Zadovoljna.si
Po kitajsko naj bi se pravilno sedelo na dveh tretjinah stola, trebuh bi morale tiščati navznoter, noge pa držati trdno skupaj.

Novice

Tečaj za popolne ženske: trebuh not', noge skupaj!

Ma.K.
20. 06. 2019 08.19
0

Na eni od univerz na jugu Kitajske Duan Fengjan študira računovodstvo, ob tem pa se izobražuje še na posebni šoli, v kateri dekleta učijo, kako naj bodo dobre žene. Na tečaju, ki se je začel marca, kmalu zatem, ko je Kitajska ukinila omejitve predsedniškega mandata in tako omogočila neomejeno vladavino predsednika Ši Džinpinga, sta začela Čendžuang College in vsekitajska ženska federacija (All-China Women's Federation) študentke usposabljati na področju primernega oblačenja, pravilnega sedenja ter strežbe soprogu in gostom, ki pridejo na obisk. Le tako bodo namreč v ponos svoji družini in predsedniku Šiju.

"Sedeti morate na zunanjih dveh tretjinah stola, vaša zadnjica ne sme zavzeti celotne sedalne površine," je naučeno ponovila 21-letna Duan Fengjan ter prijateljicam demonstrirala pravilen način sedenja. "Nato potegnete trebuh noter, se sprostite in dvignete ramena ter daste noge skupaj," je pokazala študentkam in novinarjem The Washington Posta, ki so bili na učni uri. Vse to je praktični del tečaja za dekleta, katerega cilj je ustvariti "nasmejane, pametne in popolne" ženske. Modrost naj bi razvijale s preučevanjem kitajske zgodovine in kulture, vedrino in nasmejanost pa s slikanjem. Za piko na i popolnosti naj bi poskrbelo zavedanje, da za izjemen videz ne potrebujejo gore ličil, temveč čisto dušo in ponižnost.

Po kitajsko naj bi se pravilno sedelo na dveh tretjinah stola, trebuh bi morale tiščati navznoter, noge pa držati trdno skupaj.
Po kitajsko naj bi se pravilno sedelo na dveh tretjinah stola, trebuh bi morale tiščati navznoter, noge pa držati trdno skupaj.FOTO: Shutterstock

Vračanje k tradicionalni delitvi vlog

Komunistična partija naj bi si želela, da so kitajske ženske izobražene, toda v času upočasnjevanja ekonomske rasti in upadanja števila prebivalstva se obenem vračajo tudi k ideji, da so moški tisti, ki bi morali služiti in domov nositi denar, ženske pa naj bi bile predvsem dobre soproge, matere ter gospodinje. In prav take naj bi bile ob koncu tako imenovanega tečaja za popolne ženske; naučili naj bi jih, kako se morajo vesti v novi sodobni kitajski družbi. Poleg tega naj bi bil to tudi odgovor na poziv predsednika Ši Džinpinga k izobraževanju v tradicionalnem kitajskem slogu in pripravi žensk za poslovni trg ter sočasno za prizadevno izpolnjevanje vloge, ki jo ima kot žena in gospodarica doma.

V delih Kitajske za dekleta organizirajo tečaje, kjer jih učijo pravilnega oblačenja, sedenja, vedenja v zakonu in gospodinjenja.
V delih Kitajske za dekleta organizirajo tečaje, kjer jih učijo pravilnega oblačenja, sedenja, vedenja v zakonu in gospodinjenja. FOTO: Shutterstock

"Vloga ženske v družini je zdaj veliko pomembnejša, kot je bila še pred desetletjem," je povedala vodja programa za popolne ženske Šeng Džje. Po 40 letih velike gospodarske transformacije so Kitajke danes v povprečju bolj zdrave, bogatejše in bolj izobražene kot kdajkoli prej, vendar še vedno zaostajajo za moškimi kolegi. Vodilnih kadrov v državi to ne skrbi. Tudi partija si želi izobraženih žensk, zaskrbljena pa je, da si te ženske morda ne bodo želele zakona in otrok, kar naj bi bilo še posebej zaskrbljujoče zaradi presežka moških, ki ga je povzročila več desetletij trajajoča politika enega otroka. Bojijo se, da bi tak trend lahko srednjeročno močno destabiliziral državo.

