Tujina

Novi izraelski napadi na Rafo

Kairo/Rijad, 29. 04. 2024 06.04 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V novih izraelskih napadih na mesto Rafa na jugu Gaze je po navedbah tamkajšnjih oblasti umrlo najmanj 27 Palestincev. Medtem je v Kairu prispela delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki naj bi danes sporočila svoj odgovor glede predloga za prekinitev ognja, ki ga je državni sekretar ZDA Antony Blinken označil za "izjemno velikodušen".

Najmanj 20 ljudi je umrlo v napadih na stanovanjske stavbe ponoči, zjutraj pa je med obstreljevanjem umrlo še sedem članov iste družine, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi. Navedb ni bilo možno neodvisno preveriti, izraelski predstavnik pa se ni želel odzvati brez posredovanja točnih koordinat napadov. 

Izrael v okviru svojega načrt za uničenje Hamasa sicer napoveduje ofenzivo na Rafo. Zavezniki so pred tem že večkrat posvarili izraelske oblasti, saj je v mestu več sto tisoč Palestincev, ki so se tja zatekli iz drugih delov Gaze.

Glede na izjave izraelskih predstavnikov bi vojaško posredovanje sicer lahko preložili ali celo odpovedali, če bi bil v Egiptu dosežen preboj v pogajanjih glede prekinitve ognja in izpustitve talcev v zameno za palestinske zapornike.

Delegacija Hamasa je danes že prispela v Kairo, so potrdili viri na letališču. V egiptovski prestolnici bodo predvidoma razpravljali o najnovejšem predlogu glede izpustitve 33 talcev v zameno za več sto palestinskih zapornikov. Med drugim bi Hamas izpustil ženske, bolne, ranjene in starejše, je poročal izraelski portal Ynet.

Koliko časa bi trajala prekinitev ognja, bi bilo odvisno od števila izpuščenih talcev. Hamas sicer v zameno zahteva izpustitev 50 palestinskih zapornikov za vsakega vojaškega talca in 30 zapornikov za vsakega civilnega talca.

V okviru dogovora bi se izraelske sile umaknile z osrednje ceste, ki razdeljuje enklavo na dva dela - sever in jug, prebivalci severnega dela Gaze pa bi se lahko vrnili na svoje domove.

 

Gaza konec aprila 2024
Gaza konec aprila 2024 FOTO: AP

Hamas medtem vztraja pri trajni prekinitvi ognja in umiku izraelskih sil z območja Gaze. Izrael pa je pripravljen samo na začasno prekinitev ognja, da bi dosegel osvoboditev približno 80 talcev, ki so še vedno v ujetništvu, in omogočil dostavo več humanitarne pomoči Gazi. Možnosti za končanje operacij medtem Izrael ne vidi, dokler ne bo dosegel cilja uničenja Hamasa. Je pa izraelski zunanji minister Izrael Kac v soboto omenil možnost preložitve načrtovane ofenzive na Rafo, če bodo dosegli dogovor o izpustitvi talcev.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken v Savdski Arabiji

Ameriški državni sekretar Antony Blinken ob pristanku v Savdski Arabiji
Ameriški državni sekretar Antony Blinken ob pristanku v Savdski Arabiji FOTO: AP

"Hamas ima pred seboj predlog, ki je s strani Izraela izjemno, izjemno velikodušen. Odločiti se morajo - in to hitro. Upam, da se bodo odločili pravilno," je Blinken dejal v Rijadu, kjer se je s kolegi iz več arabskih in evropskih držav med drugim pogovarjal o prizadevanjih za prekinitev ognja v Gazi.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v Rijadu izrazil upanje, da bi se lahko zgodil preboj v pogajanjih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Upamo na najboljše. Predlog je upošteval stališča obeh strani, sedaj čakamo na končno odločitev," je dodal.

Doslej preboja v pogajanjih ni bilo, saj Hamas vztraja pri trajni prekinitvi ognja in umiku izraelskih sil z območja Gaze. Izrael pa je bil doslej pripravljen samo na začasno prekinitev ognja, da bi dosegel osvoboditev talcev, ki so še vedno v ujetništvu, in omogočil dostavo več humanitarne pomoči.

Blinken, ki bo v prihodnjih dneh obiskal tudi Izrael in Jordanijo, je ob tem v Rijadu znova izpostavil, da ZDA nasprotujejo načrtovani izraelski ofenzivi na mesto Rafa na jugu Gaze. "Še vedno nismo videli načrta, na podlagi katerega bi lahko verjeli, da je mogoče učinkovito zaščititi civiliste," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou