Zadovoljna.si
Prestopno leto

Novice

Vse, kar morate vedeti o prestopnem letu

Zadovoljna.si
29. 02. 2024 05.00
1

Prestopno leto je koncept v koledarju, ki ima ključno vlogo pri vzdrževanju usklajenosti med letnimi časi in koledarskim letom.

Kaj je prestopno leto?

Prestopno leto je leto, ki vsebuje dodaten dan. To se navadno zgodi na vsake štiri leta. Ta dodaten dan se doda mesecu februarju, ki ima običajno 28 dni, na prestopno leto pa jih ima 29.

Prazniki 2024: koliko dela prostih dni nas čaka?
Preberi še
Prazniki 2024: koliko dela prostih dni nas čaka?

Zakaj potrebujemo prestopna leta?

Zemlja za potovanje okoli Sonca potrebuje nekoliko več kot 365 dni. Torej, da bi se izognili kopičenju napak v koledarju, ki bi sčasoma povzročile sezonske razlike, februarju dodamo dodaten dan vsakih nekaj let. To zagotavlja, da so leta usklajena s sezonskimi spremembami oz. letnimi časi.

Ali veste, zakaj potrebujemo prestopna leta?
Ali veste, zakaj potrebujemo prestopna leta?FOTO: iStockphoto

Prestopno leto 2024 – posebnosti in pomembni dogodki

Olimpijske igre: Leto 2024 je zanimivo zaradi poletnih olimpijskih iger, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom potekale v Parizu.

Volitve: V nekaterih državah se bodo leta 2024 odvijale pomembne volitve, ki lahko močno vplivajo na prihodnost. 9. junija bodo potekale tudi evropske volitve oz. volitve v Evropski parlament. 

Evrovizija: Med 7. in 11. majem se bo odvilo že 68. tekmovanje za pesem Evrovizije. Na tekmovanju bo nastopila tudi Slovenija, zastopala pa nas bo pevka Raiven s pesmijo Viktorija. 

Kdo je Baby Lasagna, ki bo Hrvaško zastopal na Evroviziji?
Preberi še
Kdo je Baby Lasagna, ki bo Hrvaško zastopal na Evroviziji?

Oskarji: 10. marca nas čaka že 96. podelitev oskarjev. Gre za prestižne filmske nagrade, s katerimi nagradimo najboljše filmske ustvarjalce minulega leta.

Met gala: Tradicionalna Met gala se bo letos odvila 6. maja oz. prvi ponedeljek v mesecu maju, dogodek pa bo kot običajno gostil Metropolitanski muzej v New Yorku. Več o omenjenemu dogodku si lahko preberete v članku z naslovom Met gala 2024: glamurozen dogodek postane distopična vrtna zabava.

Kdaj bo letos velika noč?
Preberi še
Kdaj bo letos velika noč?
Met gala 2024: glamurozen dogodek postane distopična vrtna zabava
Preberi še
Met gala 2024: glamurozen dogodek postane distopična vrtna zabava

Pomembno je razumeti, da prestopna leta niso samo zanimivost, temveč imajo tudi praktične posledice za organizacijo koledarjev, dogodkov in celo gospodarstva. Leto 2024 se bo s svojimi številnimi dogodki in posebnostmi zagotovo zapisalo v zgodovino kot edinstveno in pomembno prestopno leto.

Leto ima običajno 365 dni, letos jih ima 366.
Leto ima običajno 365 dni, letos jih ima 366. FOTO: Thinkstock
Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395