Najprej zagovarjal pravice žensk, zdaj jih vrača za štedilnik

"V prihodnosti bodo morale ženske bolj vestno izpolnjevati svojo vlogo žene in matere," je povedala Leta Hong Fincher, avtorica knjige Betraying Big Brother: The Feminist Awakening in China (v prevodu: Izdaja Velikega brata: prebujenje feminizma na Kitajskem). Čeprav takšno mišljenje prevladuje že desetletja, še posebej seksistična sporočila, povezana z zakonsko zvezo, je Čendžiang prvi program "ženskih vrednot" v času Šijeve vladavine. Novinarji The Washington Posta so kot prvi dobili priložnost obiskati to ustanovo in se pogovarjati s študentkami, a zgolj ob navzočnosti njihovih mentoric. "Po tradicionalni kulturi bi morale biti ženske nežne in skromne, moški pa trdo delati in skrbeti za svojo družino. Tega si želim tudi sama, saj bi bila rada dober vzor svojih otrokom," je povedala 21-letna študentka računovodstva Duan.

V kitajsko kulturo se vrača jasna delitev vlog med spoloma: moški naj dela in nosi domov denar, ženska pa naj bo dobra žena, mati in gospodinja.
V kitajsko kulturo se vrača jasna delitev vlog med spoloma: moški naj dela in nosi domov denar, ženska pa naj bo dobra žena, mati in gospodinja.FOTO: Shutterstock

V prvih letih vladavine se je Ši narodu predstavljal kot veliki zagovornik pravic žensk in je celo pred Združenimi narodi povedal, da je enakopravnost žensk v družbi "velika stvar". Toda trenutna domača politika ne sledi tem njegovim besedam. Kitajska je pred nedavnim namreč priprla pet mladih feministk in preprečila LGBT aktivizem. Ši ni dosegel nobenega bistvenega napredka na področju vključevanja žensk v visoke kroge političnega upravljanja in ni niti poskušal zmanjšati razlike v plačilih med moškimi in ženskami. Zdi se, da se veliko bolj intenzivno ukvarja s spodbujanjem vizije "harmoničnih" moško/ženskih gospodinjstev, pri čemer v ospredje postavlja delovnega očeta, ki mu sledi dragocena mati, zadolžena predvsem za to, da skrbi za otroke in starejše. Partija poudarja, da je to odraz konfucianizma, ki velja za središča kitajske kulture.

Ženske bi morale 'biti tiho'

Kritiki po drugi strani menijo, da bi se morala Kitajska obrniti v prihodnost, ker se časi vendarle spreminjajo. "Naša tradicionalna kultura je polna omejitev in zatiranja žensk," je pred nedavnim povedala Lu Pin, vplivna kitajska feministka, katere spletna stran je bila pred kratkim cenzurirana. "Ali je res treba ženske potisniti nazaj v njihove tradicionalne vloge?" se sprašuje. Vplivneži na vrhu politične garniture naj bi po njenem mnenju namreč poskušali narediti točno to.

