Zadovoljna.si
Rachel McAdams

Novice

Oskarjevi filmi, ki so navdušili svet

N. Č.
11. 03. 2023 05.00
0

Že jutri, 12. marca, bo potekala 95. podelitev oskarjev, ki jo organizira Akademija za filmsko umetnost in znanost, slovesnost pa se bo odvila v gledališču Dolby v Los Angelesu. Nagrade bodo podeljene za filme, ki so bili izdani leta 2022, na VOYO pa si lahko že danes ogledate oskarjeve filme, ki so najbolj navdušili v preteklih letih.

Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby)

Gre za športno dramski film, ki je bil na 77. podelitvi oskarjev nominiran v kar sedmih kategorijah, domov pa je odnesel štiri zlate kipce, in sicer za najboljši film leta, najboljšo režijo, Hilary Swank je odšla domov z nazivom najboljše glavne igralke in Morgan Freeman z nazivom najboljšega stranskega igralca. Film je bil nominiran tudi za pet zlatih globusov, osvojil pa je dva – prvega za najboljšo režijo, drugega pa si je ponovno priborila Hilary Swank za naziv najboljše glavne igralke. 

Zgodba sledi boksarskemu trenerju Frankieju Dunnu, ki ga preganjajo napake iz preteklosti. Nekega dne se v njegovi telovadnici pojavi mlada Maggie Fitzgerald, ki ga s svojo močno voljo očara in prepriča, da postane njen trener. Maggie ni bila nikoli bogata, vendar ima nekaj, kar imajo le redki – natanko ve, kaj želi, in pripravljena je storiti vse potrebno, da bi to dosegla, a kmalu je pred njima dvoboj, ki bo zahteval več poguma in srčnosti, kot sta pričakovala ...

Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby)
Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby)FOTO: Profimedia

Povratnik (The Revenant)

Film Povratnik prav gotovo velja za enega izmed najbolj cenjenih filmov leta 2015, toda na presenečenje vseh si oskarja za najboljši film tistega leta ni prislužil, laskavi naslov so mu namreč speljali ustvarjalci filma V žarišču. Kljub dvanajstim nominacijam je tako film Povratnik domov odnesel zgolj tri kipce, enega si je za vlogo Hugha Glassa prislužil Leonardo DiCaprio, oskarja za režijo pa je pričakovano dobil Alejandro Gonzalez Inarritu.

Legendarnega raziskovalca Hugha Glassa med odpravo v še neraziskano divjino brutalno napade medved, člani njegove lovske odprave pa ga prepustijo gotovi smrti sredi neusmiljene zime. Toda Glass se ne vda – poganjata ga gola želja po preživetju ter neizmerna ljubezen do žene in sina, zato se poda na 320 kilometrov dolgo pot po prostranem in neukročenem Zahodu, da bi izsledil moža, ki ga je izdal: Johna Fitzgeralda (Tom Hardy). Epsko pripoved o preživetju si lahko ogledate na VOYO!

Film Povratnik vas že čaka na VOYO!
Film Povratnik vas že čaka na VOYO!FOTO: Profimedia
To so najbolje plačani igralci preteklega leta
Preberi še
To so najbolje plačani igralci preteklega leta

Ni je več (Gone Girl)

Film Ni je več je prav gotovo eden izmed najbolj hvaljenih filmov iz leta 2014, angleška igralka  Rosamund Pike pa si je z vlogo Amy Elliott-Dunne prislužila tudi nominacijo za oskarja v kategoriji za najboljšo glavno igralko. 

Gre za ameriški psihološki triler, ki temelji na istoimenskem romanu avtorice Gillian Schieber Flynn. Zgodba temelji na izginotju Amy Dunne, za katero predvidevajo, da je bila umorjena, glavni osumljenec pa zaradi nenavadnega vedenja kaj hitro postane njen mož Nick (Ben Affleck). Je Nick res umoril svojo ženo?

