Oskarji 2023: to so letošnji zmagovalci

Oskarji 2023: to so letošnji zmagovalci

STA J.V.
13.03.2023, 10:00
0
95. podelitev oskarjev je za razliko od lanskoletne, ko je Will Smith prisolil klofuto voditelju Chrisu Rocku, minila brez incidentov. Ni pa manjkalo šal na račun lanskega dogodka in voditelj Jimmy Kimmel je prisotne takoj na začetku opozoril, da ga ne morejo zlahka pretepsti, saj se morajo najprej prebiti skozi igralce akcijskih filmov, ki jih je naštel skupaj s kakšnimi manj gibljivimi. V nadaljevanju si preberite, kdo so letošnji prejemniki nagrad Oskar.

Film z naslovom Vse povsod naenkrat je uresničil vlogo favorita in na podelitvi filmskih nagrad Oskar v Los Angelesu po 11 nominacijah osvojil sedem pozlačenih kipcev na čelu z oskarjem za najboljši film leta. Uspešen je bil tudi film Na zahodu nič novega, ki je pobral štiri oskarje.

Za žanrski hibrid, ki temelji na družinski drami, Vse povsod naenkrat so oskarje osvojili tudi Daniel Kwan and Daniel Scheinert za režijo in izvirni scenarij, Michelle Yeoh za glavno žensko vlogo, Ke Huj Čuan za stransko moško vlogo, Jamie Lee Curtis za stransko žensko vlogo in Paul Rogers za montažo filma.

PREBERI ŠE
Moda na oskarjih: veliko beline in malo drznosti

Najboljši igralec je postal Brendan Fraser.
Najboljši igralec je postal Brendan Fraser.FOTO: AP

Enega od dveh oskarjev za film Whale (Kit) je osvojil Brendan Fraser za glavno moško vlogo, film pa je dobil še oskarja za masko.

Najdražji, 250 milijonov dolarjev vreden Avatar, ki je v kinodvoranah zaslužil že skoraj tri milijarde dolarjev, je dobil oskarja za vizualne učinke, Črni panter: Wakanda za vedno je dobil oskarja za kostumografijo, Top Gun: Maverick za montažo tona, oskarja za priredbo scenarija pa je osvojil film Woman talking.

Oskarja za celovečerni animirani film je po prejšnjih treh za igrane filme prejel Guillermo del Toro za Ostržka, oskar za izvirno pesem pa je šel v Indijo za film RRR (Naatu Naatu).

Jamie Lee Curtis je slavila v kategoriji za najboljšo stransko igralko.
Jamie Lee Curtis je slavila v kategoriji za najboljšo stransko igralko.FOTO: AP