Zadovoljna.si
42159a9def_60419807

Novice

Slovenska pevka na odru s svetovnim opernim zvezdnikom

zadovoljna.si
31. 01. 2018 12.38
0

Elvira Hasanagić je mlada operna pevka, ki živi na relaciji München – Ljubljana, svojo mladost pa je preživela v slikoviti Idriji. Strast do opernega petja je spoznala šele v gimnaziji, ko je kot najstnica na radiu slišala peti znano Mario Callas z arijo iz Verdijeve opere La Traviata.

Melodijo si je stalno ponavljala in tudi uspela odpeti vse tone. V Idrijo je prišla učiteljica solo petja, ki je v glasu začutila nekaj zanimivega, ter Elviro povabila na ure solo petja. V treh mesecih jo je tudi pripravila za regijsko tekmovanje po posluhu, saj še ni znala brati not. »Na tem tekmovanju sem zmagala in potem šla še na državno, kjer sem prav tako zmagala.« se svojih začetkov spominja Elvira »To je bil talent, potem pa se je začelo delo«. Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani je dokončala v dveh letih in šolanje nadaljevala v Nemčiji na Münchenski akademiji za glasbo. »Prišel je študij, kjer sem nadgradila svoj talent in je do izraza prišla marljivost, sicer pa moraš stalno vaditi in iskati nova znanja. V Nemčiji sem se naučila se večje marljivosti, natančnosti in discipline, le tako lahko uspešno opravljam poklic operne pevke.«

Trenutno je stalno angažirana v Dresdnu, veliko pa gostuje tudi po Evropi, čez lužo in v Sloveniji. »Z veseljem se vrnem v Idrijo, kadar le morem. Rada imam Slovenijo in Ljubljano, to je moj srčni dom. Vendar se od Nemčije in ostalega dela sveta verjetno nikoli ne bom mogla posloviti, saj je delo umetnika vezano na kovčke. Tudi same vloge zahtevajo, da se vživim v različna kulturna okolja.« pravi Elvira, ki se je med študijem v Ljubljani zelo navezala tudi na glavno mesto. Že od samega začetka njene profesionalne pevske poti jo kritiki, kot tudi publika in strokovna javnost, označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni.

Njena uspešna operna pot in življenjske izkušnje v tujini pa se odražajo tudi v njenem delu in vlogah, ki jih poje. »Ko pridejo vloge, jih z določenimi življenjskimi izkušnjami poješ drugače kot brez njih. Zgodbo že moraš razumeti, ampak ko imaš osebno izkušnjo, jo lahko daš v petje.« V eni od najpomembnejših strokovnih nemških revij Das Opernglas so jo za vlogo Lucie v Donizettijevi operi Lucia di Lammermoor razglasili za novo pevko belcanta. Sodelovala je z orkestri svetovnega slovesa kot so Orkester Bavarskega radia in Berlinska državna kapela, s Slovensko filharmonijo in Orkestrom Državnega gledališča am Gärtnerplatz iz Münchna. Za umetniške dosežke v letu 2017, ji je mesto Dresden in Nemško društvo za podporo opernih pevcev podelilo naslov Mlada umetnica leta 2017. Elvira Hasanagić je dobitnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (leta 2016 je prejela 1. nagrado in posebno nagrado žirije na mednarodnem tekmovanju »Zinka Milanov«) ter štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana. Decembra 2017 je debitirala v Deutsche Oper Berlin, marca pa jo čaka še debi v priznanem Teatru Colón iz Buenos Airesa.

14. februarja, na najbolj romantični večer v letu, bo Elvira stopila na oder ob enem vodilnih svetovnih tenoristov Ramónom Vargasom! »Ramón Vargas je eden izmed najbolj iskanih tenorjev na svetu in priložnost, da bom nastopila z njim, je fenomenalna« še pravi o nastopu.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493