Zadovoljna.si
Premik ure

Novice

Premik ure: jo premaknemo naprej ali nazaj?

Zadovoljna.si
28. 10. 2023 05.00
0

Oktober je čas, ko se narava preoblači v svoje čarobne jesenske barve, vendar pa to ni edina sprememba, ki nas čaka. 29. oktobra se bo ponovno zgodil premik ure, ko bomo poletni čas zamenjali za standardni zimski čas. Ob tem se mnogi sprašujejo, ali je treba uro premakniti naprej ali nazaj.

Premik ure je praksa, ko dvakrat letno premaknemo kazalce na uri za eno uro. V poletnem času (med zadnjo nedeljo v marcu in zadnjo nedeljo v oktobru) premaknemo uro naprej, kar imenujemo premik na poletni čas. 29. oktobra pa se bodo kazalci premaknili nazaj, kar imenujemo prehod na standardni zimski čas. To pomeni, da se bomo 29. oktobra zbudili s svetlejšim jutrom, a bo sledil tudi hitrejši prihod teme.

Zakaj ga uporabljamo?

Glavni razlog za uvedbo premika ure je povezan s prihrankom energije. Z vzpostavitvijo poletnega časa želimo izkoristiti daljše dnevne svetlobe in tako zmanjšati porabo električne energije za razsvetljavo v večernih urah, vendar pa so raziskave v zadnjih letih pokazale, da so prihranki energije zaradi premika ure precej manjši, kot bi pričakovali.

Poleg tega se premik ure uporablja tudi zaradi splošnega dobrega počutja, do katerega pride, če imamo v dnevu več svetlobe. Tako se lažje lotevamo različnih prostočasnih aktivnosti, kot sta rekreacija na prostem in druženje. 

Kaj nam prinaša škorpijonovo obdobje 2023?
Preberi še
Kaj nam prinaša škorpijonovo obdobje 2023?

Do kdaj bomo izvajali premik ure?

V Sloveniji in v večini evropskih držav smo do zdaj redno izvajali premik ure, vendar pa se je v zadnjih letih pojavila razprava o opuščanju te prakse. Evropska unija se je leta 2019 odločila, da bi lahko leta 2021 izvajanje premika ure opustili, a do tega zaradi epidemije koronavirusa še ni prišlo.

Pozneje so se odločili, da naj bi premik ure opustili v letu 2026, toda ali bo do tega tokrat zares prišlo, za zdaj še ni jasno, z gotovostjo pa lahko rečemo, da še vedno ostajamo pri tradicionalnem premiku ure dvakrat letno, in tako bo tudi ostalo še vsaj naslednja tri leta. 

Premik ure bomo izvajali vsaj še do leta 2026.
Premik ure bomo izvajali vsaj še do leta 2026.FOTO: Dreamstime

Kako premik ure vpliva na nas?

Premik ure vpliva na naš vsakdan na več načinov. Ena izmed najopaznejših sprememb je vpliv na spanje. Prehod na poletni čas lahko povzroči težave s spanjem, saj se moramo prilagoditi novemu urniku. Nasprotno pa nam prehod na standardni zimski čas ponuja dodatno uro spanja, kar je običajno bolj sprejemljivo za večino ljudi.

Poleg tega lahko premik ure vpliva tudi na našo biološko uro, kar lahko privede do kratkotrajnih težav s prebavo, razpoloženjem in koncentracijo.

Na premik ure morate biti pozorni tudi, če v službi pogosto sodelujete z državami, ki imajo enoten čas (npr. Kitajska, Japonska, Indija, Rusija, itd.).

Duhovni pomen časa: kaj pomenijo ure, kot sta 11:11 in 22:22?
Preberi še
Duhovni pomen časa: kaj pomenijo ure, kot sta 11:11 in 22:22?

Premik ure je že dolgo del našega življenja, tradicija pa se nadaljuje tudi letošnjo zadnjo nedeljo v oktobru, ko bomo uro prestavili nazaj (iz 3.00 na 2.00) in tako pridobili dodatno uro spanja.

Mailing

Horoskop

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Prehajamo na zimski čas - ura se bo premaknila nazaj (iz 3.00 na 2.00).
Prehajamo na zimski čas - ura se bo premaknila nazaj (iz 3.00 na 2.00).FOTO: Shutterstock
5 knjig, ki jih morate prebrati to jesen
Preberi še
5 knjig, ki jih morate prebrati to jesen
Priljubljene hlače so popoln modni kos za jesensko sezono
Preberi še
Priljubljene hlače so popoln modni kos za jesensko sezono

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493