Zadovoljna.si
Poletno branje

Novice

Knjižne uspešnice, ki bi jih morale prebrati to poletje

Špela Zupan
08. 06. 2021 07.38
0

Moderatorke bralnih klubov po Sloveniji so razkrile predloge za poletno branje in pojasnile, zakaj so sicer težko, a vendarle izbrale prav naštete knjige. So si pa edine: "Vsekakor poletno branje na počitnicah ni nujno povezano s "plaža" literaturo, ampak morda ravno obratno." Preverite!

"Za poletno branje so po mojem mnenju primerne vse knjige, ki jih lahko stlačimo v nahrbtnik ali kovček oziroma si jih preprosto shranimo na čitalnik. Edina razlika je, da poleti beremo v kratkih hlačah, pozimi pa toplo oblečeni," je ponazorila Tatjana Jamnik, ki med drugim izobražuje moderatorje bralnih klubov. Obenem ji je seveda znano splošno prepričanje, da je za poletje primernejše lahkotnejše čtivo. "Ampak ... Kaj kaže praksa? Da bralke in bralci tudi za poletno branje povečini izbiramo isti tip knjig, ki jih beremo skozi vse leto. Edina razlika je, da imamo poleti za branje malce več časa, zato včasih posežemo tudi po čem, česar se med letom ne lotimo – jaz, na primer, po kaki trivialni knjigi ali filmski uspešnici, ker med letom berem in prevajam predvsem zahtevnejša besedila," je pojasnila. Izbira je torej v prvi vrsti odvisna predvsem od posameznika, je pa včasih dobro pogledati vsaj malce izven ustaljenih okvirjev. "Ker je poleti praviloma več časa za branje, se mi zdi zelo pomembno, da ta čas izkoristimo za nabiranje bralske kondicije in v roke vzamemo tudi knjige, ki se jih "bojimo": vse tiste strašno debele bukle (na primer Jakobove bukve Olge Tokarczuk) pa vse knjige, za katere smo si iz neznanega razloga vbili v glavo, da jih gotovo ne bomo razumeli," je pozvala.

Knjige bogatijo, razkrivajo nove poglede in širijo obzorja.
Knjige bogatijo, razkrivajo nove poglede in širijo obzorja.FOTO: Dreamstime

Po mnenju moderatorke bralnih klubov v Škofji Loki, Anje Eržen, so poletni seznami branja nedvomno eni zanimivejših in "se pojavijo kot lastovke – oznanjajo čas počitnic". Na izbiro "prave" knjige sicer vpliva več dejavnikov, med njimi starost in zrelost bralca, obdobje, ki ga doživljamo, osebnostne lastnosti, priporočila, pa tudi lastna pričakovanja in predstava, zakaj in s kakšnim namenom brati. "Na izbiro branja vsekakor vplivajo lastna pričakovanja in predstave, zakaj in s kakšnim namenom brati, in kot pri drugih stvareh so tudi pri branju pomembni cilji, ob katerih se vprašamo: berem za zabavo in izklop misli, berem, da bi se nečesa naučila, berem, da bi si napolnila baterije in dobila moč ... Seznami imajo čudežno moč, prav tako pa tudi osebna priporočila, ki nam jih dajo prijatelji in prijateljice. Vsekakor pa poletno branje na počitnicah ni nujno povezano s "plaža" literaturo, ampak morda ravno obratno. Je priložnost za bolj kompleksno branje, ki se mu čez leto ne utegnemo posvetiti," meni.

Če bi morali izbrati, katero knjigo slovenskega in katero tujega avtorja bi priporočili sleherni bralki za poletno branje in zakaj?

