Zadovoljna.si
Posteljnina

Novice

Ravna ali napenjalna rjuha – katero izbrati?

Zadovoljna.si
22. 10. 2021 07.48
0

Ni lepšega občutka, kot je tisti, ko zvečer ležeš utrujen v posteljo in si hvaležen, da jo imaš. Ogrneš se s toplo odejo in zaspiš z nasmeškom na obrazu.

Spanje je pomemben del našega življenja in želimo si udobnega in prijetnega spanca. Zato je na prvem mestu naša vzmetnica. Mora biti prijetna in udobna, da nam ne krati spanca.

Na drugem mestu je naša odeja, ki mora v vsakem letnem času zagotavljati ravno pravnjšo temperaturo. Ciklično lahko odeje menjamo glede na letni čas. Poleti namreč težje spimo pod toplo zimsko odejo, zato je za poletni čas smiselno izbrati lahkotnejšo.

Vrste rjuh

Rjuhe so lahko napenjalne ali ravne. Včasih, ko ni bilo velike izbire, smo vsi uporabljali ravne rjuhe, ki so bile precej nepraktične za oblačenje vzmetnic. Mnogokrat si se trudil, da si jo lepo ovil okoli vzmetnice, pa ni in ni šlo. Veliko bolj praktične so napenjalne rjuhe, ki so postale priljubljena izbira. 

Razlog, da nam je napenjalna rjuha bolj všeč, je v elastiki. Ker vsebuje elastiko, jo brez težav zavijemo okoli roba jogija in tako poskrbimo za čisto spalno okolje. Napenjalna rjuha je namenjena ležiščem do višine 30 cm, zato ustreza večini vzmetnic.

Če se napenjalna rjuha prilega dimenziji ležišča, je le ta lepo napeta in brez gub. Elastika v rjuhi zaobjame rob vzmetnice in omogoča celotno prileganje samemu ležišču. 

Posteljnina
PosteljninaFOTO: Arhiv naročnika

Ker pa so potrebe različne, se vse bolj uveljavlja ravna rjuha, zaradi njene vsestranske uporabe. 

Ravno rjuho lahko uporabljamo:

- Za pokrivanje v vročih poletnih dneh.

- Za vzmetnice na poti, ko ne vemo, kakšna dolžina postelje nas čaka.

- Za ležišča doma.

- Za kavče različnih dimenzij.

- Za lažje in lepše shranjevanje v omari.

- Za lažje likanje.

Kateri material rjuhe izbrati?

Rjuhe so lahko izdelane iz bombaža, platna, satena in svile. Največkrat so rjuhe narejene iz umetnih materialov, ki nam ne odgovarjajo in ne vplivajo dobro na naš spanec. 

Ker je vse manj pravega bombaža, ga v mnogih primerih nadomešča poliester. 

Gre za material, ki ne diha in se zato tudi bolj potimo. Lahko povzroča alergije, ne vpija vlage in ni prijeten na otip. 

Zato izberite napenjalno ali ravno rjuho iz pravega bombaža ali bombažnega satena, ki je vse bolj popularen. Gre za tkanino, ki je gladka in sijoča. Ne povzroča draženja kože in alergijskih reakcij in je priporočljiva za vaše ležišče in odeje. Saten je narejen iz kakovostnega bombaža, ki ima številne prednosti, kot so: lep sijaj, prijeten otip, nizka toplotna prevodnost in visoka odpornost proti obrabi.

Katera rjuha je torej primerna zame?

Ali boste izbrali napenjalno ali ravno rjuho, je odvisno od vaših želja in potreb.

Če boste rjuho uporabljali le za ležišče standardnih dimenzij, vam svetujemo napenjalno rjuho, ki ima elastiko in jo je lažje pritrditi na ležišče. Ko jo raztegnete in položite na vaše ležišče, je površina gladka, brez gubic.

Če potrebujete rjuho za pokrivanje v poletnih dneh, kavča, ležišča ali imate radi organizirano omaro in vam gre napenjalna rjuha na živce, boste seveda izbrali ravno rjuho. Izbira je vaša!

Napenjalna rjuha
Napenjalna rjuhaFOTO: Arhiv naročnika

Ne smemo pozabiti tudi na odejo in drugo posteljnino, kot je vzglavnik in prevleka.

Odeja in posteljnina

Če izberemo udobno in kvalitetno rjuho, izberimo tudi udobno in primerno odejo skupaj s posteljnino. Odejo izberemo med različnimi dimenzijami in materiali, ki so odvisni od letnega časa, alergij, če jih imamo in okolja, kjer odejo potrebujemo. 

Posteljnina je povezana z našo rjuho. Tako nam bo udobno spodaj in zgoraj. Odejo izberemo glede na material in dimenzijo. Najpogosteje uporabljamo dimenzijo širine 140 cm, da nas lepo pokrije in da se v njo udobno zavijemo v klopčič.

Debelejša odeja še ne pomeni tudi toplejšega spanca. Odeja z gosjim perjem bo lažja in bolj topla kot sintetična odeja. Toplota, ki jo boste občutili med spanjem, je odvisna od toplotne izolacije materiala odeje. Več zraka kot lahko ujame, bolj topla je. Odeje iz naravnih materialov so načeloma toplejše od sintetičnih, seveda pa je pri tem pomembno tudi, koliko polnila je v odeji. 

K odeji spada tudi posteljnina. V večini se odločamo glede na vzorec, ki nam najbolj pade v oči ali se sklada z želenim videzom naše spalnice. Za maksimalno udobje izberite posteljnino, ki bo iz enakega materiala, kot je vaša rjuha (napenjalna ali ravna).

Posteljnina
PosteljninaFOTO: Arhiv naročnika

Kvalitetna posteljnina bo poskrbela za prijeten spanec in nam omogočila kakovosten počitek. Posteljnine, ki so udobne na dotik, vam bodo omogočala še več veselja, ko se boste odpravljali spat. Izbirate lahko med različnimi barvami, vzorci in dimenzijami.

Tudi barve posteljnine so pomembne, saj vplivajo na vaše razpoloženje. Enako velja za rjuhe. Na voljo imate različne vrste posteljnin in sicer:

- Posteljnina dimenzije 140 cm.

- Posteljnina za pare dimenzije 200 cm.

- Posteljnina za pare 220 cm.

Smo na koncu našega pregleda za popolno opremo postelje. Katere izdelke boste izbrali, je odvisno od vaših želja in vaših potreb. Predvsem bodite pozorni na materiale in dimenzije, ki naj ustrezajo vam in vašim spalnim navadam.

Želimo vam prijeten spanec!

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375