Le kdo ne obožuje omamnega vonja po cimetu, vaniliji in drugih prazničnih začimbah, ki bo v naslednjih tednih napolnil marsikateri božično okrašen dom in tako dodal piko na i prazničnemu vzdušju?! Težko si namreč predstavljamo veseli december brez slastnih in sladkih dobrot, ki si jih v tem času lahko privoščimo brez slabe vesti in z njimi razveseljujemo svoje najbližje.
Receptov za praznične sladice je malo morje, od najbolj zahtevnih pa vse do povsem preprostih, tako da nihče nima izgovora, da se ne bi posladkal z doma pripravljenimi pecivi in drugimi dobrotami. Če imate otroke, bodo še kako navdušeno pomagali pri peki in predvsem okraševanju piškotov ter jih še bolj navdušeno tudi pojedli. Najrazličnejši piškoti ali medenjaki so odlična izbira za obiske, ki jih je v tem času več kot sicer. Če pripravljate za svoje najdražje pravo praznično pojedino, pa lahko spečete tudi potico, kakšno drugo klasično pecivo ali morda preizkusite kak nov recept za sladico z bolj modernim pridihom.
Skupne vsem prazničnim sladkim dobrotam so, kot rečeno, omamno dišeče začimbe, ki še dodatno pripomorejo k čarobnosti tega časa. V priljubljene piškote, pecivo ali kolače zato ne pozabite dodati ščepca ali dveh mletega cimeta, kardamoma in klinčkov, sladice pa lahko popestrite tudi z raznoraznimi začimbnimi mešanicami in sladkorji, ki so jim dodani značilni praznični okusi – pomaranča, vanilija in rum. Za še bolj dišeče in okusne praznike so poskrbeli tudi v podjetju Kotányi, saj v njihovi ponudbi med drugim najdete pester nabor začimb in začimbnih mešanic za pripravo tako slanih kot sladkih prazničnih dobrot ter napitkov. Če še vedno nimate idej, kaj pripraviti, imamo za vas odličen namig – s slastnimi božičnimi medenjaki zagotovo ne boste zgrešili, saj jih obožujejo tako otroci kot odrasli, priprava pa je povsem enstavna.
Medenjaki
Izjemen okus božiča: slastni medenjaki. Z okusi cimeta in koriandra v edinstveni začimbni mešanici Kotányi. Nepogrešljiva sestavina za vsakršno praznično peko piškotov.
Sestavine za 6 porcij:
-500 g ržene moke
- 125 g sladkorja
- 125 g medu
- 3 jajca
- 3 žličke sode bikarbone
- 2 žlici začimbne mešanice za medenjake Kotányi
- mleko
Priprava
1. Zmešajte moko, sladkor, sodo bikarbono in začimbno mešanico za medenjake.
2. Nato dodajte jajca in med in premešajte.
3. Pokrijte z aluminijasto folijo in pustite počivati pol ure.
4. Po delovni površini potresite moko in testo razvaljajte na debelino približno 1 cm.
5. Izrežite medenjake in jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko, premažite jih z mlekom in pecite približno 7 do 8 minut pri 175 C.
NAMIG: Če medenjake nekaj dni pustite v neprodušno zaprti posodi, se bodo zmehčali.
Sponzorirana objava