Zadovoljna.si
Srbija-1

Novice

/ Oglas

Srbija – raj za ljubitelje aktivnih in adrenalinskih počitnic

P.R.
23. 06. 2021 09.45
0

Zaljubljeni ste v naravo, nepregledna prostranstva nedotaknjene narave pa so ambient, v katerem si predstavljate svoje idealne počitnice? Na svetu je toliko destinacij, ki ponujajo osupljive poglede, in zakaj ne bi na vrh seznama želja krajev, ki jih želite obiskati, dodali tiste, ki so na dosegu roke ...

Med vsemi naravnimi lepotami Srbije, kjer boste lahko združili dobre in zdrave počitnice s čudovitimi razgledi in priložnostmi za popolne fotografije, smo izbrali šest osupljivih razglednih točk, ki jemljejo dih. 

Ogled številnih izmed njih je odlična priložnost za pohod po nedotaknjeni naravi. Prihod do nekaterih zahteva malo več truda (kar je dodaten izziv za bolj izkušene in pripravljene popotnike), a pogled od zgoraj, skozi oblake, na doline, meandre rek in široka zelena prostranstva je neprecenljiv! 

•     Banjska stena – Nacionalni park Tara

Dve označeni pešpoti in makadamska cesta vodijo do ene najbolj znanih in najlepših razglednih točk v Srbiji. Prijeten sprehod po gozdni poti vas bo pripeljal do jase in razgledišča, ki se nahaja na 1065 metrih nadmorske višine, od koder je nepozaben pogled na jezero Perućac, kanjon reke Drine in območje Osat v Bosni. 

Banjska stena
Banjska stenaFOTO: Milos Karaklic

•     Molitva – Uvac

Pohodniška pot do urejenega razgledišča z leseno ploščadjo vodi skozi razgibane pokrajine nestvarne lepote. Z razgledišča je razgled na Posebni naravni rezervat Uvac in čudovito Uvačko jezero z znanimi meandri. Sam vrh Molitva je na 1247 metrih nadmorske višine. Stene kanjona reke Uvac so naravni življenjski prostor beloglavih jastrebov, in let te redke in zaščitene ptice bo dopolnil vaš že tako osupljiv pogled.

Uvac
UvacFOTO: Oksana Skendzic

•     Kablar – Ovčarsko-kablarska soteska

Na vrh planine Kablar vodi 5 gorskih poti, krajše in težje vodijo po pečinah, daljše pa po manj zahtevnih obronkih planine. Razglednik Kablar bo pustil poseben vtis, saj se z njega vidijo meandri Zahodne Morave, ki se vije med strmimi planinami, pa tudi obrisi okoliških gora in mesto Čačak v daljavi.

Kablar
KablarFOTO: Dragan Bosnić

•     Kozji kamen - Stara Planina

Kozji kamen je razgledna točka v jugovzhodni Srbiji, enem od vrhov gore Vidlič in se nahaja na nadmorski višini 1181 metrov. Nahaja se tik nad Zavojskim jezerom, od koder se razteza pogled na celotno jezero, pa tudi na meandre reke Visočica na mestu, kjer se izliva v jezero. V daljavi nad jezerom se vidijo vrhovi Babin Zub in Midžor - najvišji vrh Stare planine.

Stara planina - Tupavica
Stara planina - TupavicaFOTO: Andrej Nihil

•     Nacionalni park Ploče – Đerdap

Približno 3,5 kilometra dolga pot vodi do Ploč, apnenčaste planote nad kanjonom Malega Kazana. Z razgledne točke na nadmorski višini 355 metrov se odpira edinstven pogled na Donavo in izvire Kazana - verjetno najlepši pogled na Donavo v njenem celotnem toku! Poleg glavne razgledne točke se lahko po gozdni poti sprehodite še do dveh razglednih točk, s katerih je Donava vidna z nekoliko nižje višine.

Nacionalni park Ploče – Đerdap
Nacionalni park Ploče – ĐerdapFOTO: Oksana Skendzic

•     Šiljak - vrh Rtnja

Rtanj je planina v vzhodni Srbiji, ki se dviga iz ravnice in konča v skoraj povsem pravilni apnenčasti piramidi. Najvišja točka Rtnja je vrh Šiljak na 1561 metrih nadmorske višine. Do vrha je mogoče priti po označenih poteh z različnih strani. Vzpon v zimskih razmerah odsvetujemo začetnikom, lotijo naj se ga le izkušeni in dobro opremljeni pohodniki.

Šiljak - vrh Rtnja
Šiljak - vrh RtnjaFOTO: Branko Rabicevic

Vsaka od teh pokrajin je po svoje drugačna in posebna in vam bo ostala v lepem spominu, ne glede na to, ali si jo ogledate ob zori, opoldne ali ob sončnem zahodu!

Za nadaljnje raziskovanje ambicioznejših plezalcev

Če iščete pravo pustolovščino in vznemirjenje, ki ga nudijo ekstremni športi, priporočamo tri privlačne ferate (tako imenovana via ferrata "jeklena cesta") v Srbiji. Občutite adrenalin na vrhu pečine z zagotovljeno največjo varnostjo.

•          Gornjak - Gornjačka soteska-Petrovac na Mlavi 

Ferata Gornjak se nahaja v Petrovcu na Mlavi, v Gornjački soteski, na pobočjih Malega Vukana. Do nje je iz Beograda mogoče priti v uri in pol z avtom. Povprečni čas vzpona je tri ure. Via ferrata Gornjak je težka in fizično zahtevna, z daljšimi odseki. Po vzponu se sprostite v termalnih vrelcih zdravilišča Ždrelo in uživajte v homoljskih specialitetah.

•          Kablar - Ovčarsko kablarska soteska 

Ta ferata v Srbiji vodi do jame Turčinovac (560 metrov nadmorske višine), pod goro Kablar, ki že od nekdaj privlači radovedneže s svojim videzom in nedostopnostjo. Ferata je visoka 45 metrov, vijuga se, njena skupna dolžina pa je 60 metrov. Na cilj se povzpnete z zavarovano lestvijo, z obvezno dodatno opremo - vrvjo, čelado in pasom ter v spremstvu izurjenih vodnikov. Turo lahko zaključite s spustom s kajakom po Zahodni Moravi in ​​tako zaključite avanturistični dan v čudoviti soteski.

•          Berim - jezero Gazivode Zubin Potok

Ferata se nahaja na skalah Berima na planini Mokra Gora. Od Zubinega Potoka je oddaljena 25 km po poti, ki gre čez jez "Gazivode" do šole v vasi Kovače, nato pa še po makadamski cesti do Previje in naprej do Berima. To je najdaljša in najtežja ferata v Srbiji, začne se pri logističnem kampu na planinski poti in je sestavljena iz več odsekov.

Adrenalinska avantura v Srbiji čaka na vas!

Več informacij je dostopno na spletni strani:  https://www.srbija.travel/en

Naročnik oglasa je Turistična organizacija Srbije.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399