Zadovoljna.si
ženska s kavo in telefonom v roki

Novice

Nevarna napaka, ki jo delamo vsi

Ma.K.
29. 02. 2024 07.40
0

Tehnološki razvoj je korenito spremenil naše življenje. Večina poslovne komunikacije se je prenesla v virtualni svet, vse manj se 'v živo' družimo tudi zasebno. Če je bila kavica s prijateljicami nekoč tako rekoč vsakodnevni ritual, je danes prej izjema – pa še takrat ima vsaka pred sabo pametni telefon. Osebne in telefonske pogovore so zamenjali klepeti na različnih družbenih omrežjih in v aplikacijah, tudi večino 'šopinga' opravimo iz udobja domačega naslonjača, kjer smo vedno na varnem. Pa je res tako?

Naša življenja so se v zadnjih dvajsetih letih močno spremenila. Če so nas nekoč starši morali iskati po okoliških igriščih ali vaških zbirališčih, moramo danes svoje otroke dobesedno 'vleči' iz njihovih sob, stran od računalnika, televizije in pametnih naprav. 

Tudi odrasli vse več časa preživimo pred zasloni – deloma zaradi službenih obveznosti, deloma na račun družbenih omrežij, ki so kot vir krajevnih informacij zamenjala spontana srečanja pred bloki in neskončne kavice s prijateljicami.  Postajamo vse manj družabni in sposobni kakovostne medsebojne komunikacije in tako rekoč tekmujemo v objavljanju statusov in fotografij ter tako svojo virtualno skupnost obveščamo, da smo na počitnicah, se pohvalimo s svojimi nakupi in življenjskimi mejniki. 

Nevarnosti na spletu se pogosto izpostavimo sami

S tem nevede v svet pošiljamo ogromno osebnih informacij in postajamo lahek ulov za spletne prevarante. Tudi iskanje partnerjev se je preselilo v virtualni svet: vse več ljudi tudi po nekaj ur na dan nameni dopisovanju z nekom, ki ga nikoli niso srečali, prepričanih, da ga lahko na ta način dovolj dobro spoznajo, da se spustijo v romantično razmerje. 

Nasploh ljudje postajamo vedno bolj pasivni, manj družabni, zares suvereni smo samo še pred zaslonom v domačem okolju. In v vsem zanosu sprehajanja prstov po tipkovnici ter osredotočenosti na vsebino zaslona se večinoma nehote in nevede izpostavljamo številnim nevarnostim, ki pretijo na nas na svetovnem spletu. Najbolj preteči so vsekakor spletne prevare in spletno nasilje, ki imajo običajno tudi najbolj travmatične posledice. A obstaja še cela vrsta spletnih 'nevšečnosti', ki vas lahko močno udarijo po žepu in čustvih. 

Spletni zmenki so sodobna resničnost, a zahtevajo ogromno previdnosti.
Spletni zmenki so sodobna resničnost, a zahtevajo ogromno previdnosti.FOTO: iStock

Pomoč je vedno dobrodošla

V dobi, ko je internet nepogrešljiv del našega vsakdana, se moramo še posebej zavedati nevarnosti, ki prežijo na spletu, in aktivno prispevati k ustvarjanju varnega spletnega okolja. Pri tem lahko pomembno vlogo odigra tudi vaš izbrani telekomunikacijski operater, ki vam z ustrezno opremo ter nasveti in priporočili pomaga zaščititi vaše digitalno okolje. Pri T-2 za svoje naročnike skrbijo s kakovostnimi storitvami in ugodnimi naročniškimi paketi, obenem pa so vam ves čas na voljo za morebitna vprašanja, izzive in nasvete.

T-2 paketi so ustvarjeni z mislijo na uporabnika. Zagotoviti želijo udobno, varno in hitro uporabo telekomunikacijskih storitev, kar je v času izjemnega porasta spletnih goljufij in nasilja še kako pomembno. S prijaznim in naprednim TV -uporabniškim vmesnikom, ki ponuja morje uporabnih funkcij, želijo popestriti uporabnikov prosti čas. Pomagajo mu pri uresničevanju želja in prijazno rešijo vsako težavo, na katero naleti pri uporabi spleta, televizije in mobilnih storitev. 

