Zadovoljna.si
Huawei P20 Pro

Novice

/ Oglas

Tečaj fotografiranja hrane s Huawei P20 Pro

P.R.
17. 05. 2018 00.30
0

Vsi hrepenimo po popolni fotografiji. Za naš Instagram, Snapchat ali Instagram Stories. Če ne prvo, pa za lep okvir na steni ali v album za večni spomin.

S svojim zmenkom si pravkar vstopila v restavracijo. Po tem, ko sta se udobno namestila, pogled že bega po meniju in ugotavlja, kaj bi vi in vaši prijatelji na družbenih omrežjih lahko večerjali. Hrana prispe in iz žepa potegnete telefon ter se lotite dela. Deset posnetkov, a noben ni izpadel dobro. V želodcu vam kruli, medtem ko se postrežena predjed ohlaja. Dvignete pogled in vidite, da tudi vaš zmenek izgublja potrpljenje. Kaj storite?

Naj bo luč!

Ko se zdi, da nič ne gre prav, je najprej pametno preveriti svetlobne pogoje. Fotografija je umetnost svetlobe. Svetloba je vaš prijatelj, zato se prepričajte, da fotografirate v ustreznih pogojih.

Fotografije hrane izpadejo najbolje v mehki, razpršeni, naravni svetlobi. To zagotavlja, da bodo vse podrobnosti na subjektu dobro osvetljene.

Dobra naravna svetloba naredi veliko razliko.
Dobra naravna svetloba naredi veliko razliko.FOTO:

Fotografije, ki jih vidite zgoraj so nastale s pametnim telefonom Huawei P20 Pro z omogočeno napredno umetno inteligenco. V času zajema smo imeli srečo, da so oblaki prekrili opoldansko sonce in razbili trdo svetlobo opoldanskega sonca. To nam je omogočilo čudovit posnetek na levi. Za dodatek so mehke sence, ki jih je narisala naravna svetloba izpostavile podrobnosti v solati in ji s tem dale bolj poln, tridimenzionalen izgled.

Fotografija iz notranjosti na desni strani je bila zajeta kamlu po tem v bližnji veleblagovnici. Medtem ,ko so barve še vedno živahne, zahvaljujoč napredni umetni inteligenci, pa fotografije izgleda precej ploščato v primerjavi s tisto od zunaj.

Lepota je v preprostosti

Ni potrebno, da je vsak posnetek razburljiv – naj vas ne bo strah preprostih reči.

Preprostost je ključ.
Preprostost je ključ.FOTO: Huawei Slovenija

Izberite preprosto ozadje s preprostim vzorcem. Igrajte se s kontrasti. V kolikor fotografirate krožnik hrane bodite pozorni, da je krožnik čist in obrišite majhne drobtine in kapljice, ki bi lahko uničile kompozicijo. Lahko uporabite rekvizite, a ne pretiravajte z njimi. Izberite takšne, ki dodajo k zgodbi – pribor je pogosti rekvizit, a če fotografirate hrano, ki ste jo skuhali sami poskusite uporabiti neuporabljene sestavine in s tem povejte občinstvu iz česa je ta mojstrovina.

Ujemite vašo hrano v najboljšem stanju z najboljšo opremo

Poglejte si ti dve fotografiji:

Solata iz zelenega graha: primerljiv telefon (levo), P20 Pro (desno)
Solata iz zelenega graha: primerljiv telefon (levo), P20 Pro (desno)FOTO:

Kakovost hrane ima svojo ceno, zato se prepričajte da ji vaš fotoaparat dela uslugo. Primerjava zgornjih fotografij jasno pokaže, da je desna jasen zmagovalec z bolj izrazitimi ter živimi barvami in boljšim fokusom na subjektu. To je posledica napredne umetne inteligence, ki jo Huawei daje v naprave in je bila omogočena za desno fotografijo.

Ko umetna inteligenca na P20 Pro zazna, da ste fotoaparat usmerili v nekaj užitnega, samodejno zazna hrano in prilagodi barve tako, da so zeleni in rdeči odtenki bolj živahni in resnično izstopajo. Rezultat? Bolj užitne fotografije hrane, ki vam prinesejo več všečkov na družbenih omrežjih.

Jušni bento: primerljiv telefon (levo), P20 Pro (desno)
Jušni bento: primerljiv telefon (levo), P20 Pro (desno)FOTO:

Ste že kaj lačni? Tile posnetki hrane so vam gotovo vzbudili tek. Tudi vi lahko dosežete enak učinek pri vaši publiki s Huawei P20 in P20 Pro. Preizkusite ga.

