Zadovoljna.si
Dekleta pod masko kurenta

Novice

Kdaj bo letos pust?

Zadovoljna.si
11. 01. 2024 05.00
0

Pust, praznik veselja, barvitih mask, norčij in tradicionalnih obredov, vsako leto zavzame slovenske ulice in domove. Za vse, ki se sprašujete, kdaj bo letos pust: v letu 2024 bo 13. februarja.

Pust je praznik, ki Slovenijo napolni s smehom, barvitimi maskami ter tradicionalnimi običaji. Obdobje, ko se ljudje brez zadržkov zabavajo in izražajo svojo ustvarjalnost ter tako ohranjajo bogato kulturno dediščino.

Kaj je pust in kaj se takrat dogaja?

Pust je praznik, ki se praznuje pred začetkom posta, obdobja zdržnosti in zavračanja mesa pred veliko nočjo v krščanskem koledarju. Ta praznik izvira iz poganskih običajev in se je skozi zgodovino prepletal z različnimi krščanskimi tradicijami. V Sloveniji je pust obarvan z izrazito folklorno zapuščino, kjer ljudje v tem času ustvarjajo maske, se oblačijo v različne like ter se v mestih in vaseh udeležujejo pustnih povork in dogodkov.

Plestenjakova izbranka delila romantično fotografijo
Preberi še
Plestenjakova izbranka delila romantično fotografijo

Pustni običaji v Sloveniji

Slovenija se ponaša z raznoliko pustno dediščino, ki se od kraja do kraja razlikuje. V mestih se pogosto organizirajo pustne povorke, kjer se predstavijo raznolike maske in skupine. Posebej znane so povorke v Cerknici, Cerknem, na Ptuju in drugod po Sloveniji, kjer lahko občudujete izjemne maske in tradicionalne noše. Otroci se radi preoblečejo v različne like, medtem ko odrasli pogosto ustvarijo izvirne in zabavne maske ter se vključujejo v različne dogodke in hodijo na pustne zabave.

Pustovanje na Ptuju
Pustovanje na PtujuFOTO: 24ur.com

Zakaj obožujemo pust?

Pust je priložnost za sprostitev, zabavo in izražanje ustvarjalnosti. Ljudje se v tem obdobju sprostijo, prekinejo rutino ter se posvetijo ustvarjanju in druženju. Praznovanje pusta prinaša tudi občutek pripadnosti, zato ga še posebej obožujemo. 

Kako določimo datum pusta v posameznem letu?

Datum pusta ni stalen in se vsako leto razlikuje, saj je odvisen od premika velike noči. Pust pade 40 dni pred veliko nočjo, pri čemer je treba upoštevati nedeljo, ki sledi pustu, imenovano pepelnica, ki označuje začetek posta. Tako se pust vsako leto praznuje na različen datum v februarju ali marcu.

Melania Trump sporočila žalostno novico
Preberi še
Melania Trump sporočila žalostno novico

Več o pustu in pustnih običajih si lahko prebereta na spletni strani Bibaleze.si, kjer najdete tudi veliko idej o tem, kako v pustovanje vključiti tudi najmlajše.

Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Pust bo letos 13. februarja.
Pust bo letos 13. februarja. FOTO: Shutterstock
TOP ideje za pustni mejkap v zadnjem trenutku!
Preberi še
TOP ideje za pustni mejkap v zadnjem trenutku!
Pust: v nekaj potezah do čudovite maske!
Preberi še
Pust: v nekaj potezah do čudovite maske!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 387