Tatjana Jamnik koordinira ekipo, ki razvija učne vsebine izobraževanja za moderatorje bralnih klubov, in je obenem profesorica slovenščine, književna prevajalka, urednica, lektorica, koordinatorka projektov, predsednica Kulturno-umetniškega društva Police Dubove: "Vprašanje je zame strašno težko, ker mi je pri srcu zelo veliko avtoric in avtorjev z vsega sveta. Če pa že moram izbrati (čeprav se mi trga srce), bi od knjig, ki še vedno močno odzvanjajo v meni in ki so mi omogočile katarzo, omenila pesniško zbirko Iztoka Osojnika Kosovel in sedem palčkov in roman Prispevek k zgodovini radosti češke pisateljice Radke Denemarkove. Čeprav si ti knjigi ne bi mogli biti bolj različni, ju druži to, da je avtorjema uspelo pokazati svet, v kakršnem živimo, v vsej njegovi kompleksnosti. Ne bojita se odpirati težkih tem  Osojnik si upa skozi poezijo nagovoriti problem trenda totalitarizacije družbe, Denemarková pa med drugim problem seksualiziranega nasilja. Predvsem pa sta mi ti dve knjigi blizu zato, ker oba avtorja delata z jezikom na poseben način in ker jima je uspelo doseči, da skozi prelome jezika na plano pokuka resnica našega sveta."

Simona Lužar je univerzitetna diplomirana bibliotekarka, zaposlena v Knjižnici Pavla Golie Trebnje. Med drugim skupaj s sodelavko Simono Pavc moderira trebanjski bralni klub Čarobni svet besed in mirnopeški bralni klub Mir na peč, beremo!: "Za poletno branje so po mojem mnenju primerne vse knjige, morda pa predvsem tiste, ki niso prišle "na vrsto" med letom. Mogoče kakšne zelo lahkotne, za "možgane na off", seveda pa "na plažo" spadajo tudi zahtevnejše, saj si poleti načeloma lahko vzamemo več časa za branje, smo bolj sproščeni in lažje osredotočeni na branje. Sama težko izberem, a če že moram, bi za slovensko knjigo priporočila dve: V vodi mrtve Savke Janka Valjavca in Srce bije v dvojini Alenke Planinc Rozman, med tujimi avtorji pa vas vabim, da po mojem priporočilu preberete Tu je bila Britt-Marie Fredrika Backmana in Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom Sherman Alexie. Knjiga Tu je bila Britt-Marie je na prvi pogled lahkotna zgodba o ženski, ki je zapustila moža in se podala v neznano. Zgodba, ob kateri si brišeš solze zaradi smeha in žalosti. Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom je zgodba o odraščanju. Knjiga s pozitivnim sporočilom, da ti lahko uspe, če si želiš in se za to potrudiš. V vodi mrtve Savke je kriminalni roman, po branju katerega se na pisarniški stol še nekaj časa ne boste brezskrbno usedli, Srce bije v dvojini pa je resnična zgodba slovenskega para, ki si želi otroka, in o afriški materi, ki svojemu otroku želi omogočiti življenje, kot si ga zasluži.

Staša Kumše in Špela Plestenjak, bibliotekarki v Mestni knjižnici Ljubljana, ki moderirata spletni bralni klub Brati inu obstati: "Težko bi izbrali dela, ki se zdijo vsem primerna za poletno branje. V knjižnici poskušamo prek referenčnih pogovorov z uporabniki, katere knjige jih potegnejo vase, katere so odložili in kaj jih zanima, priporočiti knjige, ki so najbližje njihovim željam in pričakovanjem. Praviloma pa veliko bralk za poletno branje želi sproščujoče ljubezenske romane ali kriminalke, prav tako se jih veliko odloči tudi za branje klasike, saj takrat najdejo bralsko pozornost in razpoložljiv čas, ki si ga lahko obogatijo s kompleksnejšim branjem. Izbrati priporočila je težka naloga, a če vendarle poskusiva, bi od tujih avtorjev izpostavili večkrat nagrajeno mlado irsko pisateljico Sally Rooney in njen roman Normalni ljudje, med slovenskimi pa nepredvidljivo Stanko Hrastelj in roman Prva dama."

