Zadovoljna.si
Praznični punč z rumom

Novice

Najboljši recept za rdeče in belo kuhano vino

J.V.
03. 12. 2022 05.00
0

Rdeče in belo kuhano vino je tradicionalna praznična poslastica, ki se je veselimo vsako leto. Gre za sladkan napitek z vinom, lupino citrusov in številni začimbami, ki si ga ponavadi privoščimo na prazničnih stojnicah, no, brez težav pa ga lahko pripravimo tudi sami doma. V nadaljevanju razkrivamo najboljši recept za rdeče in belo kuhano vino ter nekaj nasvetov, ki jih je pri pripravi priporočljivo upoštevati!

Kuhano vino ima tako kot številne žgane pijače precejšnjo energijsko vrednost, zato vam predstavljamo bolj zdrav recept za to priljubljeno decembrsko pijačo. Za začetek je zelo pomembno, da izberite pravo vino. Strokovnjaki priporočajo vina iz sort, kot sta cabernet sauvignon ali merlot, ki sta solidne kakovosti. 

Čeprav boste s sladkorjem prikrili morebitne pomanjkljivosti vina, pa nikar ne izbirajte najcenejših vin, saj višja kot je kakovost vina, manj sladkorja bo treba dodati. Pripravite tudi začimbe, kot so cimetove palčke, klinčki, zvezdasti janež in agrumi, kot so sladke pomaranče ali limone. Ne pozabite na sladkor, za najkakovostnejši napitek pa izberite rjavi sladkor muscovado, ki bo poleg izrazite arome poskrbel tudi nekaj hranilnih snovi.

NAGRADNA IGRA: Poteguj se za veliko brisačo Zadovoljna.si
Preberi še
NAGRADNA IGRA: Poteguj se za veliko brisačo Zadovoljna.si

NASVET

Za uravnoteženje arom dajte na vsako steklenico vina približno 4 do 5 rahlo zdrobljenih strokov kardamoma, 1 do 2 cimetovi palčki, nekaj klinčkov in 3 do 4 zvezdaste janeže. Po želji lahko eksperimentirate tudi z drugimi začimbami, kot so sveže mleti muškatni orešček, vaniljevi stroki ali lovorjev list. Za dodatno aromo lahko dodate sveža zelišča: rožmarin bo na primer pripomogel k božičnemu vzdušju, meta pa bo odlično dopolnila arome kardamoma.

V mešanico vina in začimb stisnite sladko pomarančo (1 pomaranča na steklenico vina) ter dodajte naribano skorjo bio pomaranče in limone. Pomaranča in limona sta klasika v kuhanem vinu, če pa želite malo eksperimentirati, poskusite klementine ali mandarine.

Na koncu dodajte skodelice sladkorja muscovado (nerafinirani rjavi sladkor, ki izvira iz Mauriciusa) v vsako steklenico vina. Če želite, da ima vaše vino čim večjo hranilno vrednost, polovico sladkorja lahko nadomestite z medom. 

Kuhano belo vino
Kuhano belo vinoFOTO: Shutterstock

Recept za belo kuhano vino 

Sestavine: 

- 2 litra belega vina 

- 3 pomaranče 

- 7 žlic sladkorja 

- cimetova palčka 

- 8 klinčkov

Priprava:

Stisnite pomarančni sok in ga dodajte vinu s sladkorjem, cimetom in nageljnovimi žbicami. Zavrte in zmanjšajte toploto. Pustite rahlo vreti še 15 minut. Postrezite vroče.

Kuhano rdeče vino
Kuhano rdeče vinoFOTO: Shutterstock

Recept z rdeče kuhano vino 

Sestavine: 

- 1 liter rdečega vina

- 1 limona 

- 2 cimetovi palčki 

- 8 nageljnovih žbic

- 3 žlice sladkorja 

Priprava: 

Limono narežemo na rezine, vino pa segrejemo s sladkorjem in začimbami. Dodamo limono in pustimo rahlo vreti približno pet minut. Odstavimo z ognja in pustimo stati eno uro. Pred serviranjem znova  pogrejemo kuhano vino.

Vir: misszdrava.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395