Zadovoljna.si
Apfelstrudel, jabolčni zavitek

Novice

To je sladica, na katero prisegamo Slovenci

Ma.K.
24. 05. 2021 10.06
0

Slovenci imamo kuharske recepte v malem prstu, odlični pa smo tudi v pripravi takšnih in drugačnih sladic. Ne le, da jih radi pečemo, odlično se izkažemo tudi v vlogi preizkuševalcev, zato pri nas še kako velja rek, da kosila ni konec, dokler na mizo ne pride sladica. Čeprav poznamo goro slovenskih peciv in radi preizkušamo nove recepte, pa pri sladkem še vedno ostajamo tradicionalisti. Veste, katero je naj slovensko pecivo?

Slovenci radi jemo, hrano pa radi tudi pripravljamo, kar smo dokazali v zadnjem letu, ko smo več časa preživeli doma in svoje kulinarične kreacije z veseljem objavljali na družbenih omrežjih. Še posebej so nam šle od rok sladice in pekovski izdelki, saj je v trgovinah dobesedno zmanjkovalo kvasa, narod pa je zajela popolna 'drožemanija'. Za Slovence sicer nasploh velja, da smo sladkosneden narod. Naša dežela ima bogato slaščičarsko dediščino in vsaka gastronomska regija je prepoznavna po številnih ponarodelih sladicah. Istra ima denimo hroštole, Trojane krofe, Bled kremne rezine, Ljubljana palačinke, Prekmurje prekmursko gibanico, Prlekija prleško, Štajerci pa pohorsko. Potem so tukaj še splošno priljubljene sladke pregrehe, kot sta orehova in potratna potica, razni kolači, rogljički in drobno pecivo, ocvirkove pogače ter znameniti štrudelj. Čeprav je zavitkov več vrst in so lahko glede na nadev tako sladki kot slani, je med njimi prav gotovo najbolj priljubljen prav jabolčni, ki je še vedno najpogostejši desert slovenskih nedeljskih kosil. 

Išče se naj slovensko pecivo!

Številni so zmotno prepričani, da gre za slovensko tradicionalno sladico. A temu ni tako. Jabolčni zavitek je bil namreč priljubljena jed Avstro-Ogrske monarhije in je še danes prisoten v vseh kuhinjah podonavske pokrajine, priljubljen pa tako rekoč po vsem svetu. Kako točno je recept nastal, ni znano, vendar pa je prav gotovo nanj vplivala kulturna izmenjava med vzhodom in zahodom. Jed je namreč 'sorodnica' baklave, ki je na prostore današnje Avstrije prišla prek Madžarske iz Otomanskega cesarstva. Ta informacija je presenetila tudi znanega slovenskega vplivneža ter ultimativnega ljubitelja jabolčnega štrudlja Uroša Bitenca, ki se kot voditelj nove oddaje Naj slovensko pecivo, kmalu podaja na lov za najboljšim in najbolj unikatnim pecivom na naših tleh. Mercator namreč v vseslovenski akciji išče najboljše in najbolj unikatno pecivo pri nas, ki ga bomo po koncu izbora pri najboljšem sosedu lahko tudi kupili. 

Oddaja, ki si jo bomo lahko ogledali na spletni platformi M SOSESKA, bo namreč imela tudi tekmovalno noto. Izmed vseh prijavljenih bo strokovna žirija, ki jo sestavljata tudi odlična poznavalca slovenske kulinarike, peciv in tradicionalnih receptov, prof. dr. Janez Bogataj in Polona Klančnik, namreč izbrala 8 kandidatov iz vse Slovenije. Te bo Uroš enega za drugim obiskal v njihovih omamno dišečih kuhinjah in jih spremljal pri pripravi izbrane sladice - od moke, pa do končnega izdelka. Nato se bodo finalisti srečali iz oči v oči, da preverijo moč konkurence, ocenjevalcem pripravijo svoje pecivo ter nagovorijo zbrano občinstvo. Žirija bo po preizkušanju izbrala tri superfinaliste, v Mercatorju pa bodo njihova peciva spekli in postavili na trgovske police. Nato bodo o resnično najboljšem slovenskem pecivu odločali kupci. 

Imate recept za naj slovensko pecivo?
Imate recept za naj slovensko pecivo?FOTO: Arhiv naročnika

Namig: tradicionalno, s pridihom modernega in osebnim pečatom

In katera je Uroševa najljubša sladica? »Jabolčni štrudelj,« izstreli kot iz topa. »V najstniških letih sem ga jedel vsaj dvakrat na teden. Nekako je bil že skoraj kot glavna jed, ne samo sladica. V zadnjem času pa sem odkril še potratno potico. Po navadi sem bil bolj na klasični orehovi, takšno smo v Tržiču, od koder prihajam, največkrat delali. Ko pa sem spoznal še ženine štajerske kraje, pa sem odkril še potratno, ki me zlasti v času velikonočnih praznikov napolni do sitega,« priznava simpatični voditelj, a v isti sapi dodaja, da to ni skrivni recept za zmago, saj ima sam kot oboževalec sladic zgolj vlogo preizkuševalca. Kaj pa kakšen namig vsem, ki razmišljajo o prijavi? »Pri receptih iščemo nekaj posebnega, izstopajočega, zanimivega. Marsikdo zna speči dobre piškote, v oddaji Naj slovensko pecivo pa iščemo res poseben recept. Tistim, ki se bodo prijavili, svetujem, naj receptom, ki jih imajo doma, dodajo svoj osebni pečat in jih odenejo v moderno preobleko. Nekaj,  kar bo naredilo končni izdelek poseben. Mogoče kakšno skrivno sestavino, na katero v tradicionalnem pecivu ne bi niti pomislili.«

Avtorja zmagovalnega recepta bo Mercator nagradil z 2.000 evri nagrade, pecivo pa uvrstil v svojo stalno ponudbo, da se bomo lahko z njim sladkali čisto vsi. Na natečaj se lahko prijavite na spletni platformi M SOSESKA, ki je namenjena aktivnemu preživljanju prostega časa, spodbuja raznolik življenjski slog, ruši tabuje o veganstvu, niza ideje za okusna kosila in romantične večerje, vabi k ustvarjanju najboljših sladic, obenem pa odstira skrivnosti gospodinj, navdušencev nad tehnologijo, kulturo, glasbo in še marsičem. Temelji na videovsebinah, do katerih lahko dostopajo prav vsi sosedje in čisto mogoče je, da bo ravno vaš pripravil najboljše slovensko pecivo. Če ga, seveda, ne prehitite in na natečaj prijavite svoj recept! 

Sponzorirana vsebina

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 658