Prav je, da lahko sami izberemo, kako zelo želimo biti izpostavljeni spletu

Pri T-2 si lahko paket izberete in prilagodite povsem po svojih željah in uporabljate le tisto, kar resnično potrebujete. S kombinacijo interneta, televizije in mobilne telefonije imate občutek povezanosti z najbližjimi tudi na daljavo in omogočeno prijetno druženje ob družinskih filmskih večerih. S T-2 nikoli ne boste imeli občutka, da ste sami, a za zaščito pred nevarnostmi svetovnega spleta se boste morali potruditi tudi sami: po eni strani s pazljivostjo ob nenavadnih dogodkih na spletu, po drugi z ustrezno zaščito opreme. 

T-2 vsakemu naročniku storitev dostopa do interneta namesti in da v uporabo uporabniško napravo različnih vrst in tipov. Uporabniška naprava je namenjena tudi ponujanju drugih storitev T-2, kot sta stacionarna telefonija in internetna televizija. Na uporabniške vmesnike uporabniške naprave prehoda se nato priklapljajo druge uporabniške naprave: računalniki, usmerjevalniki, WLAN dostopne točke, požarni zidovi ... 

Najbolj preteči nevarnosti na spletu sta spletne prevare in spletno nasilje.
Najbolj preteči nevarnosti na spletu sta spletne prevare in spletno nasilje.FOTO: Shutterstock

Kako postati bolj varni na spletu?

Popolna varnost na internetu žal ne obstaja, poznamo pa nekaj učinkovitih varnostnih ukrepov, s katerimi lahko pomembno zmanjšate stopnjo tveganja. Poudarjamo 5 najosnovnejših: 

1. Namestitev in uporaba protivirusnih programov, ki naj vsebuje redno (večkrat dnevno) posodabljanje podatkovne baze in omogoča sproten pregled prihajajoče in odhajajoče elektronske pošte. Omogočati mora celotno pregledovanje računalnika in načrtovanje pregledov sistema.

2. Previdnost pri nalaganju vsebin z interneta. Ta korak je verjetno najbolj podvržen "zdravi pameti", saj vas nobena programska oprema in nikakršni nasveti ne morejo zadržati pred tem, da nepridipravom sami dovolite dostop ali nalaganje škodljivih vsebin. Tovrstnim scenarijem se lahko izognete tako, da se pozanimate o kredibilnosti programa, ki ga nameščate, ter poznate njegovo funkcijo na računalniku oziroma pametnem telefonu. Prav tako so pomembna informacija tudi mnenja tistih, ki so ga že prenesli, o tem, kako deluje in ali so z njim zadovoljni.

3. Previdnost pri odpiranju prilog elektronske pošte. Vsako elektronsko sporočilo, ki vsebuje priponko, je lahko nevarno za vaš računalnik, še posebej, če ne poznate pošiljatelja in ne pričakujete pošte s kakšnega vladnega urada. Ta nasvet se nanaša tudi na uporabo pogovornih programov in nalaganje vsebin z njihovo pomočjo.

4. Namestitev in uporaba požarnega zidu. Požarni zid je kot vratar za dostop do vašega računalnika. Nadzoruje ves promet med vami in drugimi računalniki, preko lokalnega omrežja ali interneta. Njegova naloga je nadzorovanje vseh mogočih izhodov in vhodov v vaš računalnik in obveščanje o morebitnem prenosu podatkov. 

5. Uporaba zahtevnih in raznovrstnih gesel. Izbira ne preveč preprostega gesla in njihova raznovrstnost lahko pomembno pripomoreta k vaši varnosti na spletu. Zato pri izbiri gesla izkoristite vse možnosti, ki jih aplikacija ponuja, od njegove dolžine do različnih znakov. Gesla naj se ne ponavljajo in naj ne bodo predvidljiva. 

Predvsem pa je pomembno, da znamo ustvariti prijetno simbiozo med tehnologijo in ohranjanjem medsebojnih stikov. V sodobnih kuhinjah, polnih najsodobnejših pametnih aparatov in pripomočkov, naj bo zato vedno čas za (skupinsko) pripravo okusnih obrokov in prostor za druženje ob dobri hrani ter pijači. Prav je, da se znamo občasno 'odklopiti' od spleta, odložiti telefon, ugasniti televizor in čas posvetiti ljudem, ki skrbijo, da je naše življenje polno in pisano. 

 

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395