Zadovoljna.si
Prijateljstvo

Novice

Razkrili, koliko minut dnevno opravljamo

M. A.
12. 06. 2020 08.00
0

Opravljanje, govorice, čenče … Besed je ogromno, a enako počnemo vsi. Zakaj tako radi izgubljamo čas z nepreverjenimi informacijami, ki nimajo nobene vrednosti, so se spraševali tudi ameriški psihologi. Njihova dognanja je objavil celo CNN.

Kot so prepričani številni psihologi, ki so opravljali študije širom Združenih držav Amerike, so govorice nekaj povsem običajnega, z njimi pa je človek skozi evolucijo celo lažje preživel. 'Že od nekdaj smo bili ljudje, tudi naši predniki, navdušeni nad tistimi, ki so veljali za najuspešnejše. Takšni so preživeli tudi najtežje težave, našli hrano in preživeli družino, za njihove uspehe pa so drugi izvedeli prek tračev,' je pojasnil profesor psihologije Frank McAndrew, ki psihologijo poučuje na univerzi v Illinoisu. Težava se pojavi, ker imajo trači pogosto negativen prizvok, a hkrati McAndrew poudarja, da so takšni zgolj takrat, ko želimo o nekom širiti neresnice in mu škodovati. ' Vsi trači zagotovo niso enako zanimivi, a imajo svoj namen,' je dodal. 

Zagotovo pa nam ne koristi, ko opravljamo vizualni izgled neke osebe ali o njej govorimo celo neresnice.
Zagotovo pa nam ne koristi, ko opravljamo vizualni izgled neke osebe ali o njej govorimo celo neresnice. FOTO: Thinkstock

Ob tem so številni psihologi ugotovili, da ljudje trače ne dojemajo kot pogovor o nekom, ki ni prisoten, temveč kot deljenje nepoznanih informacij, ki lahko osvetlijo neko določeno situacijo ali celo osebo. Če gre verjeti raziskavi ene izmed kalifornijskih univerz, ljudje povprečno opravljamo kar 52 minut na dan. In ta podatek ne velja zgolj za ženske, kot marsikdo rad namigne, temveč strokovnjaki ugotavljajo in trdijo, da opravljamo vsi. 

'Večina teh tračev je povsem neškodljiva, zgolj v 15 % želimo nekomu škodovati oz. negativno opravljamo. Vse ostalo je nevtralno opravljanje, ki pa nam lahko v življenju celo pomaga. Z novimi informacijami lažje vzpostavljamo prijateljstva, dejansko nam pomagajo pri našem družabnem življenju,' je povedala Megan Robbins, profesorica psihologije na univerzi Riverside.

Zagotovo pa nam ne koristi, ko opravljamo vizualni izgled neke osebe ali o njej govorimo celo neresnice. 'Pa še takrat lahko kdo dobi kakšno idejo in se odloči, da sam ne bo tak,' so prepričani psihologi. 'Ko se odločamo za novo službo, je logično, da okrog preverimo, kakšen sloves ima podjetje in tamkajšnji zaposleni. Nekdo bi to videl kot opravljanje, a hkrati nam prav to pomaga pri izbiri pomembnih življenjskih odločitev,' zaključuje Robbinsova.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 357