Anja Eržen, moderatorka bralnega kluba Divja Loka, ki ga pripravljajo v Kulturnem društvu Grable s Knjižnico Ivana Tavčarja Škofja Loka, in Bralnice na vrtu Sokolskega doma Škofja Loka, prevajalka, moderatorka literarnih dogodkov: "Bralkam bi priporočila, naj v roke vzamejo knjigo kratkih zgodb Sergeja Curanovića, ki se je na slovenski literarni sceni pojavil šele lani. S knjigo Plavalec je prejel nagrado za najboljše kratke zgodbe novo mesto short za leto 2020. Zgodbe so me povsem očarale in posrkale vase. Čeprav gre za kratke zgodbe, imajo širok, skoraj romaneskni dramaturški zamah. (Glavni protagonisti so ljudje z roba in ljudje, ki jih muči zavedanje o zavedanju. Srečamo žensko, ki se spremeni v volkuljo, saj ji je v telesu živali lažje premagovati stiske življenja, srečamo pa tudi pleme praljudi, ki se seli iz ene v drugo jamo in na koncu pride do morja. Izjemno dobro napisane in privlačne zgodbe.) Med tujimi avtoricami bi priporočila Olgo Tokarczuk in njene Begune v prevodu Jane Unuk. Knjiga ima več pripovedovalcev in nešteto prizorišč. Vrženi smo v stalna spreminjanja časa in prostora, znajdemo se sredi otoka, kjer moški na počitnicah izgubi sled za ženo in otrokom, pohajkujemo po letališčih, priča smo obdukciji in roki, spravljeni v formaldehidu. Pisateljico zanimajo različne oblike bivanja, predvsem pa nam z vpogledom v preteklost in razgrnitvijo psihologije sedanjosti razgrne značaj sodobne družbe. Čisti užitek branja in novih spoznanj."

Zato naj bo v knjiga vedno v prtljagi oziroma branje nas bogati

Branje je pomembno in s knjigo v roki lahko samo ogromno pridobimo. Zato – dobrodošli v svet knjig bodisi na plaži, pod palmo, z možgani na "off" ali "on", doma na kavču, na terasi, na plaži, na vlaku ... Kjer koli, saj ima "branje veliko pozitivnih učinkov: bogati besedni zaklad in splošno razgledanost, dviguje zmožnost vživljanja v druge, sproža razumevanje odnosov in čustvovanj, prek zgodbe nas sooča z življenjskimi vprašanji in nam nemalokrat na znane stvari odpira nove poglede. Zgodbe iz knjig nas lahko tolažijo, pomirjajo in pojasnjujejo življenje. Podobno kot na nas delujejo potovanja, lahko z obiskom knjižnih svetov najdemo oddih ali adrenalin, izkustva, razumevanje drugih in nenazadnje svež pogled nase ter na svet okoli sebe," sta nanizali Staša Kumše in Špela Plestenjak.

"Branje nam nudi ogromno in z branjem ne moremo ničesar izgubiti. Ob knjigi razvijamo domišljijo, bogatimo besedni zaklad, se učimo potrpežljivosti, si širimo obzorja, lažje razumemo druge ljudi/običaje ..." pravi Simona Lužar.
"Branje nam nudi ogromno in z branjem ne moremo ničesar izgubiti. Ob knjigi razvijamo domišljijo, bogatimo besedni zaklad, se učimo potrpežljivosti, si širimo obzorja, lažje razumemo druge ljudi/običaje ..." pravi Simona Lužar. FOTO: osebni arhiv

Tatjana Jamnik poziva h kakovostnemu čtivu, ki poleg zgodbe neguje in spoštuje zapisano besedo. Priporoča izbiro "prave literature, pri kateri je glavni junak tudi jezik, ta ima namreč blagodejne učinke na našo psiho in razum, saj razvija naše spoznavne, ustvarjalne in čustvene zmožnosti, predvsem pa imaginacijo. V današnjem svetu, ki je očitno zašel v slepo ulico, je še toliko pomembneje, da beremo predvsem literaturo, ki človeka bogati – literaturo, napisano na literarni način, torej takšno, ki se ne osredotoča samo na zgodbo, temveč gradi z jezikom. Skratka, Literaturo z velikim L." Branje Literature po njenih besedah razvija domišljijo in ustvarjalnost, "zaradi česar si znamo zamisliti alternative trenutnega sveta in najti rešitev slehernega problema. Olajšuje nam razumevanje sveta, v katerem živimo, saj v poplavi informacij znamo razbrati relevantne podatke, jih analizirati in si ustvariti lastno sliko. Predvsem pa nas branje Literature bogati po čustveni plati, saj nas uči zdravega načina čustvovanja in empatije, kar pomeni, da se znamo tako obrniti vase kot tudi vživljati v druga bitja."

