Zadovoljna.si
pr članek
Novice / Oglas

Trikrat pečeno praznično pecivo

P.R.
04. 12. 2025 09.30
0

"Manj je več!", pravijo tisti, ki nimajo pojma. Da dobiš res dobro pecivo, ga moraš trikrat speči. V prvi rundi spečeš piškotno podlago; druga vrstica postreže s slastno skutino plastjo, polno koščkov spekulas piškotov; v najvišjem štuku pa kraljuje enostaven, a pomemben preliv iz kisle smetane.

Čas priprave: 2 uri + 6 ur počitka

Število porcij: 16–20

Zahtevnost: 3/5

Sestavine

Podlaga:

250 g spekulas piškotov

100 g maslenih piškotov

200 g masla

pr članek Dr. Oetker

Skutina plast:

500 g skute (nepasirane ali pasirane)

5 jajc

1 vrečka Regina vanilin sladkorja

1 vrečka Regina rumovega sladkorja

130 g sladkorja

1 čajna žlička vanilije arome

1 žlička cimeta (po želji)

150 g grobo zdrobljenih spekulas piškotov

 

Preliv iz kisle smetane:

800 g kisle smetane

100 g sladkorja

Posip:

kakav

Potrebuješ še pekač z merami 32x25 cm.

pr članek Dr. Oetker
pr članek Dr. OetkerFOTO: Arhiv naročnika

Postopek

Podlaga (peka prvič):

1. Piškote fino zmelji, zdrobi ali stri.

2. Maslo stopi in ga primešaj k zdrobljenim piškotom, da dobiš homogeno zmes.

3. V pekač namesti peki papir.

4. Piškotno zmes stresi v pekač ter jo potlači ob dno in poravnaj.

5. Pekač zalučaj v pečico, razkurjeno na 170 C, in peci točno 10 minut.

Skutina plast (druga runda):

1. Vse sestavine za skutni nadev razen piškotov stresi v posodo in jih divje zmešaj.

2. V zmes na koncu vmešaj še grobo zdrobljene spekulas piškote.

3. Nanesi jo na pravkar pečeno piškotno podlago.

4. Pekač stlači nazaj v pečico za 30–35 minut.

Preliv iz kisle smetane (peka št. 3):

1. Ko je skutina plast pečena, pečico pripri in ohladi na 50 C.

2. Pekač položi na pult, da se ohladi na sobno temperaturo.

3. Kislo smetano zmešaj s sladkorjem, da se ta povsem raztopi.

4. Preliv zlij čez pecivo in ga pogladi.

5. Pekač potisni nazaj v pečico za 20–30 minut (na 50 C).

6. Po peki naj se ohladi na sobno temperaturo, nato ga spokaj v hladilnik, kjer naj počaka čez noč.

Dr. Oetker PR ČLANEK

Okrasitev in postrežba:

1. Pecivo spravi iz pekača s pomočjo peki papirja in ga razreži na enakomerne, lične rezine.

2. Za praznični make-up uporabi šablono ali modelčke – midva sva uporabila lesene figurice prazničnih oblik. Lahko jih tudi izrežeš iz tanjšega kartona ali papirja.

3. Šablono položi na rezine. Vse skupaj enakomerno posuj s kakavom, nato šablono previdno odstrani.

 

Naročnik oglasne vsebine je Dr. Oetker

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1332