Zadovoljna.si
Michelle Yeoh

Novice

Nekdanja misica je danes nominirana za oskarja

N. Č.
25. 02. 2023 05.00
0

Michelle Yeoh že 40 let navdušuje gledalce z lastnimi kaskaderskimi podvigi, letos pa se je končno zapisala v zgodovino kot prva azijska nominiranka za oskarja v kategoriji za najboljšo žensko igralko v glavni vlogi. Ali ji bo uspelo osvojiti tudi ta naziv, bo znano že 12. marca, ko bo potekala podelitev prestižnih nagrad.

Michelle Jeoh je igralka malezijskega rodu, ki je svojo kariero začela pri rosnih 20 letih, ko se je po zmagi na lepotnem tekmovanju za Miss Malezije pojavila v reklami s filmskim igralcem in mojstrom borilnih veščin Jackiejem Chanom. Sledila je pogodba s produkcijsko hišo v Hong Kongu, svoje rojstno ime Yeoh Chu-Kheng pa je na njihovo željo spremenila v umetniško ime Michelle Khan.

Navdušila je v filmu Supercop, kjer je zaigrala skupaj z legendarnim Jackie Chanom.
Navdušila je v filmu Supercop, kjer je zaigrala skupaj z legendarnim Jackie Chanom.FOTO: Profimedia

Leta 1984 je Jeoh debitirala na velikih platnih, ko je nastopila v akcijski drami The Owl vs. Bombo. V filmu so jo najbolj pritegnile borbene sekvence, ki so jo spominjale na njeno prvo ljubezen, to pa je bil ples, natančneje balet. Pričela je s trdim treningom, ki se je kmalu obrestoval. Že leta 1985 je zaigrala inšpektorico Ng v filmu Yes, Madam!, temu pa je sledilo še več vlog v akcijskih filmih, dokler se ni njena kariera zaustavila, ko se je leta 1988 poročila s filmskim producentom Dicksonom Poonom. Čeprav je Jeoh upala, da si bo z njim ustvarila družino, se ji želja na žalost ni uresničila.

"Izkazalo se je, da sem neplodna, in če sem iskrena do sebe, nisem želela, da bi bila čez 10 let oba zagrenjena," je o ločitvi, ki je postala dokončna v letu 1992, povedala igralka, ki se je še isto leto vrnila nazaj na velika filmska platna.

Postala je prvo dekle, ki se lahko kosa z agentom 007.
Postala je prvo dekle, ki se lahko kosa z agentom 007.FOTO: Profimedia

V filmu Supercop je navdušila z neverjetnimi kaskaderskimi podvigi, za katere marsikdo ne ve, da jih izvaja popolnoma sama. Od norih voženj z motorjem pa do visenja iz premikajočih se avtomobilov, Michelle Jeoh brez težav parira svojemu soigralcu, že dobro izkušenemu Jackieju Chanu

Kljub njeni natančnosti pri izvajanju kaskaderskih akcij je tekom njene dolgoletne kariere prišlo do precej hudih poškodb. Leta 1996 si med snemanjem filma The Stunt Woman skorajda zlomila hrbet in prenehala z igranjem, toda po pogovoru z njenim velikim oboževalcem, režiserjem Quentinom Tarantinom, se je vendarle odločila, da še ni prišel čas za upokojitev. 

Michelle Yeoh nagrajena na podelitvi azijskih filmskih nagrad
Preberi še
Michelle Yeoh nagrajena na podelitvi azijskih filmskih nagrad

Sledila je svetovna slava, ki jo je po 40. letih trdega dela naposled le pripeljala do nominacije za oskarja v kategoriji za najboljšo žensko glavno vlogo v filmu Vsepovsod naenkrat. Michelle Jeoh se je tako zapisala v zgodovino kot prva oseba, ki se identificira kot Azijka in je bila nominirana za najboljšo igralko na oskarjih. Igralka je ob naznanitvi nominacije na družbenih omrežjih delila tudi ganljiv zapis, v katerem se je za priložnost zahvalila ustvarjalcema filma Danielu Kwanu in Danielu Scheinertu ter dodala, da je Evelyn Wang resnično vloga njenega življenja. Ali bo Michelle dejansko tudi osvojila naslov najboljše igralke, bo jasno že 12. marca, kdo so ostale nominiranke, pa lahko izveste TUKAJ!

V zgodovino se je zapisala kot prva azijska nominiranka za oskarja.
V zgodovino se je zapisala kot prva azijska nominiranka za oskarja.FOTO: Profimedia
Oskarji 2023: to so letošnji nominiranci
Preberi še
Oskarji 2023: to so letošnji nominiranci

Noro bogati Azijci (Crazy Rich Asians)

Med bolj markantne filme v karieri Michelle Jeoh lahko zagotovo prištejemo tudi film Noro bogati Azijci, v katerem sicer ne izvaja norih kaskaderskih podvigov, temveč uprizarja tipično zaščitniško mamo iz vzhoda Azije. Njihova kultura v ospredje namreč postavlja družino in ne sreče posameznika, to pa težko razume Newyorčanka Rachel Ču (Wu), ki spremlja svojega dolgoletnega fanta Nicka Younga (Golding) na poroki njegovega najboljšega prijatelja v Singapurju.

Film Noro bogati Azijci (Crazy Rich Asians) si lahko na POP TV ogledate že nocoj ob 20.00. Romantična komedija je posneta po knjižni uspešnici in vas nikakor ne bo razočarala. 

Mailing

Oddaje

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Ne zamudite filma Noro bogati azijci na POP TV!
Ne zamudite filma Noro bogati azijci na POP TV!FOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375