Zadovoljna.si
Eva Longoria

Novice

Ženske, ki spreminjajo svet

J.V.
07. 03. 2020 08.10
0

Revija People se je poklonila ženskam, ki pomagajo spreminjati svet na boljše. Mariska Hargitay, Eva Longoria, Christina Koch, Emily Blunt in Awkwafina je le nekaj imen aktivistk, ki so se uvrstile na seznam.

Mariska Hargitay
Mariska Hargitay FOTO: Profimedia

Mariska Hargitay

Igralka, ki jo večina pozna po vlogi v seriji 'The Law & Order', je izkušena svetovalka žrtvam posilstva, leta 2004 pa je ustanovila tudi svojo neprofitno organizacijo, ki jo je poimenovala Joyful Heart Foundation in je namenjena žrtvam družinskega nasilja in spolne zlorabe. Leta 2010 je organizacija presegla svoj začetni cilj nudenja terapevtskih sredstev, s katerimi so se želeli zoperstaviti problemu, ki je razjezil 56-letno zvezdnico. In sicer neupoštevanje dokazov posilstva, ki bi storilce lahko spravili v ječo. "Te ženske je treba spoštovati, videti in poslušati," je dejala za People.

Eva Longoria

Medtem ko je zaključevala svojo magistrsko nalogo, je Eva Longoria na podlagi študije, ki so jo opravili na UCLA, ugotovila, da na področju znanosti, tehnologije, inženirstva in matematike, ni veliko latino žensk. Zaradi tega je leta 2012 ustanovila fundacijo, katere namen je pomoč pri izobraževanju, zlasti na zgoraj omenjenih področjih. "Zdaj, ko sem mama, čutim še večjo nujnost. Skrbim za to, da bo moj sin lahko odraščal v boljšem svetu."

Eva Longoria
Eva LongoriaFOTO: Profimedia

Christina Koch

Potem ko je 328 dni preživela na mednarodni vesoljski postaji ter se februarja vrnila nazaj na Zemljo, je Christina postavila nov rekord za najdaljši samostojni vesoljski let kot ženska. "Počutim se privilegirano, da sem bila lahko del tega," pravi 41-letnica, ki je presegla rekord, katerega nosilka je bila pred njo njena mentorica Peggy Whitson. "Ko pomislim na zadnje leto življenja in na to, koliko sem lahko prispevala ter kakšno priložnost sem imela, se mi zdi fantastično."

Christina Koch
Christina Koch FOTO: Profimedia

Emily Blunt

Slavna igralka je imela kot otrok težave z jecljanjem, ki pa so izginile, kadarkoli je Emily nekoga oponašala. To je opazil tudi njen učitelj in ji predlagal, naj se udeleži avdicije za šolsko predstavo. Emily je spoznala, da bolj kot se izgubi v likih, bolj je prepričana sama vase in manj težav ima z jecljanjem. Igralka zaradi tega danes sodeluje z ameriškim inštitutom za jecljanje in pomaga otrokom, ki se soočajo z enako težavo, kot se je nekoč ona. "Moraš se zaljubiti v dejstvo, da imaš težave z jecljanjem, da bi to lahko sprejel. Ampak to te ne definira. Vsak ima nekaj, in to je pač tvoja stvar," pravi Emily.

Emily Blunt
Emily BluntFOTO: AP

Najah Bazzy

Leta 2004 je pustila službo kot transkulturna medicinska sestra, da bi se lahko osredotočila na njeno neprofitno organizacijo. Ta je najprej ponujala hrano, oblačila in pomoč pri iskanju doma ženskam, ki so bile pogosto begunke ali žrtve družinskega nasilja, ki so živele v revščini. Nato pa je odprla center, ki nudi izobraževanja. "Vržeš jim rešilni jopič in potem jih moraš resnično zasidrati," pravi 59-letnica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Simone Biles

Simone se s strahom sooča direktno. Lani je 22-letnica ponosno stala s svojimi soatleti in spregovorila o tem, da jo je zlorabil obsojeni spolni predator Larry Nassar. Od takrat je postala glas spremembe znotraj gimnasitike v Združenih državah. Zdaj, ko se odpravlja na igre v Tokio, ostaja zelo osredotočena in odločena, da bo v svojo zbirko dodala še 5 zlatih medalj. "Veliko časa sem potrebovala, da se danes počutim samozavestno glede tega, kako sem videti in kaj počnem," je dejala in dodala: "Rada bi opogumila otroke, da sledijo svojim sanjam."

Simone Biles
Simone Biles FOTO: Profimedia

Nadya Okamoto

Ko je kot srednješolka hodila mimo zavetišč za brezdomce v središču Portlanda v Oregonu, je pogosto vprašala ženske, kaj najbolj potrebujejo. Odgovor? Pripomočke za menstruacijo. "Nisem mogla nehati razmišljati o tem," pove 22-letnica, ki danes študira na Harvardu. Zato je začela težavo raziskovati, a ni našla nobene organizacije, ki bi to težavo lahko pomagala odpraviti, zato je pri komaj 16 letih ustanovila svojo. Poimenovala jo je 'Period', kar bi v slovenščini pomenilo menstruacija. Začela je z majhnimi koraki, prosila prijateljice, da ji pomagajo pri zbiranju higienskih pripomočkov za brezdomke. Pet let kasneje je organizacija prisotna po skoraj celotni Ameriki.

Nadya Okamoto
Nadya Okamoto FOTO: Profimedia

Jennifer Hyman

Jennifer je soustanoviteljica podjetja Rent the Runway, ki omogoča izposojo oblačil in je nastalo leta 2009. Od takrat spremlja njegovo rast in podjetje je lani doseglo vrednost skoraj milijarde evrov. Potem pa se je sesul sistem zalog in podjetje je moralo prenehati sprejemati nove stranke tik pred praznično sezono. Na pritožbe je odgovarjala Jennifer osebno, zavihala je rokave in odpošiljala pakete. "Tega podjetja nisem ustanovila, ker bi želela zmagati. Želim si, da se ženske počutijo kot najboljša različica sebe. Ker takrat se dogajajo neverjetne stvari."

Awkwafina

Leta 2012 je dobila svoj prvi plačani nastop, na katerem je rapala. "Ni bilo dobro," je priznala za People in dodala: "Ampak otroci so me podpirali. Po nastopu je prišla do mene deklica in se mi zahvalila, ker obstajam, saj si nikoli ni mislila, da bo spoznala nekoga takšnega, kot sem jaz." Awkwafina, katere pravo ime je Nora Lum, se še danes pogosto spomni tega trenutka. 31-letnica je postala prva Azijka, ki je osvojila zlati globus za najboljšo igralko, danes dela kot producentka in igra v novi seriji. To priložnost pa je izkoristila tudi za to, da mladim in neizkušenim ponudi možnost pisanja in režiranja.

Awkwafina
AwkwafinaFOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399