Zadovoljna.si
Instagram

Lepota

Triki za popolno Instagramovo fotografijo

A.K
27. 08. 2018 08.18
0

Vsi vemo, da je Instagram platforma, na kateri lahko delimo utrinke življenja in vsega, kar nam je blizu. Modne navdušenke delijo najljubše stajlinge, gurmani svoje kuharske dosežke, navdušenci nad potovanji svoje avanture. Profili nekaterih so pravi balzam za oči, saj vsebujejo poenoteno barvno shemo in skrbno izbrane fotografije. Če bi radi svoj Instagramov profil dvignili na višjo raven in pridobili še več sledilcev, si preberite spodnje nasvete, ki se dotikajo vsebine in tudi tehničnih namigov.

Vsebinski nasveti:

1. Izberite temo, ki bo najbolj predstavljala vašo osebnost.

2. Dobro razmislite, kakšno vsebino (fotografije) boste objavljali.

3. Izberite filter, ki ga boste uporabljali čisto pri vseh fotografijah.

4. Izberite samo 2 do 3 barve, ki bodo dominirale na vašem profilu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tehnični nasveti:

1. Poznate svoj telefon dovolj dobro?

Še preden vam razkrijemo majhne trike o kompoziciji, svetlobi in postprodukciji, ki vključuje obdelavo fotografije, je dobro, da dodobra spoznate svoj telefon oziroma kamero. Preverite, kakšne funkcije nudi, ali ima možnost portretiranja, nastavitve naravne ali studijske svetlobe, HDR, zooma in podobno. Vemo, da so tehnične specifikacije veliko bolj domena fantov kot deklet, a bolj ko boste poznali to področje, bolj bo obvladljivo in lažje boste pri fotografiranju ustvarjali.

Za začetek vam svetujemo, da najprej dobro raziščete vse funkcije telefona in se z njimi malce poigrate. Morda boste presenečeni nad nekaterimi možnostmi, ki jih nudi kamera.
Za začetek vam svetujemo, da najprej dobro raziščete vse funkcije telefona in se z njimi malce poigrate. Morda boste presenečeni nad nekaterimi možnostmi, ki jih nudi kamera.FOTO: iStock

2. Kam postaviti glavni motiv fotografije?

Vsak vidi svet skozi svoje oči, kar se še posebej izkaže pri fotografiji. A vseeno obstajajo določena pravila, ki jih je treba upoštevati, če želimo, da je končni rezultat čim bolj privlačen. Eno od teh pravil je upoštevanje kompozicije. Popolna kompozicija vedno stremi k temu, da usmerimo gledalca k motivu fotografije. Ko boste naslednjič fotografirali za svoj Instagramov profil, imejte v mislih pravilo tretjine, ki pomeni, da glavni motiv na fotografiji ni nikoli v sredini. 

Na srečo ima vaš telefon na zaslonu mrežo, ki vam olajša postavitev kompozicije. Vse, kar morate storiti, je, da na kameri vklopite funkcijo ’grid’. Ta mreža vam pomaga tudi pri poravnavi horizonta (če morje visi v levo ali desno) in navpičnih elementov. Bodite pozorni na detajle in ničesar ne prepuščajte naključju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

3. Kaj pa slog?

Unikaten slog, ki se kaže skozi fotografije na Instagramovem profilu, je ena od bistvenih komponent, ki odločajo o številu vaših sledilcev. Pri slogu je seveda vse stvar posameznika – fotografije so lahko presvetljene in obarvane v rožnatih tonih, lahko so vse črno-bele, lahko jih obrezujete, da so panoramske, in podobno. Možnosti je toliko, kot jih premore vaša domišljija, pri tem je le pomembno, da se držite začrtanega sloga.

