku – enem od štirih jezikov, ki jih Maye danes tekoče govori. »Ker sem bila kot model zelo ponosna in odločena, da mi ne bo spodletelo. Nisem hotela biti 'neumna blondinka', zato sem študirala znanstvene vede in tudi doštudirala. Pa čeprav so bile v drugem jeziku."

Od ločenke do najlepše kraljice na svetu
Preberi še
Od ločenke do najlepše kraljice na svetu

Nekaj mesecev po diplomi se je poročila in si ustvarila družino. Eden njenih otrok je slavni Elon Musk, milijarder, poslovnež in izumitelj, najbolj poznan kot šef podjetij SpaceX in Tesla Motors. Njen drugi sin je Kimbal Musk, prav tako izjemen podjetnik, hčerka Tosca Musk pa je direktorica in producentka. Ko se je Maye vrnila nazaj na delo, je bila stara 28 let in agenti so jo 'okronali' za najstarejšo manekenko v Johannseburgu.

V zadnjem letu je bila Maye izbrana za obraz znamke CoverGirl, pojavila se je v oglasu z manekenko Karlie Kloss.
V zadnjem letu je bila Maye izbrana za obraz znamke CoverGirl, pojavila se je v oglasu z manekenko Karlie Kloss.FOTO: Profimedia

Uspešno je žonglirala z materinstvom, manekenstvom in dva dni na teden delala kot dietetičarka. Leta 1979 sta se z možem ločila in takrat 31-letna mama samohranilka, je trdo delala, da je zgradila svoje podjetje, ki se je ukvarjalo z dietetiko. Kot manekenka je ves čas potovala po Južni Afriki, dokler se ni leta 1983 vrnila na univerzo, da bi naredila magisterij. In ni bila edina iz družine Musk, ki so jo na univerzi opazili. »Elon je objavil svoj prvi računalniški program, ko je bil star 12 let. Prinesel mi ga je in jaz sem ga pokazala študentom računalništva, ki so mi rekli, 'Ojoj. Star je 12 let in dela takšne bližnjice pri programiranju? Kako sploh ve te stvari?'.«

Tragično življenje ene največjih zvezd 90. let
Preberi še
Tragično življenje ene največjih zvezd 90. let

Ko je bil Elon star 17 let, je mamo spodbudil, da je pridobila kanadsko državljanstvo, ki ji je pripadalo glede na to, da se je tam rodila. To je Maye tudi storila in v nekaj tednih je imel kanadski potni list tudi Elon. Ker je pravkar končal srednjo šolo, je bil pripravljen na selitev v tujino in mami je hitro dal vedeti, da se seli v Kanado, ker si želi biti bližje Združenim državam.

Tako je Maye sinu kupila enosmerno letalsko karto, mu dala denar za preživetje in ime bratranca, ki je živel na kmetiji v Kanadi. Tri tedne po tem, ko je dobil svoj kandaski potni list, je Elon pristal v Montrealu, brat Kimbal in sestra Tosca pa sta mu kmalu hotela slediti. Zato se je takrat 41-letna Maye odločila, da družino preseli v Kanado. Prodala je njihov dom v Johannesburgu, a ji strogi državni zakoni niso dovolili, da bi s seboj vzela vse premoženje. Odločena, da bo Toronto njihov nov dom, se je Maye odločila, da vse pusti za seboj in v novi državi začne od začetka. Leta 1989 je s 15-letno hčerko zapustila Južno Afriko, medtem ko je Kimbal ostal tam, da bi dokončal srednjo šolo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Eden od njenih otrok je slavni Elon Musk, milijarder, poslovnež in izumitelj, najbolj poznan kot šef podjetij SpaceX in Tesla Motors.
Eden od njenih otrok je slavni Elon Musk, milijarder, poslovnež in izumitelj, najbolj poznan kot šef podjetij SpaceX in Tesla Motors. FOTO: Profimedia

Nov začetek ni bil lahek

»Imela sem pet služb,« pravi Maye. »Bila sem raziskovalka na univerzi v Torontu, dva večera na teden sem poučevala na nutricionistični fakulteti in dva večera na teden na modni agenciji. Delala sem kot model in imela govore, poleg tega pa sem imela tudi svoj posel.« Pri doseganju ciljev ji je pomagalo zavedanje, kako zelo pomemben je dober marketing in da je zavrnitve ne smejo ustaviti. Ves čas je naokoli pošiljala prošnje, si delala samopromocijo in po nešteto zavrnitvah, je končno začela opažati sadovega svojega trdega dela.

Njena vztrajnost se je izplačala, saj je postala predsednica združenja dietetikov Kanade, število članov organizacije pa je v enem letu z 90 povečala na 1000. Njena privatna ordinacija je na dan spejemala 25 strank, za polovični čas je zaposlila tri dietetike, ki so delali za njo, poleg pa kot model nastopala v številnih televizijskih reklamah in modnih revijah. Ko je bila stara 49 let, so se vsi trije otroci odselili in kar naenkrat je imela ves čas zase. »Dejansko sem lahko telovadila ponoči. Ni mi bilo treba domov. V nedeljo nisem imela sedem rund perila za oprati.«

Ko sta Elon in Kimbal diplomirala in se preselila v Kaliforinijo, da bi skupaj ustanovila podjetje Zip2, je Maye vsakih šest tednov letela iz Kanade na zahodno obalo, da bi obiskala svoja fanta. Za začetek posla jima je dala vse svoje prihranke od dela v Torontu in jima finančno pomagala kolikor je lahko. »Ko sem bila tam sem našla poceni hotel in jima potem kupovala hrano, pohištvo, papir, fotokopije, karkoli sem si lahko privoščila.« Ko je njuno podjetje prejelo prvo večjo investicijo, so vsi skupaj odšli na večerjo, da bi proslavili. »Ko smo bili tam, sem jima povedala, da zadnjič vidita moja kreditno kartico.«

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Da bi bila bližje svojim otrokom, se je Maye tudi sama leta 1996 preselila v San Francisco in tam nadaljevala z delom nutricionistke. Za 50. rojstni dan sta ji sinova podarila leseno hišo in lesen avto ter dejala, da ji bosta nekoč kupila resnični verziji. In leta 1999 sta svojo oobljubo tudi izpolnila. Njuno podjetje Zip2 je bilo prodano za 260 milijonov evrov podjetju Compaq.

Aretha Franklin: pri 12 letih je prvič postala mama
Preberi še
Aretha Franklin: pri 12 letih je prvič postala mama

Maye je izbrala  stanovanje v New Yorku, ker je želela nadaljevati z delom modela. Na Manhattanu je ostala kar 13 let, potovala po Evropi  krasila številne billboarde na Times Squareu in Madison Square Gardenu. Danes ima 70-letnica pogodbo z modno agencijo IMG in služi več kot kdaj koli prej. Novembra 2017 je postala obraz znamke CoverGirl in upa, da bodo tudi druge lepotne znamke začele slaviti staranje in pomagale spremeniti družbeno dojemanje starejših žensk in to kako vidijo same sebe. »Zdi se mi, da se ženske bojijo staranja in jaz se tega nisem nikoli bala. Mislim, da to daje ženskam upanje, ko se starajo in še naprej nadaljujejo s svojim delom, se čutijo vredne, so samozavestne in se v svoji koži dobro počutijo.«

Maye trenutno živi v Los Angelesu, kjer še vedno dela kot dietetičarka in manekenka. Njeni vikendi so posvečeni družini, trem uspešnim otrokom in kar desetim vnukom, na katere bo zagotovo prav tako prenesla svoj smisel za podjetništvo in delovno etiko. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395