Film Ni je več vas že čaka na VOYO!
Film Ni je več vas že čaka na VOYO!FOTO: Profimedia

Velika poteza (The Big Short)

Biografska drama Velika poteza je posneta po resničnih dogodkih, osredotoča pa se na ameriško finančno krizo in zlom svetovnega gospodarstva leta 2008. Vse se je začelo leta 2005, ko je nadarjeni analitik in menedžer finančnega sklada Michael Burry (Christian Bale) s svojimi izračuni ugotovil, da je sistem podeljevanja hipotek v ZDA tik pred razpadom, zato se je odločil za nezaslišano potezo in stavil proti nepremičninskemu trgu. Banke so z veseljem sprejemale denar, njegove na videz nepremišljene poteze pa so vzbudile pozornost vlagateljev pod vodstvom skeptičnega Marka Bauma (Steve Carell).

Biografski film Velika poteza, ki prikazuje, kako je skupina vlagateljev predvidela in izkoristila finančno krizo, je leta 2016 prejel kar pet nominacij za oskarje, domov pa je odnesel le enega, to pa je oskar za najboljši prirejeni scenarij.

Film Velika poteza (The Big Short) vas že čaka na VOYO!
Film Velika poteza (The Big Short) vas že čaka na VOYO!FOTO: Karantanija Cinemas

Bohemian Rhapsody

Film Bohemian Rhapsody je poklon glasbeni skupini Queen, njihovi glasbi in izjemnemu pevcu Freddieju Mercuryju, ki je kljuboval stereotipom, prestopal meje, na koncu pa je postal eden najbolj popularnih zvezdnikov na planetu. Film spremlja strm vzpon benda skozi legendarne pesmi in revolucionaren zvok, prikazan pa je tudi njihov grozeči konec, ko je Mercuryjev življenjski slog ušel z vajeti. 

Bohemian Rhapsody je film, ki je leta 2019 odnesel domov štiri pozlačene kipce (oskarja za montažo filma, oskarja za montažo zvoka, oskarja za mešanje zvoka, Rami Malek pa si je prislužil oskarja za najboljšega glavnega igralca). Film je bil nagrajen tudi z zlatim globusom za najboljši film.

Film Bohemian Rhapsody vas že čaka na VOYO!
Film Bohemian Rhapsody vas že čaka na VOYO!FOTO: Profimedia

V žarišču (Spotlight)

Film V žarišču se ponaša s kar šestimi nominacijami za prestižno filmsko nagrado oskar, domov pa je odnesel dve – oskarja za najboljši film leta 2015 in oskarja za najboljši izvirni scenarij. 

Biografska drama je poklon raziskovalnemu novinarstvu, pripoveduje pa resnično zgodbo o skupini novinarjev časopisa The Boston Globe, ki so leta 2002 razkrili množično spolno zlorabo otrok v katoliški cerkvi. V filmu blestijo Stanley Tucci, Michael Keaton, Rachel McAdams, ki se je potegovala za oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo, ter Mark Ruffalo, ki se je potegoval za oskarja za najboljšo moško stransko vlogo. 

Film V žarišču si lahko že danes ogledate na VOYO!
Film V žarišču si lahko že danes ogledate na VOYO!FOTO: Profimedia
Slavna igralka začela v restavraciji s hitro prehrano, kjer si je 'prepogosto umivala roke'
Preberi še
Slavna igralka začela v restavraciji s hitro prehrano, kjer si je 'prepogosto umivala roke'

Birdman ali nepričakovana odlika nevednosti

Tudi v filmu Birdman blesti odlični Michael Keaton, ki se je z vlogo Riggana Thomsona celo potegoval za oskarja v kategoriji najboljšega moškega igralca, toda naslov je tistega leta domov odnesel Eddie Redmayne z vlogo Stephena Hawkinga v filmu Teorija vsega. Film Birdman je bil sicer nominiran v kar devetih kategorijah, domov pa je odnesel štiri pozlačene kipce, vključno z naslovom najboljšega filma leta 2014. 

