Zadovoljna.si
Potencialnega partnerja lahko izbereš, kar iz udobja domačega naslonjača.

Novice

Kje je Simon Leviev danes?

J.V.
03. 02. 2022 12.17
0

Vedno svarijo, kako zelo pomembno je, da ste previdni pri spoznavanju ljudi preko spleta in aplikacij za zmenke, Simon Lievev, zvezda dokumentarnega filma The Tinder swindler, pa to le še dodatno potrjuje. Ta hip najbolj slavni prevarant na svetu, znan tudi kot Shimon Yehuda Hayut, je preko priljubljene aplikacije za zmenke osvojil številne ženske in jih povsem očaral, nato pa jih okradel za kar devet milijonov evrov.

Ena od žensk, ki so podlegle čarom poslovneža Simona Levieva, ki se je izdajal za sina tajkuna Leva Levieva, lastnika podjetja z diamanti, je bila tudi Cecilie Fjellhøy. "Počutila sem se, kot da je mojega življenja konec in nisem hotela nadaljevati," je dejala, potem ko je izvedela, da je moški, s katerim je bila v zvezi šest mesecev in s katerim naj bi se celo vselila v skupno stanovanje, prevarant in lažnivec. 

Kdo je Simon Leviev?

Danes 31-letni Leviev je vsaj sedem let iskal žrtve, ki jih je srečal na Tinderju, tako da jih je navduševal s svojim razkošnim in glamuroznim življenjem, ki je vključevalo dizajnerska oblačila, drage avtomobile, potovanja z zasebnim letalom in zabave na najlepših destinacijah. Ko je imel ženske pod svojim urokom, se je pretvarjal, da je njegovo življenje ogroženo in da so njegovi sovražniki zamrznili njegove bančne račune. Tako je spodbujal ženske, naj mu pošljejo vse svoje prihranke ali naj najemajo kreditne kartice in posojila, da bi mu pomagale. Obljubljal jim  je, da jim bo denar vrnil in celo pošiljal dokazila o nakazilih, ki pa seveda nikoli niso šla skozi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cecilie se je na Tinderju ujela z Izraelcem januarja 2018, nekaj mesecev po njeni selitvi v London. Opisal se je kot poslovnež, ki potuje po svetu, na njegovem profilu na Instagramu pa je našla številne fotografije, na katerih pozira na jahtah in v zasebnih letalih. Ko sta se tisti mesec srečala na kavi v londonskem hotelu Four Seasons s petimi zvezdicami, je Cecilie priznala, da je med njima takoj začutila privlačnost. Leviev ji je v spremstvu svojega telesnega stražarja povedal, da je izvršni direktor diamantne družbe, že na prvem zmenku pa prosil Cecilie, naj se mu pridruži na zasebnem letalu v Bolgarijo, kjer je imel sestanek. V trenutku se je strinjala.

Ko se je vrnila v London, ji je Leviev poslal 100 rdečih vrtnic, v Oslu pa sta se v naslednjih nekaj tednih tudi dvakrat srečala, ko je bila na obisku pri družini. Njuno razmerje se je hitro razvijalo in večino dneva sta bila v stiku preko sporočil in klicev, v katerih ji je ves čas govoril, kako zelo jo ljubi in pogreša. Nekaj tednov kasneje pa ji je sporočil, da se je več milijonov vreden posel, ki ga je poskušal skleniti, sfižil in da je sedaj njegovo življenje v nevarnosti. Zaradi tega naj bi mu odsvetovali potovanja v London in uporabo bančnih kartic, ki naj bi jih sovražniki spremljali. In Cecile mu je verjela, saj ni imela razloga, da mu ne bi. Na svoje oči je namreč videla njegovo premoženje in bogastvo. Ko jo je prosil, če lahko uporablja njene bančne kartice in če mu lahko posodi več deset tisoč evrov, niti za sekundo ni oklevala. "Govorili smo mi, da sem neumna, jaz pa sem resnično verjela, da je v nevarnosti."

V naslednjih tednih je Leviev zahteval vedno več denarja in obljubil Cecilie, da bosta, ko bo pogodba sklenjena, živela srečno do konca svojih dni. Po treh mesecih zveze ji je sredi noči poslal fotografije iz zadnjega dela reševalnega vozila in napisal, da sta bila z osebnim varnostnikom napadena. Ker se je njegova varnostna situacija poslabšala, Cecilie pravi, da je na njegovo zahtevo najela posojilo v višini 18.500 funtov (22 tisoč evrov) in odletela na Nizozemsko, da bi Levievu dala gotovino. "Pritiska, pod katerim sem bila, ni mogoče opisati," pravi.

