Top ideje za hitra poletna kosila

Top ideje za hitra poletna kosila

S.P.
23.06.2022, 5:00
Ne glede na to, kako zelo uživate za štedilnikom in sebe ter svoje bližnje razvajate z raznimi kulinaričnimi specialitetami, morate priznati, da je kuhanje lahko tudi stresno in zamudno. Še posebej takrat, ko ste v stiski časom, nimate več idej za raznolike obroke ali pa bi proste urice v poletnih dneh raje preživljali kje na svežem zraku namesto v vroči kuhinji. Zato je pomembno, da najdete pravo ravnovesje med vsemi obveznosti, smiselno organizirate svoj čas in s pomočjo preprostih trikov, pravih sestavin in kančka navdiha tudi med tednom, ko je časa manj, poskrbite, da bodo obroki uravnoteženi in okusni, želodčki pa siti in zadovoljni.

Nekaj trikov za boljšo organizacijo

Za začetek si pripravite seznam jedi, ki jih imate radi in vam prijajo v poletnih dneh. Tiste, ki zahtevajo nekoliko več časa in energije, lahko na primer pripravite med vikendi ali v deževnih popoldnevih in jih po porcijah hranite v zamrzovalniku za "hude čase". To velja predvsem za razne enolončnice ali na primer mesne kroglice v omaki. Ko zapišete vse jedi, ki jih po navadi pripravljate, pobrskajte po spletu in poiščite navdih ter dodajte na seznam nove ideje, kaj še lahko pripravite bodisi zase bodisi za družino ali prijatelje. Pogosto se namreč ujamemo v začaran krog enih in istih jedi, ki so preverjeno dobre in ne zahtevajo dodatnega razmišljanja. Nato obrnite list in napišite še seznam živil, ki jih je za pripravo vsakodnevnih obrokov s prvega seznama dobro imeti pri roki in se ne pokvarijo. Sem med drugim sodijo konzervirana živila, na primer tuna ali že pripravljena tunina solata, fižol, koruza, pelati, razna druga vložena zelenjava, različne vrste testenin, riž in druge žitarice. Ne pozabite niti na sveže sestavine, kot so jajca, mleko, siri in ostale sestavine, ki jih pogosto uporabljate, in tista živila, ki jih lahko hranite v zamrzovalniku. Ko imate pripravljen seznam priljubljenih jedi in polno shrambo, ne bo več dilem, kaj na hitro skuhati za naslednji dan. 

Obstaja malo morje različnih testenin, pripravimo jih lahko na tisoč in en način.
Obstaja malo morje različnih testenin, pripravimo jih lahko na tisoč in en način.FOTO: Arhiv narocnika

Da pa bo prav vsaka vaša jed pripravljena še hitreje in bo še bolj polnega okusna, so poskrbeli pri Podravki, ki že desetletja uživa zaupanje potrošnikov in z razlogom ohranja sloves vodilne blagovne znamke na področju prehrane v regiji. Njihov bogat asortiman izdelkov je kot nalašč za tiste, ki obožujete pristne in polne okuse, a vam pogosto zmanjka časa za pripravo zapletenih jedi. Zato napolnite shrambo z različnimi živili iz njihove ponudbe. Ne pozabite pa niti na pisano paleto mešanic za jedi Fant, ki bodo obogatile vaše kulinarično stvaritve, dolžina priprave obroka pa se bo občutno skrajšala. Pri tem je popoln okus jedi zagotovljen.

Nekaj idej za jedi, ki se jih ne morete nikoli naveličati

'Poke sklede' in solate

Kot vemo, je tako solate kot zadnje čase izjemno priljubljene 'poke sklede' mogoče pripraviti na tisoč in en način, zato so še kako dobrodošla izbira za hiter, zdrav in uravnotežen poletni obrok ali pa zgolj prilogo. Stopite iz okvirjev in se poigrajte z različnimi sestavinami, tako z zelenjavo kot beljakovinskimi živili, žitaricami, sadjem, testeninami, začimbami in prelivi. Presenečeni boste nad raznolikostjo okusov.

Dobrote z žara

Si predstavljate poletje brez žara? Mi tudi ne, zato vam toplo polagamo na srce, da čim bolj izkoristite možnosti, ki jih tovrsten način priprave hrane ponuja. Meso, ribe, zelenjava in celo posladki so hitro pripravljeni in s pravimi prilogami ter dodatki lahko tudi prave gurmanske poslastice. In kar je najlepše, med pripravo obrokov uživate na svežem zraku in tako združite prijetno s koristnim.

Testenine na tisoč in en način

Le kdo jih ne obožuje?! Obstaja malo morje različnih testenin, pripravimo jih lahko na tisoč in en način, uživamo jih v vseh letnih časih, s premišljeno kombinacijo drugih živil so lahko prava kulinarična poslastica, sicer pa idealna rešitev za dneve, ko smo v stiski s časom. Lahko so priloga na primer k mesnim jedem ali glavna jed. Omak za testenine je toliko, kolikor daleč seže vaša domišljija, saj se lahko igrate z okusi in sestavinami, tako da se jih pravzaprav ni mogoče naveličati. Nimate idej? V nadaljevanju vam ponujamo recept za torteline, ki bo z okusom zagotovo navdušil vse člane družine in pocrkljal vašo dušo. 

Mešanice Fant bodo skrajšale čas priprave jedi in obogatile okus.
Mešanice Fant bodo skrajšale čas priprave jedi in obogatile okus.FOTO: Arhiv narocnika

TORTELINI S PURANJIM MESOM IN ŠTIRIMI VRSTAMI SIRA

Preprosta, a izjemno okusna jed, ki jo pripravite v zgolj 40 minutah, prav vsi pa si bodo obliznili prste in želeli še.

Za štiri osebe potrebujete:

- 400 g puranjega fileja

- 500 g tortelinov s špinačo (ali s špinačo in sirom)

- mešanica za zapečeno piščančje meso s štirimi vrstami sira Fant (40 g)

- 250 ml smetane za kuhanje

- 2 žlici naribanega sira Grana Padana

Priprava:

Puranji file narežemo na kocke. V ognjevarno posodo dodamo torteline in puranje meso. Vsebino vrečke Fant zmešamo s 100 ml vode in smetano za kuhanje ter prelijemo čez vsebino v posodi. Vse potresemo z naribanim sirom. Pečemo okrog 30 minut v pečici, segreti na 200C. Zapečeno puranje meso postrežemo takoj s solato po želji.

Nasvet: Po želji lahko po jedi potresemo hrustljavo zapečene koščke pancete ali pršuta.

Pa dober tek!

Sponzorirana vsebina