V filmu sicer spremljamo Riggana Thompsona, ki je pred dvajsetimi leti zaslovel z vlogo ikoničnega superjunaka, sedaj pa poskuša ponovno oživiti svojo kariero z ambiciozno broadwaysko predstavo. Poteza je tvegana, a Riggan upa, da bo s kreativnim podvigom dokazal, da je pravi umetnik in ne zgolj še en odpisani filmski zvezdnik. 

Birdman vas že čaka na VOYO!
Birdman vas že čaka na VOYO!FOTO: Profimedia
Znani igralec ujet z vsemi tremi bivšimi ženami zvezdnika Misije: Nemogoče
Preberi še
Znani igralec ujet z vsemi tremi bivšimi ženami zvezdnika Misije: Nemogoče

Judy

Biografska drama Judy, ki je izšla leta 2019, je začarala občinstvo z neverjetno predstavo igralke Renee Zellweger, ki si je za vlogo legendarne pevke in igralke Judy Garland prislužila tudi oskarja za glavno žensko vlogo.

Film je postavljen v leto 1986, ko Judy prispe v London, da bi nastopila v znamenitem klubu The Talk of the Town. Minilo je 30 let, odkar je v Čarovniku iz Oza s pesmijo Over the Rainbow zablestela v vlogi mlade Doroteje. Med pripravami na nastop Judy očara tamkajšnje glasbenike ter obuja spomine s prijatelji in oboževalci. Ko spozna Mickeyja Deansa, z njim začne burno romanco in obeta se mu, da bo postal njen peti mož. Toda od trdega dela je Judy izčrpana in utrujena, preganjajo pa jo spomini na ukradeno otroštvo, ki ji ga je vzel Hollywood. Želi si predvsem to, da bi bila spet doma s svojimi otroki. Ali je v njej še dovolj moči, da nadaljuje?

Ne zamudite filma Judy na VOYO!
Ne zamudite filma Judy na VOYO!FOTO: Profimedia

Klient (The Client)

Film Klient, ki je posnet po romanu Johna Grishama, je leta 1994 navdušil občinstvo, Susan Sarandon pa je bila za upodobitev odločne odvetnice Reggie Love celo nominirana za oskarja, ki pa ji ga je speljala prav tako briljantna Jessica Lange z vlogo Carly Marshall v filmu Blue Sky

Napeta zgodba se začne, ko je navihan fantič Mark Sway priča samomoru priznanega odvetnika Jeroma Clifforda. Clifford, ki je pravni zastopnik zloglasnega mafijca Barryja Muldana, pred samomorom Marku zaupa lokacijo trupla pogrešanega senatorja Boyetta. Tako mafija kot FBI so prepričani, da Mark o dogajanju ve več, kot je pripravljen povedati. Prestrašeni Mark posledično poišče pravno pomoč, ki jo najde pri odvetnici Reggie Love.

Klient (The Client) vas že čaka na VOYO!
Klient (The Client) vas že čaka na VOYO!FOTO: Profimedia

J.F.K.

Državni tožilec Jim Garrison (Kevin Costner) začne na lastno pest raziskovati atentat na Kennedyja, ki se je zgodil 22. novembra 1963 v Dallasu, saj uradni izjavi FBI-ja ne verjame. Garrison svoj nos velikokrat vtakne tja, kamor ne sodi, posledično pa trpi tudi njegova družina.

Film je bil nominiran za osem oskarjev, domov pa je odnesel pozlačeni kipca za najboljšo kinematografijo in za najboljšo montažo tistega leta. 

Mailing

Oddaje

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
J.F.K. na VOYO!
J.F.K. na VOYO!FOTO: Profimedia
Oskarji 2023: to so letošnji nominiranci
Preberi še
Oskarji 2023: to so letošnji nominiranci
Nekdanja misica je danes nominirana za oskarja
Preberi še
Nekdanja misica je danes nominirana za oskarja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375