Zadovoljna.si
Spanje

Novice

Ženske bolje spijo ob psu kot ob možu, je pokazala raziskava

J.V.
20. 05. 2021 07.53
0

Raziskovalci so ugotovili, da so se ženske, ki so spale ob psu, ponoči zbudile manjkrat. Psi manj motijo spanec in kadar ženske spijo ob njih, so občutki udobja in varnosti močnejši, navaja študija.

Kot kaže, psi niso samo najboljši prijatelji, ampak tudi najboljši spalni partnerji, no, vsaj, ko gre za ženske. Raziskava, ki so jo izvedli na univerzi Canisius v New Yorku, je pokazala, da so psi ženskam boljši posteljni partnerji kot katera koli druga oseba ali mačji spremljevalci. "Ugotovili smo, da ženske pse pogosto ocenjujejo kot boljše posteljne partnerje kot mačke in človeške partnerje ter poročajo, da njihovi psi izboljšujejo kakovost njihovega spanca," je za Healthline povedala dr. Christy Hoffman, vodilna raziskovalka študije.

Da bi domneve lahko razglasili za uradne, bi morali seveda opraviti še nekaj nadaljnjih raziskav, poudarja raziskovalka in pojasnjuje: "V primerjavi s partnerji se psi morda bolje prilagodijo urniku spanja svojih ljudi. Pogosto se zgodi, da gresta partnerja v posteljo ob zelo različnih časih in se zbudita ob različnih urah. Takšne razlike v urnikih zagotovo lahko motijo spanec."

Hoffmanova pravi, da so bili psi, ki so spali v posteljah svojih lastnikov, manj moteči za spanje kot človeški partnerji in mačke. Udeleženci, ki so spali s psom, so poročali, da je njihov pes večino noči ostal na postelji, medtem ko so tisti, ki so spali z mačko, navedli, da je njihova mačka preživela manj časa na postelji. "To kaže na to, da mačke povzročijo motnje s premikanjem ponoči na postelji in z nje. Poleg tega smo ugotovili, da so se lastniki psov držali bolj doslednih urnikov spanja in budnosti kot lastniki mačk, prav tako pa so šli prej spat in se zbujali prej kot lastniki mačk," je še pojasnila. 

Vir: healthline.com

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375