Zadovoljna.si
Poletje je čas, ko nas večina v roke vzame dobro knjigo.

Novice

Poletje 2018: to so najboljše knjige za na plažo

J.V.
06. 07. 2018 13.00
0

Morje, plaža in napeta kriminalka ali ljubezenska zgodba, ki te tako posrka vase, da ne opaziš niti postavnega reševalca, ki ti mižika s sosednjega stola. Poletje je čas, ko nas večina v roke vzame dobro knjigo in si z njo krajša poležavanje na plaži. Če ne veste, kaj bi letos vzele s seboj na morje, smo zbrali nekaj predlogov za poletno branje, med katerimi bo vsaka našla pravo knjigo zase!

Poletje je čas, ko nas večina v roke vzame dobro knjigo.
Poletje je čas, ko nas večina v roke vzame dobro knjigo.FOTO: iStock

ZGODBE ZA LAHKO NOČ ZA UPORNIŠKE PUNCE - Elena Favilli, Francesca Cavallo

Knjiga, pod katero sta se podpisali Elena Favilli in Francesca Cavallo, je postala pravi knjižni fenomen. V njej boste našle 100 zgodb uspešnih žensk, kot so Amelia Earhart, Serena Williams, Ada Lovelace, Astrid Lindgren, Elizabeta I., Malala Jusafzaj,  Florence Nightingale, Coco Chanel, Julia Child, Lella Lombardi ... To so ženske, ki morda res niso bile najpametnejše, najlepše ali najbolj neustrašne, so bile pa močne, drzne in svoje pomanjkljivosti so znale izkoristit v svoj prid. In prav zato so postale protagonistke pravljic, ki vas bodo navdihnile, ganile in opogumile. 

VSE, VSE - Nicola Yoon

Knjižna uspešnica po kateri so posneli tudi film, velja za eno izmed najbolj vročih poletnih branj. V njej spremljamo vznemirljivo zgodbo o skrivnosti življenja in srčni bolečini mlade Maddy, ki je alergična na ves svet in že 17 let ni zapustila hiše. Če bi zapustila sterilno okolje svojega doma, bi namreč lahko umrla. Potem pa se v sosednjo hišo preseli Olly, fant njenih let, s katerim naveže stik. In Maddy je za prvo ljubezen pripravljena tvegati vse. 

OTROCI KRVI IN KOSTI - Tomi Adeyemi

Knjiga, ki je v trenutno postala velika svetovna uspešnica, zdržuje magijo in nevarnost ter je popolna izbira za vse, ki obožujete fantazijske romane. Zgodba se vrti okoli Zelie Adebola, ki se spominja, ko je v orišanski zemlji brnelo od magije. Žgalci so netili plamene, plimci so mamili valove, Zeliejina mati žanjica pa je znala priklicati duše. Toda pred enajstimi leti je okrutni kralj ukazal pobiti vse magijce in Zelie je čez noč ostala brez matere, njeno ljudstvo pa brez upanja. Zdaj ima Zelie priložnost, da povrne magijo in napade kraljestvo. S pomočjo pobegle princese mora prelisičiti in prehiteti prestolonaslednika, ki želi za vsako ceno in za vselej izkoreniniti magijo.

Poletno branje
Poletno branje FOTO: iStock

MOŠKI, KI NI POKLICAL - Rosie Walsh

Roman, ki so ga mnogi okronali za ljuebzensko zgodbo leta, ki je posvečena vsem, ki ste kdaj čakale klic, ki ga nikoli ni bilo. "Še nikoli me ni med branjem tako mikalo, da bi preskočila na zadnjo stran. Konec me je bilo od radovednosti, zakaj ni poklical. In konec … konec me je povsem sesul. Te knjige preprosto ne moreš nehati brati in priporočam jo čisto čisto vsem,« je dejala Jill Mansell, ki velja za eno izmed 
 najboljših avtoric sodobnih ljubezenskih romanov in uspešnic. Vznemirljiva ljubezenska zgodba s temno skrivnostjo za vse, ki so kdaj čakali na klic, ki ga ni bilo. Predstavljajte si, da srečate moškega, s katerim preživite šest božanskih dni in se vanj zaljubite. Občutek je vzajemen. Še nikoli niste bile tako prepričani o tem. A morata se ločiti, ker on odhaja na prej dogovorjene počitnice s prijateljem. Obljubi, da bo še pred odhodom z letališča poklical. Čakate, a klica ni. Prijatelji vam prigovarjajo, da ga pozabite, vi pa ste prepričane, da je nekaj narobe: nekaj se je zgodilo. Mora obstajati razlog za njegov molk. Zdaj si predstavljajte, da imate prav: res obstaja razlog. In to je edina stvar, ki si je v teh popolnih dneh medsebojne bližine nista zaupala. Razlog je resnica. Resnica o vas. 

UTRDBA Z DEVETIMI STOLPI - Qais Akbar Omar

Moderna mojstrovina avtorja Qaisa Akbara Omarja prinaša spomine odraščajočega fanta na pretresljive dogodke, ko je komaj ušel smrti. Gre za resnično zgodbo mladega Qaisa, ki je odraščal v Kabulu, mestu čudovitih vrtov, potem pa pride državljanska zgodba in samooklicani sveti bojevniki zavzamejo Afganistan. Njegova soseska se znajde na frontni črti v spopadih med bojujočimi stranmi, ki postajajo iz dneva v dan hujši. Omarjeva družina je prisiljena pobegniti in za seboj pustiti vse kar imajo. Pot pa se kmalu izkaže za težjo, kot so sprva mislili. 

DA BI LAHKO ŽIVELA - Yeonmi Park

"V svojem življenju sem najbolj hvaležna za dve stvari - da sem se rodila v Severni Korejo in da sem pobegnila iz Severne Koreje." Yeonmi Park ni sanjala o svobodi, ko je pobegnila iz Severne Koreje, niti ni vedela, kaj pomeni biti svoboden. Prepričana je bila, da je povsem običajno, če na poti v šolo naletiš na trupla, če si tako sestradan, da moraš jesti divje rastline, in če sosedje čez noč izginejo brez opozorila. Vse kar je vedela je to, da se je borila za svoje življenje in da če bi z družino ostala tam, bi vsi umrli - od stradanje, bolezni ali celo usmrtitve. Knjiga pripoveduje zgodbo o njeni bitki za življenje v najbolj temni deželi na svetu in je pričevanje o trdoživosti človeškega duha in o žrtvah, ki smo jih pripravljeni sprejeti, da bi lahko živeli.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375