Preskok generacij

“Navajeni smo, da vsaka nova generacija pametnih telefonov prinese nekoliko boljšo kamero od prejšnje. Vendar pa se po ogledu fotografij in rezultatov telefona P20 Pro zdi, da je Huawei preskočil generacijo ali dve,“ so v sklepu testa zapisali pri DXoMark. “Rezultati so preprosto tako dobri. Trojna kamera na P20 Pro je največja inovacija, ki smo jo videli na področju mobilne fotografije v zadnjem času in popolnoma spreminja pravila igre.”

Celotna testa si lahko preberete tukaj: P20 in P20 Pro.

Težke naloge postanejo preproste

V nasprotju s splošnim prepričanjem je veliko vsakodnevnih nalog v pametnih telefonih zelo zahtevnih. Kako se telefon odloči, kaj mora biti na fotografiji ostro in kaj ne? Običajno želimo, da je oster obraz osebe, ki jo fotografiramo – zato je bil razvit algoritem, ki prepozna obraze in jih ustrezno izostri. Vendar pa je to zgolj rešitev za eno sceno – portrete.

Huawei P20 Pro
Huawei P20 ProFOTO: Huawei Slovenija

Pametni telefoni z umetno inteligenco, kot je Huawei P20 Pro, omogočajo, da se ta nabor razširi. Tako P20 Pro prepozna kar 19 različnih scen in samodejno prilagodi vse parametre. Tako kot ljudje hitro razločimo, kaj je glavna tema fotografije in nemudoma vemo, da gre recimo za rože, tudi telefon sedaj prepozna rožo in jo še dodatno loči od ozadja. S tem postane sicer  kompleksna naloga zelo preprosta. Zato Huawei vztraja pri umetni inteligenci za prepoznavo objektov – umetna inteligenca ima velik potencial.

Poleg prepoznave in upravljanja prilagoditev pred fotografiranjem pa umetna inteligenca zmore prepoznati in poravnati, na primer, ukrivljen horizont. Če je ozadje fotografije presvetlo, ga bo sistem potemnil in pri tem upošteval tudi tematiko fotografije. Vse to je mogoče le, če telefon zna ločiti med nebom, zgradbo, okolico in subjektom, ki ga fotografiramo (tudi, če obraz ni viden).

Vedno urejene fotografije – s pomočjo umetne inteligence!

Vsem znana situacija: vrnete se s počitnic s kupom fotografij, ki jih nameravate urediti in ustrezno označiti, a tega nikoli ne storite. Rezultat je kaos v galeriji slik na pametnem telefonu. Ali ne bi bilo prikladno, če bi to lahko storil nekdo namesto nas? Na srečo nam lahko na pomoč priskočijo algoritmi umetne inteligence. Huaweijev pametni telefon zna samodejno označiti fotografije in prepoznati scene, ljudi ter kraje. Huawei P20 Pro poskrbi, da v galeriji slik vlada red in vam tako prihrani kar nekaj časa.

Ključne lastnosti serije Huawei P20

Napreden sistem kamer zajame več svetlobe, več podrobnosti in več lepote s pomočjo revolucionarne trojne kamere Leica s 5× hibridnim zoomom na modelu Huawei P20 Pro ter dvojno kamero Leica na modelu Huawei P20.

Inovativne fotografske zmogljivosti, ki jih nadgrajujeta t. i. Master AI, ki omogoča učinke profesionalne fotografije s pomočjo umetne inteligence, ter Huawei AIS za zmogljivo tehnologijo umirjanja slike.

Komajda prisoten rob okoli zaslona ter oblikovanje z osupljivimi barvami, ki jih je navdihnila svetloba. Končna obdelava površine, ki odbija in lomi svetlobo, je osupljiva. Med drugim se svetloba lomi s posebno obdelavo površine z učinkom barvnega preliva, ki jo najdemo tako na modelu Huawei P20 kot tudi na P20 Pro.

Vrhunska zmogljivost, ki jo prinašata Kirin 970 z namensko nevronsko procesno enoto (NPU - Neural Processing Unit) ter vmesnik EMUI 8.1, ki temelji na sistemu Android 8.1 za najboljšo in gladko uporabniško izkušnjo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

 

Naročnik oglasa je Huawei Technologies Ljubljana d.o.o.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399