Še posebej pa opaža, da se je ravno v času epidemije izkazalo, da branje nudi tudi uteho. "Branje je tisti varni svet, v katerega se lahko občasno umaknemo, da si malo oddahnemo od krutega sveta, v katerem živimo. Medtem ko beremo, se nekako pogovarjamo s knjigo in pri tem se nam, podobno kot pri pogovoru v živo, nekje v ozadju nezavedno urejajo misli. Branje je kot meditacija: vsi šumi okoli nas zbledijo, naše misli se stišajo, kar naenkrat ni več pomembno, kdo smo, kje smo in kaj počnemo – zatopljeni smo v svoj lastni domišljijski svet, ki ga v nas sprosti knjiga, in pomembno je samo še to, da smo. In to takšni, kakršni smo," je izpostavila. "Knjiga nas vselej sprejme takšne, kakršni smo. Zato tudi mi knjige sprejemajmo take, kakršne so. Ko beremo zase (čeprav si srčno želim, da bi se tudi učni programi prilagodili ustvarjalnemu branju!), se lahko mirne vesti požvižgamo na to, kaj o knjigi pravijo avtoritete v učenih spremnih besedah, in o knjigi preprosto razmišljamo po svoje. Knjige so na svetu zato, da jih beremo skozi sebe in svojo lastno izkušnjo," je prepričana.

Vabijo v bralne klube na druženje in razširjanje obzorij

Kaj pa ve najraje bere poleti?
Kaj pa ve najraje bere poleti?FOTO: iStock

Zaradi vsega naštetega in še več vse lepo vabijo k branju in še posebej v bralne klube, kjer se bralci družijo z bralci  enaki z enakimi, a z različnimi pogledi. "V bralnih skupinah se zgodi čudež: čeprav se naši pogledi razlikujejo, da se bolj ne bi mogli, si z osredotočenostjo pogovora na obravnavano knjigo mirno izmenjujemo mnenja in se ves čas učimo drug od drugega. S tem se učimo spoštovanja, zaupanja in strpne medčloveške komunikacije. In prav te veščine so nujne, da človeška družba sploh lahko deluje," je izpostavila Tatjana Jamnik. Branje je vodilo družbe in verjetno tudi zato druženju in bogatenju s knjigo ni mogla priti do živega niti epidemija, ki je za nekaj časa ustavila praktično vse drugo. Nasprotno – Slovenke smo po opažanjih moderatork bralnih klubov brale celo več kot pred epidemijo in se kljub vsem omejitvam ob knjigah prek spletnih video aplikacij vseeno množično "družile". "Upali bi si trditi, da smo Slovenke v zadnjem letu brale več kot po navadi. Brale smo za preganjanje dolgčasa, brale smo študijsko literaturo, brale smo svojim otrokom, brale smo med čakanjem na delo, med karantenami in na deževne dni. Pa še kdaj vmes," sta našteli Staša Kumše in Špela Plestenjak. "Statistika in raziskave govorijo, da beremo vse manj, resnici na ljubo pa vse več žensk bere in knjige tudi kupuje," opaža Anja Eržen.

Vse ste torej izredno toplo dobrodošle, da se jim pridružite, in prav vse – bralke in morda doslej še nebralke – lepo vabijo v svojo družbo. "Z vključenostjo v bralni klub lahko samo pridobiš. Razširiš svoj krog znancev, družiš se z ljudmi, ki jih zanimajo iste ali podobne stvari kot tebe. Naučiš se oblikovati in povedati svoje mnenje o prebranem ter sprejeti in razumeti drugačno mnenje. V bralnem klubu tudi velja, da vse povedano ostane v bralnem krogu, zato bralke delimo svoje izkušnje, s pomočjo katerih lahko tudi ostale udeleženke prebrano zgodbo razumemo drugače," je opisala Simona Lužar. "Z branjem razvijamo domišljijo, bogatimo besedni zaklad, se učimo potrpežljivosti, si širimo obzorja, lažje razumemo druge ljudi/običaje ... Z branjem ne moremo ničesar izgubiti, lahko le pridobimo," kažejo njene izkušnje. Moderatorke bralnih klubov pa pred poletjem še v isti glas svetujejo: "Knjige v roko, naj vas popeljejo novim dogodivščinam naproti in vam razširijo obzorja, najsibo doma, na potovanju ali ob poslušanju morskih valov." Želimo vam veliko, veliko lepih bralnih izkušenj in užitkov ... Naj vas knjiga ponese v brezmejne širine.

Poletno branje
Poletno branje FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375