4. Kako izkoristiti svetlobo?

 Včasih se pri fotografiranju zgodi, da šele pozneje opazimo, da smo jo s svetlobo pošteno udarili mimo. Pomagamo si lahko s sledečimi triki:

– Izkoristite naravno svetlobo: ko fotografirate v prostorih (sebe, prijateljico ali predmet), izkoristite naravno svetlobo, ki subtilno pada skozi okna. Postavite se proti oknu tako, da vam bo svetloba padala na obraz od strani in naredila vaše poteze mehkejše. Če pa boste ustvarjali zvečer ali ponoči, pazite, da umetna svetloba ne bo obarvala fotografij v rumenih tonih.

Tako je videti, ko dnevna svetloba pada na predmete stransko. Ta slog je primeren za instagramarke, ki rade fotografirajo rastline, hrano in ljudi.
Tako je videti, ko dnevna svetloba pada na predmete stransko. Ta slog je primeren za instagramarke, ki rade fotografirajo rastline, hrano in ljudi.FOTO: iStock

– Pravi trenutek: če fotografirate zunaj, je idealen čas zgodaj zjutraj takoj po sončnem vzhodu ali proti večeru, ko se začne tako imenovana zlata ura (golden hour). To je čas, ko nam z mehkimi sencami in nežnimi kontrasti čudovite fotografije ne uidejo. Še posebej je takšno fotografiranje priljubljeno pri ustvarjanju portretov ljudi ali narave.

– Vreme: Čisto vsako vreme je primerno za dobro fotografijo, naj bo to dež, megla ali sonce. Sonce na fotografiji poudari življenje, veselje in optimizem, dež in megla pa ji vdahneta mističnost.

To so najbolj seksi slovenska dekleta na Instagramu!
Preberi še
To so najbolj seksi slovenska dekleta na Instagramu!

4. Kaj pa obdelava fotografije?

Fotografijo, ki ste jo posneli, lahko še dodatno olepšate z enostavnimi postopki v postprodukciji. Uporabljate lahko različne barvne filtre, ki jih Instagram nudi že sam po sebi. Glede na tip fotografije izberete najbolj všečnega, dodate komentar in objavite. Za bolj napredne uporabnice Instagrama priporočamo tudi uporabo funkcije, kjer kontraste, saturacijo, svetlobo, sence, poudarke, vinjetiranje in podobno urejate kar sami. Če še niste, se poigrajte. Presenečeni boste, kako lahko z minimalnimi posegi olepšate fotografijo.

Vedno sledite svojemu slogu in se izogibajte kopiranju.
Vedno sledite svojemu slogu in se izogibajte kopiranju.FOTO: iStock

Za lažjo in hitro obdelavo fotografij vam predlagamo še nekaj aplikacij, s katerimi boste svoj profil naredili še bolj všečen:

VSCO  aplikacija za vsako pravo instagramarko. Vključuje minimalistične filtre oziroma predloge, s katerimi še dodatno poudarite fotografijo.

SNAPSEED   odlična aplikacija za vse fotografske popravke. Snapseed ima tudi specifično funkcijo, ki je ne boste našli pri drugih aplikacijah – to je ’ambiance’, ki fotografiji vdahne posebno vzdušje.

A COLOR STORY  če vam je blizu disko pridih in radi fotografirate določene predmete, bo ta aplikacija kot nalašč za vas, saj na fotografiji poudari barve in izniči sence.

TOUCHRETOUCH – kot že ime aplikacije pove, je to odlična zadeva, če želite na fotografijah odstraniti določene neželene objekte, predmete ali ljudi.

Fotografije se da z lahkoto priučiti, vse, kar potrebujete, je prava volja in želja po fotografskem ustvarjanju, spremljanje priljubljenih Instagramovih profilov, sledenje trendom in listanje revij, ki temeljijo na stiliziranih fotografijah. Napredek je lahko zelo hiter, vaš Instagramov profil pa z malo truda lahko doseže več sledilcev, ki vas bodo spremljali zaradi všečnih in malce drugačnih fotografij.

Potiskani lasje so nov trend, ki preplavlja Instagram
Preberi še
Potiskani lasje so nov trend, ki preplavlja Instagram

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375