Ljubiteljice kuhanja se zagotovo veselite, da bo v vaših kuhinjah znova zadišalo po omamnih jesenskih in kasneje prazničnih dobrotah. Le kdo ne obožuje slastne paradižnikove, korenčkove ali bučne juhe, pečenic in krvavic z repo ali zeljem, polnjenih paprik, raznih pečenk in drugih mesnih specialitet ali jedi na žlico po receptih naših babic?! Če povzamemo, je lahko kuha v tem času pravi balzam za dušo in telo, saj je možnosti neomejeno. Za piko na i prav vsake jedi pa seveda poskrbijo začimbe, česar se še kako dobro zavedajo v podjetju Kotányi, ki letos obeležuje že 140 let delovanja.
Začimba, ki je nepogrešljiva v vsaki kuhinji
Od samega začetka se trudijo svojim uporabnikom zagotoviti začimbe najvišje kakovosti, poleg tega ves čas presenečajo z novostmi ter ponujajo tako tradicionalne kot inovativne recepte za vse okuse. Njihova izjemno uspešna zgodba se je pravzaprav začela s sladko papriko, začimbo, ki je še danes nepogrešljiva tako rekoč v vsaki kuhinji. Je zelo vsestransko uporabna, še posebej pa se poda v enolončnice, golaže, paprikaše in druge jede na žlico, ki se bodo, kot rečeno, v tem času večkrat znašle na vašem jedilniku.
Če imate pri vas radi bolj blag in saden okus, je sladka paprika idealna izbira, ljubitelje pikantnih jedi boste navdušile z uporabo ostre mlete paprike, tistim, ki obožujejo vonj in okus po dimljenem, pa ponudite jedi z dodatkom dimljene paprike. In kar je najboljše, paprika, ne samo sveža, ampak tudi mleta, je prava zakladnica vitamina C, vsebuje tudi kopico drugih vitaminov in mineralov, hkrati pa ima termogenetičen učinek. Seveda majo številne pozitivne učinke na naše zdravje tudi številne druge začimbe, s katerimi boste poskrbele za božanski okus sezonskih jedi.
V kolikor niste najbolj vešče kuharice ali preprosto nimate idej, vam ponujamo dva recepta, ki bosta navdušila tudi najbolj izbirčne.
Papriciran piščanec s cmoki
Recept za kremastega in začinjenega papriciranega piščanca s cmoki izvira še iz časov avstro-ogrskega cesarstva. Jed je leta 1896 ustvaril János Kotányi, utanovitelj podjetja, še danes pa je enako okusna, kot je bila takrat.
Sestavine za 4 porcije:
cel piščanec, razrezan na kose (pribl. 1,2 kg)
1 žlica svinjske masti
4 čebule
250 ml sladke smetane
0.5 žlička Kotányi zdrobljenega majarona
1 žlica Kotányi sladke paprike
voda
Sestavine za jajčne cmoke:
500 g moke
250 ml mleka
3 jajca
1 ščepec Kotányi jedilne soli
1 ščepec Kotányi mletega muškatnega oreščka
1 ščepec Kotányi popra - črni mleti
Priprava
V pekaču popražite po dolžini narezano čebulo na zvrhani žlici svinjske masti. Primešajte zvrhano žlico paprike in polovico žličke zdrobljenega majarona, nato dodajte piščanca, razrezanega na porcije. Začinite s soljo in dobro premešajte, nato pa jed pokrijte in pustite, da se duši nekaj minut. Nato dodajte žlico vode in kuhajte piščanca do mehkega, vendar pazite, da se ne prismodi. Jed lahko postrežete tudi tako, da po okusu dodate 250 ml sladke smetane in jajčne cmoke razporedite ob robu sklede. Za jajčne cmoke zmešajte vse sestavine, da dobite nekoliko čvrsto testo, nato pa z dvema žličkama oblikujte cmoke in jih kuhajte v vreli soljeni vodi, dokler ne priplavajo na površje.
Juha z bučnimi semeni, ingverjem in v pečici pečenimi koščki buče
Čudovita bučna juha, začinjena z ingverjem in kurkumo, vas bo ogrela od znotraj – popolna jed za dobro počutje v turobnih jesenskih dneh. Odlična je tudi, če ji dodate malo bučnega olja.
Sestavine:
1 kg hokaido buče
2 celi čebuli
2 cela stroka česna
40 g bučnih semen
0.5 žličke Kotányi Bio Ingver mleti
1 l čiste zelenjavne jušne osnove
0.5 žličke Kotányi mlete kurkume
1 ščepec Kotányi himlajske soli
1 ščepec Kotányi popra - črni celi
oljčno olje
Priprava
Pečico pri segrevanju z zgornje in spodnje strani segrejte na 200 °C. Hokaido bučo operite, razpolovite in ji z žlico odstranite semena. Neolupljeno narežite na kocke, velike pribl. 2 cm. Bučne kocke marinirajte z 1–2 žlicama oljčnega olja, ingverjem in kurkumo ter skupaj z 2 neolupljenima strokoma česna položite na nizek pekač. Vstavite v pečico in pecite 25 minut. V neoprijemljivi ponvi na suho popražite bučna semena, dokler ne začnejo dišati. Nato jih postavite na stran. Čebuli olupite in drobno sesekljajte. V veliki kozici segrejte malo oljčnega olja, dodajte čebulo in jo pražite, dokler ne postekleni. Prilijte zelenjavno jušno osnovo in zavrite. Pečene bučne kocke vzemite iz pečice ter jih nekaj dajte na stran za okras. Pečena stroka česna olupite in ju skupaj s preostankom buče dodajte juhi. S paličnim mešalnikom zmešajte bučno juho, dokler ne dobi kremaste teksture, ter po okusu začinite s soljo in poprom. Juho nalijte v globoke krožnike, okrasite z bučnimi koščki in semeni ter postrezite.
Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za privlačno nagrado
Pri Kotanyi želijo svoj 140. rojstni dan praznovati z zvestimi uporabniki/-cami njihovih začimb in obiskovalci/-kami spletnega portala Zadovoljna.si, zato so v ta namen pripravili nagradno igro, v kateri bodo petim naključnim izžrebancem, ki bodo rešili kviz in sodelovali v nagradni igri, podelili praktično Kotányi posodo in paket začimb Kotányi. Čas je torej, da preveriš, kako vroča si!
Sponzorirana vsebina