Zadovoljna.si
Deklina zgodba

Novice

Zlata doba televizijskih serij

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
07. 05. 2019 07.58
0

Največjim filmskim zvezdam še nekaj let nazaj ni bilo v navadi, da bi se z igranja na filmskih platnih (vsaj za nekaj časa) preselili tudi na "male" televizijske ekrane. Zlasti je to veljalo za že uveljavljene igralce, pri katerih bi njihovo "vrnitev" na male ekrane mediji lahko razumeli kot korak nazaj v karieri. Potem pa se je z Glenn Close in njeno vlogo odvetnice v Nevarni igri ("Damages"), ki smo jo spremljali tudi pri nas, pričel nov trend.

Glenn Close
Glenn Close FOTO: Profimedia

Uveljavljena igralska imena so začela sodelovati s televizijskimi produkcijskimi hišami, tovrstne odločitve "velikih" igralcev pa so gledalci seveda sprejeli odprtih rok oz. oči. Na to kaže vedno večje število tovrstnih serij, od katerih je spodaj kronološko predstavljenih nekaj primerov.

Že omenjena Glenn Close je tako nastopila kot osrednji lik v napeti seriji o odvetniških zdrahah, ki je navdih iskala v resničnih primerih ter trajala pet sezon (od leta 2007 dalje). Za svoj nastop naj bi prejela 200.000 dolarjev na epizodo, Close pa sicer ni edino znano ime v seriji, saj je v vlogi njene pomočnice nastopila Rose Byrne, ki jo v naših kinih trenutno lahko vidimo v komediji Instant družina. Serija pa se ponaša tudi z igralcem slovenskih korenin Željkom Ivanekom. Tako Closeova kot Ivanek sta za svojo vlogo prejela emmyja.

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film FOTO: osebni arhiv

Malokdo danes ne pozna politične Hiše iz kart, ki je bila snemana v obdobju 2013–2018. Serija je bila deležna posredne negativne publicitete, saj je v prvih petih sezonah glavno vlogo igral Kevin Spacey, s katerim je bilo zaradi spolnih škandalov sodelovanje v zadnji 6. sezoni prekinjeno. V vlogi njegove žene se je v seriji odlično znašla Robin Wright, ki doživlja ponoven preporod svoje kariere. Serijo je med drugimi režiral David Fincher, ki se ga številni gledalci spomnijo po vrhunskih trilerjih, kot so Sedem in Zbogom, punčka. O zahtevnosti in obsegu serije priča podatek, da naj bi produkcija prvih dveh sezon skupno stala 100 milijonov dolarjev.

Ljubitelji napetih in misterioznih detektivskih zgodb so zagotovo prišli na svoj račun s prvo sezono Pravega detektiva v letu 2014, v katerem sta glavni vlogi prevzela Matthew McCougnahey in Woody Harrelson, ki sta z odlično igro prepričala, sam konec serije pa malo manj, saj finale serije ni uspel slediti tempu, ki ga je narekovalo celotno dogajanje v seriji pred tem. Serija, ki je bila sprva mišljena le kot miniserija, je zaradi izrednega odziva gledalcev dobila nadaljevanje. Pravi detektiv se je vrnil s Colin Farrelom, Vinceom Vaughnom in Rachel McAdams v drugi sezoni ter z Mahershalom Alijem v tretji, v pripravi pa je že scenarij za četrto sezono. Mahershala Ali je v zadnjih treh letih prejel kar dva oskarja za stransko vlogo v filmih. Pravi detektiv je s povprečnimi 10 milijoni gledalci na epizodo ena najbolj gledanih serij, in to kljub temu da ima glede na tematiko omejen krog gledalcev.

Od leta 2014 dalje že poteka snemanje serije Kako se izmazati z umorom, v kateri v glavni vlogi blesti Viola Davis, ki je svetovno prepoznavnost dosegla z vlogo v kritiško priznanem filmu Služkinje. V seriji upodablja profesorico prava, zgodba pa se osredotoča na življenje nje, njenih sodelavcev in študentov, pri čemer ne manjka reševanja kriminalnih problemov, v katere so zapleteni drugi ljudje ali oni sami.

Nicole Kidman in Reese Witherspoon
Nicole Kidman in Reese WitherspoonFOTO: AP

Med serijami z znanimi igralskimi imeni zagotovo izstopa Westworld s pričetkom v letu 2016, ki je vsebinsko znanstveno-fantastični vestern, ki se dogaja v prihodnosti. Zaradi svojih eksplicitnih prizorov nasilja in spolnosti je bil deležen precejšnje pozornosti, med znanimi igralskimi imeni, ki so nastopili v seriji, pa najdemo Anthonyja Hopkinsa, Thandie Newton, Eda Harrisa in Evan Rachel Wood. Za zdaj sta bili posneti dve sezoni, v letu 2020 pa lahko pričakujemo premiero tretje.

Z zvenečimi ženskimi igralskimi imeni se ponaša dramska serija Majhne laži ("Big Little Lies"), v kateri so v prvi sezoni leta 2017 nastopile Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Zoë Kravitz in Laura Dern. Serija je delo Davida E. Kellyja, uglednega producenta in scenarista, ki se ga številni spomnijo kot avtorja Razstresene Ally. Tudi v tem primeru je bil prvotni načrt producentov, da bo šlo za miniserijo, vendar so se zaradi odličnega odziva tako gledalcev kot kritikov odločili za snemanje druge sezone, ki prihaja na spored v začetku junija in v kateri se je igralski ekipi pridružila legendarna Meryl Streep.

Deklina zgodba
Deklina zgodbaFOTO: Profimedia

Tudi serija Deklina zgodba poteka že od leta 2017 in bo junija doživela že premiero tretje sezone. V glavnih vlogah prepričajo Elisabeth Moss, Joseph Fiennes in Alexis Bledel, ki se je gledalci spomnijo iz Midve z mamo. Elisabeth Moss se je od začetka snemanja serije izrazito uveljavila v Hollywoodu, kjer snema po več filmov hkrati (nazadnje smo jo v naših kinih lahko spremljali v grozljivki Mi). Zgodba serije se dogaja v prihodnosti v totalitarni moški družbi, v kateri slednji uživajo vse ugodnosti in jim je dovoljeno vse, na drugi strani pa so v najslabšem položaju podrejene ženske, ki morajo biti svojim "poveljnikom" na voljo na vse možne načine.

Miniserija "Sharp Objects" z Amy Adams v glavni vlogi je gledalcem lansko leto ponudila na ogled napet psihološki triler. Adamsova se je v vlogi odlično znašla in bila nomirana za zlati globus, njena soigralka Patricia Clarkson pa je zlati globus tudi prejela in sicer za žensko stransko vlogo. Zanimiv je podatek s snemanja, da je v vsakem kadru prisoten vsaj en zelen predmet.

Lahkotnejših tem pa se v svojem novem TV projektu lotevata Jennifer Aniston in Reese Witherspoon, ki skupaj s Stevom Carrelom pripravljata spletno komično serijo "The Morning Show", ki naj bi premiero doživela letošnjo jesen. Anistonova in Witherspoonova naj bi bili tudi izvršni producentki serije ter za svoje delo z igranjem vred plačani vsaka 1,25 milijona na epizodo. Glede na vse vpletene pa je mogoče sklepati, da bo šlo za odličen komičen produkt.

Reese Witherspoon in Jennifer Aniston
Reese Witherspoon in Jennifer AnistonFOTO: Profimedia

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375