Zadovoljna.si
Julia Roberts

Novice

Resnične ženske v vrhunskih filmih

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
22. 07. 2019 07.32
0

Kaj je lahko boljši material za film kot zgodba o pametni, čustveni, uspešni ženski s prezenco in močjo? Zgodba, ki je poleg vsega tega še resnična. Tokrat so predstavljeni top biografski filmi o ženskah, ki so vplivale na tok zgodovine, ali bile pomembne figure na svojem strokovnem področju ali bile po svojem ravnanju tako usodne, da si jih moramo zapomniti.

Kdo ni maral Julie Roberts v vlogi Erin Brokovich? Mislim, da jih lahko preštejemo na roke enega prsta, s čimer bi se strinjala tudi Akademija, ki je Robertsovo leta 2000 nagradila z oskarjem. Zgodba o pravi ljudski junakinji, ki je z lastno zagnanostjo in iznajdljivostjo ter brez pravne izobrazbe premagala korporacijo, ki je s svojo tovarno zastrupljala in ubijala lokalne prebivalce.

Neprepoznavna Margot Robbie
Neprepoznavna Margot RobbieFOTO: Profimedia
Film Francoska suita, v katerem je zaigrala Margot Robbie, si lahko ogledate na VOYO.

Kdor želi obnoviti svoje osnovno poznavanje zgodovine britanske monarhije, naj si vsekakor ogleda "venček" filmov o veličastnih kraljicah. Začnimo v 16. stoletju z Elizabeto ter Elizabeto: Zlata doba, ki sta bili posneti s skoraj desetletnim razmikom, v obeh filmih pa je kraljico pristno in neolepšano upodobila tako odlična Cate Blanchett, da ti gre tudorska kraljica že skoraj malo na živce. Med novodobniki (2018), ki govorijo o istem obdobju britanske monarhije, je treba omeniti film Marija Škotska, ki pa je prejel precej manj všečne kritike, tudi zaradi zgodovinskih netočnosti. Naslovna vloga je pripadla Saoirse Ronan, Elizabeto pa je upodobila Margot Robbie (spomnimo se je lahko tudi iz filmov s Katarino Čas). Večino 19. stoletja je vladala kraljica Viktorija, začetno obdobje njenega vladanja s poudarkom na zaljubljenosti v princa Alberta pa je prikazano v filmu Mlada Viktorija (kraljico je upodobila Emily Blunt). Zdajšnjo kraljico pa nam je res vrhunsko na platnih prikazala dama Helen Mirren. Mirrenovo je film izstrelil med svetovne zvezde in po letu 2006 so jo poznali prav vsi, z vlogo pa si je prislužila tudi oskarja.

Film Železna lady, v katerem blesti Meryl Streep, si lahko ogledate na VOYO.
Meryl Streep
Meryl Streep FOTO: Profimedia

Ostanimo pri Angležinjah in t. i. "železni Lady" oz. Margaret Tatcher, ki jo je Meryl Streep upodobila dovolj prepričljivo, da je po dvanajstih nominacijah leta 2012 končno ponovno prejela oskarja. Film seveda nosi naslov po glavni protagonistki in nudi odličen vpogled v življenje Tatcherjeve za dobo njene politične moči, pokaže pa tudi njena starejša leta, ki jih je preživljala v osami in blodnjah – zagotovo tega ne bi prisodili prvi ženski predsednici britanske vlade, ki je imela poleg tega še najdaljši staž.

Ko gre za zanimive ženske, ki so izstopale po svojih dejanjih, je treba omeniti tudi Billie Jean King, uspešno teniško igralko, feministko in borko za enakopravnost žensk v tenisu. Leta 1973 je odigrala legendarno tekmo z nekdanjim wimbledonskim zmagovalcem Bobbyjem Riggsom (v filmu Steve Carell) in tako skušala dokazati, da ženske tudi v tenisu lahko parirajo moškim. Film iz leta 2017, ki nosi naslov Bitka med spoloma, se tako osredotoča na tekmo in tudi njeno zasebno življenje, ko je ugotovila, da jo privlačijo ženske. Danes Kingova, ki jo je filmu upodobila Emma Stone, predstavlja LGBT-ikono.

Zaključimo s Frido, odlično upodobitvijo življenja mehiške slikarke, ki je bilo mešanica sreče, solz, ljubezni, bolečine (srčne in fizične, zaradi nesreče avtobusom). Svet Fride Kahlo nam pričara Salma Hayek in gre za eno njenih najboljših vlog, za katero je bila leta 2003 nominirana tudi za oskarja.

Salma Hayek se je v vlogi Fride Kahlo odrezala odlično.
Salma Hayek se je v vlogi Fride Kahlo odrezala odlično.FOTO: AP

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375