Čas priprave: 2 uri + 6 ur počitka
Število porcij: 16–20
Zahtevnost: 3/5
Sestavine
Podlaga:
250 g spekulas piškotov
100 g maslenih piškotov
200 g masla

Skutina plast:
500 g skute (nepasirane ali pasirane)
5 jajc
1 vrečka Regina vanilin sladkorja
1 vrečka Regina rumovega sladkorja
130 g sladkorja
1 čajna žlička vanilije arome
1 žlička cimeta (po želji)
150 g grobo zdrobljenih spekulas piškotov
Preliv iz kisle smetane:
800 g kisle smetane
100 g sladkorja
Posip:
kakav
Potrebuješ še pekač z merami 32x25 cm.

Postopek
Podlaga (peka prvič):
1. Piškote fino zmelji, zdrobi ali stri.
2. Maslo stopi in ga primešaj k zdrobljenim piškotom, da dobiš homogeno zmes.
3. V pekač namesti peki papir.
4. Piškotno zmes stresi v pekač ter jo potlači ob dno in poravnaj.
5. Pekač zalučaj v pečico, razkurjeno na 170 C, in peci točno 10 minut.
Skutina plast (druga runda):
1. Vse sestavine za skutni nadev razen piškotov stresi v posodo in jih divje zmešaj.
2. V zmes na koncu vmešaj še grobo zdrobljene spekulas piškote.
3. Nanesi jo na pravkar pečeno piškotno podlago.
4. Pekač stlači nazaj v pečico za 30–35 minut.
Preliv iz kisle smetane (peka št. 3):
1. Ko je skutina plast pečena, pečico pripri in ohladi na 50 C.
2. Pekač položi na pult, da se ohladi na sobno temperaturo.
3. Kislo smetano zmešaj s sladkorjem, da se ta povsem raztopi.
4. Preliv zlij čez pecivo in ga pogladi.
5. Pekač potisni nazaj v pečico za 20–30 minut (na 50 C).
6. Po peki naj se ohladi na sobno temperaturo, nato ga spokaj v hladilnik, kjer naj počaka čez noč.

Okrasitev in postrežba:
1. Pecivo spravi iz pekača s pomočjo peki papirja in ga razreži na enakomerne, lične rezine.
2. Za praznični make-up uporabi šablono ali modelčke – midva sva uporabila lesene figurice prazničnih oblik. Lahko jih tudi izrežeš iz tanjšega kartona ali papirja.
3. Šablono položi na rezine. Vse skupaj enakomerno posuj s kakavom, nato šablono previdno odstrani.
Naročnik oglasne vsebine je Dr. Oetker












