Zadovoljna.si
Odnosi

Novice

Pogost razlog, zakaj so ženske prej vdove kot moški

Brigita Chuuya Jezeršek
11. 04. 2023 14.02
0

Statistični podatki kažejo, da so ženske prej vdovekot moški. Eden izmed razlogov je ta, da ženske v povprečju živijo dlje kot moški. Prav tako je pogost razlog ta, da so ženske poročene z moškimi, ki so starejši od njih.

Ob izgubi življenjskega sopotnika se lahko ženske znajdejo v težavnem položaju, saj pogosto ostanejo same in brez družbe, kar lahko vpliva na njihovo duševno zdravje in kakovost življenja. Raziskave kažejo, da ima lahko izguba partnerja za ženske daljnosežne posledice in da je pomembno, da se njihove izkušnje upoštevajo in raziskujejo, da bi lahko zagotovili ustrezno podporo in pomoč v času žalovanja.

Izguba moža oziroma partnerja je ena najbolj stresnih in travmatičnih izkušenj, ki jih lahko doživi posameznica. Zato je pomembno razumeti, kako se ženske spoprijemajo s to izgubo in kako lahko strokovnjaki pomagajo pri procesu žalovanja, saj se marsikatera sooči s težkimi stvarmi, vključno z depresijo, anksioznostjo, motnjami spanja in drugimi telesnimi ter psihičnimi težavami.

Žalovanje je proces, ki je zelo univerzalen in ga vsak od nas drugače doživlja. Kljub temu pa so v nekaterih raziskavah prišli do ugotovitev, da imajo ženske v procesu žalovanja pogosto močnejše čustvene odzive in potrebujejo dlje ob izgubah ljubljene osebe, da si opomorejo. Poleg tega se ženske pogosto vključujejo v družinsko skrb za umirajoče in načrtovanje pogreba ter lahko doživljajo večjo socialno izolacijo po smrti ljubljene osebe. Kljub temu pa je dobro, da opozorimo na to, da se vsak posameznik spopada z žalovanjem na svoj način in da ni enotnega ali pravilnega načina za soočanje z eno izmed najtežjih življenjskih izkušenj.

Ker bi želeli dobiti čim več uporabnih podatkov, ki nam bodo pomagali pri tem, da bomo lahko bolj učinkoviti pri delu z žalujočimi, vas lepo prosim za pomoč pri udeležbi v raziskavi. Rezultati te raziskave bodo koristni pri nudenju pomoči ženskam, ki so izgubile svoje partnerje ali zakonce, saj se po smrti pogosto znajdejo brez ustrezne podpore. Zato lepo vabimo ženske, ki so doživele smrt svojega partnerja/moža, da se udeležijo anonimne raziskave, zlasti tiste, stare med 30 in 60 let. Njihov partner/zakonec je umrl zaradi bolezni. Od smrti pa ni minilo manj kot 1,5 leta in ne več kot pet let. Lepo povabljene.

Povezava do raziskave: https://1ka.teof.uni-lj.si/a/1454

Brigita Chuuya Jezeršek, doktorska kandidatka in psihoterapevtka

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375