Pomladi 2018 je Leviev potoval v Španijo, Francijo, Avstrijo, Švico in Italijo predvsem na račun Cecilie. In 13 tednov po njunem prvem zmenku je njen dolg iz posojil in kreditnih kartic presegel 185.000 funtov (221.822 evrov). Da je bila prevarana, je spoznala, ko banka v Londonu ni prepoznala čeka, ki ji ga je dal. Ko so preiskovalci podjetja videli fotografije Levieva, pa so potrdili, da ga preiskujejo zaradi enake prevare nad drugimi žrtvami.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Cecilie ga je seveda prijavila policiji, prijavila je tudi to, da ji je grozil, po tem ko mu je dala jasno vedeti, da ve, kdo v resnici je. A policija ni naredila ničesar. Cecilie je preiskovalce American Expressa prosila za več podrobnosti in povedali so ji, da je rojstno ime Simona Levieva pravzaprav Shimon Hayut. Odkrila je, da je bil leta 2016 na Finskem obsojen na dve leti zapora zaradi poneverbe 167.000 funtov (200.000 evrov) trem ženskam. Marca 2017 je bil izpuščen in deportiran v Izrael, kjer so ga iskali zaradi obtožb zaradi goljufije s čeki. Konec leta 2018 je Cecilie svojo zgodbo dala norveškemu časopisu VG.

Novinarji so izsledili njegov dom v predmestju Tel Aviva, kjer je njegova mati povedala, da z njim ni govorila od njegovega 18. leta. Odkrili so, da je uporabil več vzdevkov in je bil leta 2011 obtožen kraje, ponarejanja in goljufije, a je pobegnil in prevzel novo identiteto. Novinarji so tudi opazili, da je Leviev uporabil eno od Cecilienih kreditnih kartic za rezervacijo letov za žensko v Stockholmu po imenu Pernilla Sjöholm, ki so jo izsledili prek družbenih omrežij.

"Spoznala sem ga marca 2018," pravi Pernilla. To je bilo le dva meseca po tem, ko je prvič srečal Cecilie. Videla sta se v Amsterdamu, Stockholmu, Mykonosu in Rimu ter postala dobra prijatelja. Vsaj tako je mislila. Zahteve za denar so se začele novembra 2018. "Rekel je, da je ogrožen in da ne more zaupati nikomur razen meni." Pernilla trdi, da mu je posodila prihranke v višini 25.000 funtov (30 tisoč evrov) in mu plačala več letov. Leviev je obljubil, da ji bo poplačal, nato pa trdil, da so njegove račune zamrznili njegovi sovražniki.

Takrat so novinarji VG navezali stik z njo in ji razkrili resnico. "Nisem mogla verjeti, da oseba, za katero sem mislila, da jo poznam, lahko naredi kaj takega. Bilo je, kot da bi umrl prijatelj,'' pravi Pernilla, ki je goljufijo prijavila švedski policiji.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kje je Leviev danes?

Ko je bila zgodba objavljena v medijih, so se javile številne ženske, ki jih je Leviev tekom let okradel in pretental. Končno so ga aretirali oktobra 2019, in sicer v Grčiji, kamor je priletel z novim lažnim imenom in s ponarejenim potnim listom. Izročili so ga Izraelu, kjer je bil decembra istega leta obsojen na 15 mesecev zapora in primoran svojim žrtvam plačati 31.000 funtov (37 tisoč evrov) odškodnine in 4.200 funtov (5000 evrov) denarne kazni. Toda v petih mesecih je bil Leviev izpuščen na prostost. Do danes se še ni soočil z obsodbami za domnevne prevare nad Cecilie, Pernillo in drugimi žrtvami, prav tako zanika, da je naredil kar narobe. Švedskemu mediju in Netflixu, ki je predvajal dokumentarni film o njem, grozi s tožbami. 

"Imam pravico izbrati katero koli ime hočem, nikoli se nisem predstavljal kot sin nikogar, ampak ljudje uporabljajo svojo domišljijo," je povedal za izraelski Channel 12 News. "Morda je bilo v procesu njihovo srce zlomljeno ... Nikoli pa jim nisem vzel niti centa; te ženske so uživale v moji družbi, potovale so in si lahko ogledale svet na moje stroške," je dejal.

Še naprej je aktiven na Tinderju in Instagramu, kjer je njegov profil zdaj nastavljen kot zaseben. V tem času je imel tudi novo dekle Mono, s katero naj bi se sicer pred kratkim razšla, a sta ostala prijatelja. Mona trdi, da je bila zgodba, da je Simon prevarant, laž. Pravi, da je Leviev največji človek, kar jih je poznala in trdi, da je za njena darila zapravil več kot 2,5 milijona, vključno z avtomobilom v vrednosti 250.000 funtov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395