Kitajske oblasti skušajo ženske znova prepričati o tem, da je njihovo primarno mesto doma, v kuhinji.
Kitajske oblasti skušajo ženske znova prepričati o tem, da je njihovo primarno mesto doma, v kuhinji. FOTO: Shutterstock

Lani so krožile zgodbe o podjetju na severu Kitajske in njihovi "tradicionalni šoli kulture", kjer naj bi ženskam govorili, da morajo "biti tiho in opravljati več gospodinjskih del" ter da morajo strogo slediti možem. "Ne upirajte se, ko vas tepejo, ne ugovarjajte, ko vas kritizirajo, in ne glede na vse, nikoli se ne ločite"« naj bi učenkam svetovala ena od učiteljic te šole. "Ženske bi morale ostati na dnu družbe in ne bi smele imeti nobenih višjih ambicij," naj bi učenke učila druga predavateljica. Ko so te izjave prišle v javnost, so lokalni uradniki dejali, da takšna sporočila škodijo "temeljnim socialističnim vrednotam" in so zahtevali preiskavo. Feng Juan, aktivistka, ki se zavzema proti nasilju v zakonski zvezi, je dejala, da se osredotočanje na vrednote žensk kljub temu nadaljuje, se še izdatno spodbuja in je zelo trdovratno. "V tem trenutku je poudarek le na družinski vlogi ženske, medtem ko se o vlogi moškega v domačem gospodinjstvu ne govori," je poudarila.

Kaj pa tečaji za moške?

Torej bi morale na sebi delati samo ženske in se truditi biti boljše. Podobni tečaji za moške namreč ne obstajajo, vse udeleženke tovrstnih izobraževanj in predavateljice na njih so prav tako ženske. Oboje so poudarile, da si morajo mlade ženske nenehno prizadevati izboljšati svoje kvalitete. Uspeh naj bi po njihovem prepričanju zahteval konstantno "samokultivacijo", kar po besedah kritikov ne bi bilo slabo, če bi se le uporabljalo pri obeh spolih.

19-letna Li Ziji je študentka predšolske vzgoje in novinarjem je potožila, kako ji ves čas govorijo, da za ženske dobre ocene niso dovolj. "Ko sem bila v srednji šoli, mi je učitelj povedal, da je sprejemni izpit na fakulteto zadnji pošten izpit v mojem življenju, saj mi zaradi ne preveč popolnega videza nikoli ne bo uspelo zgraditi kariere," je povedala. Da, fantje so v prednosti, že samo zaradi spola, je dodala, a "prepričana sem, da družba veliko pričakuje tudi od deklet". Njena kolegica, 18-letna Vang Caidie, bodoča medicinska sestra, je povedala, da so jim svetovali, naj si nanašajo malo ličil, da bi bile videti profesionalno, medtem ko videza njihovih moških kolegov nikoli nihče ne komentira, čeprav naj bi mnogokrat zaudarjali in v šolo prihajali neurejeni. Ne skrbijo je dvojna merila, temveč dejstvo, da ure učenja o tem, kako sedeti, stati in servirati čaj, vsi dojemajo kot zabavne in koristne. "Še preden se razgovor za službo začne, bomo morale načinu, kako bomo sedele in stale, nameniti več pozornosti kot temu, zaradi česar smo tam," je potarnala. 

Vse Kitajke nad svojo domnevno nujno tradicionalno vlogo niso preveč navdušene.
Vse Kitajke nad svojo domnevno nujno tradicionalno vlogo niso preveč navdušene.FOTO: Shutterstock

Udeleženka tečaja Duan se z njenimi trditvami nikakor ne strinja. "Vse, kar se naučimo na teh tečajih, je naša prednost v primerjavi s tistimi, ki se ga ne bodo udeležile," je poudarila. Vodja programa za popolne ženske Šeng Džje novinarjem ni želela veliko govoriti o pravicah žensk, ker kot je poudarila sama, ni feministka, niti seksistka, temveč zgolj učiteljica in predavateljica. Njen cilj naj bi bil mlade dame naučiti vsega, kar potrebujejo za uspešno in izpopolnjeno življenje, ter s tem pomagati narodu na poti v boljši svet. "Država želi namenjati večji poudarek tradicionalni kulturi, zato omogočamo tovrstne tečaje. To je novo obdobje za našo državo, ki se, o tem sem prepričana, obrača v boljšo smer," je poudarila Šengova.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493