Zadovoljna.si
Recikliranje embalaže Tetra Pak - 13

Novice

To so naredili iz embalaže mleka

S.B.
30. 12. 2019 10.20
0

Ponavadi si v prazničnih dneh rišemo nove načrte, cilje in želje za prihajajoče leto. Poskušamo biti boljši, samozavestnejši, uspešnejši in bolj zavedni. Med našimi cilji za prihajajoče leto naj bo letos tudi izjemna skrb zase in za okolje. Za enega izmed ciljev si zato postavite tudi odgovornost do okolja in se zavedno odločite prispevati k čistejši in varnejši Zemlji. Eden od načinov, kako lahko to stori prav vsak, je zagotovo recikliranje, za katerega se odloča tudi vedno več podjetij.

Pri Ljubljanskih mlekarnah natančno vedo, kako, kdaj in iz katerih surovin je bil izdelan vsak njihov proizvod. Zato se jim je zdelo izjemno pomembno vedeti tudi, kako, kdaj in kje konča njihova embalaža. Odločili so se vzeti stvari v svoje roke in odločili so se tudi, da bodo prvo slovensko podjetje, ki jim bo uspelo zapreti interno snovno zanko za embalažo, kar jim je tudi uspelo.

Z namenom, da se dosegajo cilji varovanja okolja, se spodbuja proizvodnjo in potrošnjo, ki prispevata k zmanjševanju obremenjevanja okolja.
Z namenom, da se dosegajo cilji varovanja okolja, se spodbuja proizvodnjo in potrošnjo, ki prispevata k zmanjševanju obremenjevanja okolja. FOTO: Dreamstime

Od uvedbe certifikata EMAS, ki so ga prejeli kot prvo podjetje v živilsko-predelovalni panogi, vztrajno zmanjšujejo emisije v okolje, nadzorujejo porabo naravnih virov, v proizvodnih obratih pa imajo nameščene svoje čistilne naprave in vzpostavljen sistem ločevanja odpadkov. Z namenom, da se dosegajo cilji varovanja okolja, se spodbuja proizvodnjo in potrošnjo, ki prispevata k zmanjševanju obremenjevanja okolja. Zato so se odločili s projektom 'Z embalažo Tetra Pak do robčkov' iz ostankov embalaže Tetra Pak, ki nastanejo pri proizvodnji mlečnih izdelkov, v sodelovanju s podjetjem Lucart, predelovati robčke, papirnate brisače in higienski papir. Te izdelke pa Ljubljanske mlekarne nato odkupijo za svojo interno uporabo. Kaj ni to izjemno?

Varovanje okolja je že dolga leta, celo desetletja ena najbolj obravnavanih tem na svetu. Vsi stremimo k osnovnemu namenu varovanja okolja, ki je ohranjanje dolgoročnih pogojev za človekovo zdravje, počutje in kakovost življenja. Da pa bi nam to uspelo, je potrebno stopiti skupaj. Zato so si pri podjetju Ljubljanske mlekarne v teh prazničnih dneh zaželeli, da bi se vsak izmed nas zavedal, kako pomembna je samorefleksija in odgovornost do sebe, drugih in našega planeta. Njihovo poslanstvo je, da naredijo vse, kar zmorejo, da bo njihovo delovanje trajnostno naravnano, gospodarno, prijazno do družbe in okolja in bo obenem vodilo k dolgoročnemu uspehu podjetja. Zavedajo se namreč, da je ravno mleko veliko darilo narave in zato so še posebej skrbni pri ohranjanju naravnega okolja. Učinkovito ravnanje z okoljem pa je tudi ena izmed pomembnejših strateških usmeritev podjetja.

Učinkovito ravnanje z okoljem pa je tudi ena izmed pomembnejših strateških usmeritev podjetja.
Učinkovito ravnanje z okoljem pa je tudi ena izmed pomembnejših strateških usmeritev podjetja.FOTO: Dreamstime

Tako, kot je potrebno negovati in vlagati vase, svoje telo, je potrebno tudi zavedanje, da je nege in vlaganja potrebna naša Zemlja. Bodimo odgovorni in del tega izjemnega projekta, pri katerem vemo, kje končajo naši odpadki. »Ko spijemo mleko ali jogurt, je embalaža Tetra Pak šele na sredini svoje življenjske poti. Če je karton, ki sestavlja embalažo Tetra Pak, pravilno odložen v rumeni zabojnik ali vrečo, ga v papirnicah predelajo in iz njega izdelajo popolnoma nove izdelke. Preostali delež embalaže, ki ga sestavljata plastična masa in aluminij, pa se lahko predela v podajalnike za papirnate brisače. Zato je bistveno, da smo dosledni pri ločevanju in odlaganju odpadkov,« je povedal Gregor Cerar, svetovalec družbe Tetra Pak za okoljske zadeve.

"Ko spijemo mleko ali jogurt, je embalaža Tetra Pak šele na sredini svoje življenjske poti."
"Ko spijemo mleko ali jogurt, je embalaža Tetra Pak šele na sredini svoje življenjske poti."FOTO: Dreamstime

Sponzorirana objava

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375